banner564

Güney'de hedef Temmuz

Sınır kapılarının açılması ‘önlemlerin son aşamasında’ gerçekleşecek

Güney'de hedef Temmuz
banner598

Güney Kıbrıs’ta normal yaşama dönüşe ilişkin 4 aşama ile ilgili ayrıntılar dün de Rum basınında yer aldı.
   Fileleftheros gazetesi; “Temmuz’da Da Mücadele Edeceğiz-Normal Yaşama Dönüşün Son Aşaması Sınır Kapılarının Açılmasına Havale Ediliyor” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs’taki tüm sınırlandırmaların kaldırılmasıyla normal yaşama dönüşün 4’üncü ve son aşamasının Temmuz ayı ortalarında başlayacağını, son aşamada sınır kapılarının açılmasının değerlendirilmesine de atıfta bulunulduğunu yazdı.
   Gazete, 14 Temmuz’da başlayacak olan son aşamada, tiyatro, kapalı alanlardaki sinemalar, festival ve konserlerin, kumarhanelerin, açık ve kapalı alanlardaki çocuk oyun alanlarının açılmasıyla, tüm sınırlandırmaların kaldırılmasının düşünüldüğünü belirtti.
   Üçüncü aşama olan 9 Haziran-13 Temmuz tarihlerini kapsayan dönemde, aşamalı olarak havalimanlarının, ticari merkezler, mağazalar, oteller, organize plajlar gibi alanların açılacağını belirten gazete, toplamda 4 aşamanın yer aldığı sürecin 4 Mayıs itibarıyla başlayacağını ve 14 Temmuz sonrasında tamamlanacağını anımsattı.
   Gazete, bu aşamaların uygulanmasının, bu dönemlerde ortaya çıkacak olan epidemiyolojik olgulara göre de değerlendirileceğini yazdı.
Habere göre, bu çerçevede açılacak olan işyerlerindeki çalışanların maske takma zorunluluğu olacak.    Bununla birlikte her çalışana 8 metrekarelik alan düşerken, çalışanlar arasında 2 metrelik mesafe sağlanacak.
   Gazete, 4 Mayıs’ta başlayacak olan sınırlandırmaların kaldırılmasına ilişkin 4 aşamanın ayrıntılarına da yeniden yer verdi.

Yuannu’nun açıklaması

   Öte yandan Fileleftheros gazetesi, Rum Sağlık Bakanı Konstantinos Yoannu’nun sınırlandırmaların aşamalı olarak kaldırılması ve çalışanların alması gereken koruma tedbirleriyle ilgili dün yapmış olduğu açıklamaya yer verdi.
   Habere göre Yoannu, sınırlandırıcı tedbirlerin gevşetilmesinin kolay bir girişim olmadığını, kişisel ve kolektif düzeyde birçok tehlikeyi de barındırdığını söyledi.
   Yoannu, bazı iş yerlerinin ve işletmelerin açılacak olmasının sevindirici olduğunu, ancak buna; örneğin Almanya’da veya diğer ülkelerde olduğu gibi, vakalarda artış olacağına dair endişelerin de eşlik ettiğini ifade etti. 
   Rehavete kapılmamaları gerektiğinin altını çizen Yoannu, bir sonraki adımın kendilerini endişelendirdiğini ancak koruyucu tedbirlerin uygulanması ve sosyal mesafenin korunmasıyla bunun “yönetilebilir” bir durum olarak kalmasının sağlanabileceğini söyledi.
   Yoannu, Güney Kıbrıs’ta şekillenen epidemiyolojik görüntünün, kendilerine sınırlandırmaların kaldırılmasına yönelik adımlar atmalarına olanak tanıdığını belirtti.

Partilerin tepkisi

   Rum siyasi partiler, sınırlandırmaların kaldırılmasına ilişkin açıklanan yeni tedbirleri değerlendirdi. 
Fileleftheros gazetesine göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu yaptığı açıklamada, şimdi herkesin sorumluluk alma zamanı olduğunu kaydederek, ekonominin de yeni bir sıçrama yapması gerektiğine vurgu yaptı.
   AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Rum Başkanlık açıklamasının doğru gidişatta olduğunu belirtirken, kiliselerin açılmasının neden ilk aşamaya konulduğu ve aynı şeyin niye kültür alanlarına yapılmadığına dair soru işaretlerini gündeme getirdi. 
   Kiprianu, vatandaşlara halk pazarlarını, mağazaları süpermarketleri ziyaret etme olanağı tanınırken birinci ve ikinci derecede akrabaların ziyaret edilmesine neden izin verilmediği sorusunu da sordu.
   EDEK, Rum Başkanlığı’nın açıklamasının doğru gidişatta olduğunu belirtirken, en önemli konunun, zahmetle inşa edilenlerin yıkılmaması olduğuna dikkati çekti.
   EDEK, vatandaşların sorumlu bir şekilde davranması gerektiğini belirtti.
Rum Dayanışma Hareketi yaptığı açıklamada, vatandaşların hijyen kurallarına harfi harfine uyması gerektiğini ifade etti. 
   Rum Vatandaşlar İttifakı, Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği ve DİPA ise yaptıkları açıklamalarla, ekonominin canlandırılması gerektiğini belirtirken vatandaşların kurallara uyması gerektiğini de vurguladılar.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473