banner564

Güvence verdi

Anastasiadis“Omorfo iade edilmeden Kıbrıs sorunu çözülmez”dedi

Güvence verdi
banner598
   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “Omorfo (Güzelyurt) kökenli Rumların endişelerini gidermek amacıyla yaptığı açıklamada “burası verilmezse Kıbrıs sorununun çözümü mümkün değildir”dedi.
  Haberi “Omorfo İade Edilmeden Kıbrıs Sorununda Çözüm Olması Mümkün Değil… Başkan Anastasiadis’in İşgal Altındaki Şehrin Göçmenlerine Yönelik Mesajı” başlıklarıyla yayımlayan Fileleftheros gazetesine göre, Başkanlık Sarayında, “Omorfo” kökenli Rumlardan oluşan heyetin muhtırasını aldıktan sonra konuşan Hükümet Sözcü Yardımcısı Viktoras Papadopulos, Anastasiadis’in başkanlığı devralmasından bu yana ortaya iki hedef koyduğunu söyledi.
   Papadopulos, Anastasiadis’in hedeflerinden birincisinin Kıbrıs sorununun çözümü, ikincisinin de Rum kesiminin ekonomik krizden çıkması olduğunu ifade etti. Diğer gazetelere göre Papadopulos, açıklamasının devamında şunları da söyledi;
   “Başkan Anastasiadis, bu yılın, ülkemizi işgal altında bulan son yıl olması için gereken bütün mücadeleleri vereceğini ve (Kıbrıs’taki nüfusun herhangi başka bir grubunun çıkarlarını göz ardı etmeden), Kıbrıs sorununa Kıbrıslı Rumların çıkarlarını garanti altına alacak olan işler ve adil bir çözüm bulunması için bütün gücüyle çabalayacağını temin ediyor. Başkanın size temin etmek ve iletmek istediği şey, Omorfo iade edilmeden Kıbrıs sorununda çözüm olmasının mümkün olmadığı yanı sıra, Omorfo iade edilmeden Kıbrıs sorununun herhangi bir çözümünü kabul etmeyeceği gibi, bununla hem fikir de olmayacağı şeklindedir. Omorfo olmadan Kıbrıs sorununun çözümü olmaz.”

Memnun oldular

    Sözde “Omorfo” Belediye Başkanı Haralambos Pittas’ın, bu ifadeleri memnuniyetle karşıladığını da yazan gazete, “Omorfo” kökenli Rumlardan oluşan heyetin, BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi beş ülkenin büyükelçiliklerinin temsilcilerine, aynı zamanda Avrupa Birliği’nin (AB) Kıbrıs’taki Temsilciliğine muhtıra takdim ettiklerini de yineledi. 
   Gazeteye göre “Omorfo” kökenli Rumlar  takdim ettikleri muhtırada, BM ve AB’ye, tutumunu değiştirmesi ve Kıbrıs sorununun adil çözümüne yönelik çalışması için, Türkiye’ye baskı yapması çağrısında bulundu. Gazete , “Omorfo” kökenli Rumların muhtırasına dayanarak, Kıbrıs sorununun çözümünün “bütün Türk işgal birliklerinin ve yerleşiklerin çekilmesini, bütün göçmenlerin güvenlik içerisinde evlerine ve mallarına geri dönmeleri hakkını, üç temel özgürlüğün tescil edilmesini, kayıpların akıbetinin belirlenmesini ve Kıbrıs’ın bütün yasal sakinlerinin haklarının tesis edilmesini güvence altına alması gerektiğini” de ifade etti.

BM’den de destek istediler

   Gazete yukarıdaki ara başlıkla yayımladığı haberinde ise, “Omorfo” kökenli Rumların muhtırasını teslim alan BM Güvenlik Konseyinin güçlü ülkelerinin temsilcilerinin, “Omorfo” kökenli Rumlara destek mesajları ve güvenceler verdiklerini yazdı. Heyete sözde “Omorfo” Belediye Başkanı Haralambos Pittas’ın başkanlık ettiğini yazan gazete, heyetin muhtırasını alan ABD Büyükelçiliği temsilcisinin, Pittas’a teşekkür ederek, kendisini muhtıranın “doğru kişilere iletileceği” konusunda temin ettiğini belirtti. 
   Muhtırayı teslim alan Rusya Büyükelçiliği yetkilisi Uri Kazakov da, “işgalin ilk günlerinden bu yana Rusya’nın tezinin bilindiğini” söyledi. Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesiyle ilgili bir soruya karşılık ise Kazakov, “Bana sorarsanız bir şeylerin değişmesi gerekir çünkü Erdoğan şu an tüm yetkilere sahiptir” yanıtını verdi. Kazakov devamla “Sanıyorum bir şeyler değişecek ve çözüme doğru gideceğiz; sizde evlerinize döneceksiniz” ifadelerini de kullandı.Çin Büyükelçiliği Diplomatik Misyon Şefi Vekili Fei Shengchao ise konuşmasında, Çin’in Kıbrıs’ı anladığını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande geliyor

   Fransa adına muhtırayı alan Büyükelçilik Müşaviri Eric Millet ise, Fransa hükümetinin, BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi sıfatıyla özellikle de BM içerisinde, bu zor meselede her zaman Rum kesiminin desteklenmesine dair tezini muhafaza ettiğini söyledi. 
   Gazeteye göre, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’nin, Türkiye’ye gerçekleştirdiği son ziyarette, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması gerektiğinden söz ettiğini de dile getiren Fransız yetkili, “Omorfo” kökenli Rumları, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’nin, Fransa’nın Kıbrıs sorununa verdiği önemin altının çizilmesi için, yakın zamanda Rum kesimini ziyaret etmesinin söz konusu olduğu konusunda da bilgilendirdi.

Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2014, 09:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473