banner564

Güçlü işbirliği

Rum Meclis Başkanı Dimitriyu, Paris’e giderek Fransız yetkililerle temaslarda bulundu

Güçlü işbirliği
banner598

   Rum Temsilciler Meclis Başkanı Annita Dimitriyu’nun Paris’e gerçekleştirdiği resmi ziyaret çerçevesinde, Fransız yetkililerle bir dizi temasta bulunduğu haber verildi.
   Fileleftheros gazetesi, “Kıbrıs ve Fransa’nın Stratejik İş Birliği Vurgulandı” başlıklı haberinde, Dimitriyu’nun Paris’te bir araya geldiği Fransız yetkililerin, iki ülke arasında güvenlik, savunma, enerji, turizm, ticaret ve eğitim gibi önemli alanlarda geliştirilen stratejik iş birliğini ve bunların daha da derinleştirilmesine yönelik karşılıklı isteği vurguladıklarını yazdı.
   Gazete, Dimitriyu’nun Fransız Meclisinde bir dizi başka yetkilinin de eşliğinde Fransız Meclis Başkanı Yael Braun Pivet’le görüştüğünü, daha sonra ise Senato Başkanı Gerard Larcher’le bir araya geldiğini kaydetti.
   Görüşmelerde ortak ilkeler ve değerler temelinde, iki ülke arasındaki olağanüstü düzeydeki ilişkiler ile stratejik iş birliğine vurgu yapıldığını yazan gazete, Dimitriyu’nun, Güney Kıbrıs ile halkının, Fransa’nın lider bir Avrupa gücü ve BM Güvenlik Konseyi daimî üyesi olarak Kıbrıs sorununun uluslararası hukuk, BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları aynı zamanda Avrupa ilke ve değerleri uyarınca çözülmesine ilişkin çabalar konusundaki ezeli desteğini takdir ettiğini ifade ettiğini iletti.
   Gazeteye göre Rum kesiminin müzakerelerin Crans Montana’da kaldığı yerden yeniden başlaması hedefine bağlılığını da vurgulayan Dimitriyu, Türk tarafının iki devlet çözümüne ilişkin talebinin kabul edilemeyeceği iddiasında da bulundu.
   Türkiye’nin sözde Rum Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) ile “Kıbrıs Cumhuriyeti” topraklarındaki ileri sürülen ihlallerinin net bir şekilde kınanması gerektiğini de ileri süren Dimitriyu, gerek Ukrayna ve Orta Doğu, gerek de Dağlık Karabağ ve Kıbrıs’la ilgili çifte standart mantığından kaçınılması gerektiğine işaret etti.
   Gazete Dimitriyu’nun Paris ziyareti sırasında Christian Cambon isimli Fransız Senatör’e, Güney Kıbrıs’la ilgili önemli meselelerin öne çıkarılmasındaki desteği ve katkısından ötürü Temsilciler Meclisi Madalyası takdim ettiğini de kaydetti. 

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2024, 09:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474