banner564

‘Fırsat var’

Rum basınına konuşan Talat, Türkiye’nin çözüme destek vereceğini söyledi

‘Fırsat var’
banner598
   Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Fileleftheros ve Alithia gazetelerine verdiği röportajlarda Kıbrıs sorunu hakkındaki görüşlerini ifade etti.
   Talat, Fileleftheros gazetesine verdiği röportajda, Kıbrıs sorununa çözüm sağlanacağı konusunda iyimserliğini belirtirken, Türkiye’nin çözüme destek vereceğine ilişkin inancını dile getirdi. 
   Alithia gazetesi ise Talat’ın “Fırsat kaçırılmamalı” şeklindeki uyarısını öne çıkardı.
   Fileleftheros’a açıklamasında, özüme bu kez varılacağı görüşünde olduğunu belirten Talat, birçok şeyin değiştiğini, Annan Planı’na ilişkin 2004 referandumun ardından 4 yıl Tasos Papadopulos uzlaşmazlığıyla karşı karşıya kaldıklarını, Papadopulos’un döneminde çözüme ulaşmayı başaramadıklarını anımsattı.
    Talat, Papadopulos’un ardından Dimitris Hristofyas’ın seçilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu, Eylül 2008’de başlayan müzakerelerin Şubat 2010’a kadar sürdüğünü belirtirken, bu dönemde bazı başarılar ve bazı görüş birliklerinin sağlandığını ifade etti.
Kıbrıs sorununa ilişkin müzakereler tarihinde ilk kez iki liderin, müzakereler aracılığıyla ortak noktalar bulduğunu kaydeden Talat, geçmişteki müzakerelere atıfta bulunarak, müzakerelerin iki lider arasında yapıldığını, ancak pratikte BM’nin bazı öneriler sunduğunu, liderlerin, bazılarını kabul ettiğini veya etmediğini söyledi.
   Hristofyas ile neden çözümü sağlayamadıkları sorusu üzerine Talat, Hristofyas ile bir buçuk yıl müzakere edebildiklerini, bu zaman zarfı içerisinde her şeyi sonuçlandıramadıklarını, çünkü o dönemde yeni bir sürecin ortaya çıktığını belirtti. “Bir buçuk yıl yeterli değil miydi?” sorusu üzerine ise Talat, bunun mümkün olabileceğini ancak süreci etkileyen bir çok neden bulunduğunu, Hristofyas’ın tezlerinin halk tarafından tamamıyla desteklenmemesi nedeniyle Hristofyas’ın çok dikkatli ve yavaş olduğunu, halkın daha çok desteğini garanti altına almaya çalıştığını ifade etti.
O dönemde KKTC’de Cumhurbaşkanlığı seçimleri olduğunun anımsatılması üzerine Talat, “Evet, çözüm taslağına sahip olmazsak seçimleri kaybedeceğimi söylemiştim, ki olan da bu idi, bunu da çoğu kez Hristofyas’a söylemiştim” ifadesini kullandı.
    “Türkiye’den şu ana kadar çözümü istediğine dair herhangi bir hareket görünmediği” şeklindeki söylem ile ilgili olarak ise Talat, bunun sürekli olarak Kıbrıslı Rumlar tarafından söylendiğini belirterek, “Ne çeşit bir hareket bekliyorsunuz?” sorusunu sordu.
Türkiye’nin müzakere masasında bulunmadığını ifade eden Talat, müzakere masasında Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami’nin bulunduğunu söyledi.
Talat bir başka soru üzerine, Türkiye’nin, çözüm konusundaki politikasının değişmediğini ve yakın gelecekte değişmesinin de söz konusu olmadığını, çözüm için hazır göründüğünü ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2015, 09:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473