banner564

Güneyde gündem oldu

1974’te Barış Harekâtı’na katılan emekli Albay, aradan 45 yıl geçtikten sonra Karpaz’da fotoğraf çektirdiği Rum kız çocuğunu arıyor

Güneyde gündem oldu
banner598

 Suna ERDEN

1974 Barış Harekâtı’nda görev yapan ve şu anda emekli olan Albay Mustafa Başel, sosyal medya hesabından o dönemde birlikte fotoğraf çektirdiği, 7-8 yaşlarındaki Rum kız çocuğunu aradığını duyurdu. 
Başel’in paylaşımı kısa sürede büyük ilgi gördü. Kuzey ve güneyde yüzlerce kişi Başel’in kız çocuğu ile birlikte çekilmiş fotoğrafını paylaşarak, yardım çağrısında bulundu. 
Birçok sosyal platformda yapılan paylaşımlardan henüz sonuç alınamazken, Diyalog’un ulaştığı Mustafa Başel, “O fotoğrafı Karpaz bölgesinde çekmiştik. Kızın ismini hatırlamıyorum. Ancak şu anda nerede olduğunu merak ediyorum” dedi.

Elimde tek bir fotoğraf var
Barış harekâtı ile Kıbrıs’a geldiğini, acı tatlı birçok anısı olduğunu ifade eden Başel, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bolu Tugay Komutanlığı’nda Üsteğmen’dim. Harekât olunca bölüğümle birlikte 20 Temmuz 1974 yılında helikopterler ile Kırnı Bölgesi’ne indik. Kıbrıs’ta bir yıl görev yaptım. Temmuz başlayan sıcak savaş Ağustos ayına kadar sürdü. Birinci ve ikinci harekâtlar tamamlanınca devriye ve kontrol görevleri başladı. Sıcak savaş bittikten sonra bölüğümle birlikte Beylerbeyi’ne yerleştik. Hem Kıbrıslı Türkler’in hem de kuzeyde kalan Rumların güvenliğini sağlamak için devriye geziyorduk. Ekim ayının sonu gibi Karpaz bölgesine gitmiştik. Orada fotoğraftaki sevimli kızı tanıdım. Arabama aldım ve o an fotoğraf çektirdik.7-8 yaşlarında olan küçük kız bize çok yakınlık gösterdi. Küçük kızın ismini hatırlamıyorum ve elimde sadece o an çektiğim fotoğraf var.
Kıbrıs’ta kaldığım süre içerisinde birçok acı ve tatlı anım birikti. Daha sonra Türkiye’ye döndüm. Albay rütbesinden emekli olduktan sonra Kıbrıs’ta yaşadığım savaş anlarını, verilen şehitleri ve diğer yaşananları anlattığım, “Beni bırakma komutanım” isimli bir kitap yazdım. 2016 yılında yazdığım kitap Türkiye ve dünyanın birçok yerinde büyük ilgi gördü. Kitapta küçük kızın fotoğrafı da var. Anılarım tekrar gündeme gelince, “Acaba o küçük kız ne yapıyor. Yaşıyor mu? Nerede” diye merak ettim. Sosyal medya hesabımda kızı aradığıma dair paylaşım yaptım. Şimdi beklemeye geçtim, umarım bulunur… Birçok kişi yardımcı olmaya çalışıyor. Şu anda 50-53 yaşlarında olması gerekiyor… Bekliyorum, belki bulunur…” 

Güncelleme Tarihi: 14 Şubat 2019, 11:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474