banner564

Haziran’da 2 zirve

Güney Kıbrıs, Yunanistan, Mısır ve İsrail liderleri yeniden buluşacak

Haziran’da 2 zirve
banner598
 Güney Kıbrıs, Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs, Yunanistan, İsrail arasında devlet ve/veya hükümet başkanları düzeyinde birbirine paralel iki zirve toplantısı gerçekleştirilecek. Hazırlıklarına başlanan zirvelerin büyük ihtimalle Haziran’da gerçekleşeceği bildirildi.
   Fileleftheros “İsrail ve Mısır’la Haziran’da Planlanan Üçlü Zirveler İçin Gayret” başlıklı haberine göre, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Mısır Devlet Başkanı El Sisi arasında Kahire’de yapılacak zirvede, daha önce alınan ve önümüzdeki dönemde alınacak kararların uygulanmasıyla, bu ülkeler arasındaki işbirliğinin ilerletilmesi hedefleniyor. Bu zirvenin Haziran’da yapılması hedefleniyor olmasına karşın Ramazan ayı nedeniyle daha erken de gerçekleşebileceği belirtiliyor. Aynı dönemde Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail’in de ya Atina’da veya Kudüs’te paralel bir üçlü zirve gerçekleştirmesi bekleniyor. Her iki zirvenin de temel işbirliği eksenini, doğal gaz konuları oluşturuyor. 
   İsrail-Güney Kıbrıs işbirliği çerçevesinde İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan elektrik şebekelerini birbirine bağlayacak deniz altı kablo hattı projesi ileri götürülüyor. Denizaltına kablo döşeme işlemi halen devam ediyor. Bu çerçevede 2019’a kadar Güney Kıbrıs-İsrail, 2022’ye kadar da Yunanistan’la bağlantının tamamlanması bekleniyor.
   Gazete Rum Yönetimi ve Yunanistan’ın Ürdün’le de benzer bir işbirliği kurmaya çalıştığını, yeni bir üçlü zirve için ilk temasların da yapıldığını yazdı.
   Habere göre Lefkoşa’nın Rum kesiminde, 11 Nisan’da Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Ürdün Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürleri düzeyinde bir toplantı planlandı. Taraflar bu toplantıda ortak ilgi alanındaki konuları görüşüp Dışişleri Bakanları düzeyinde yapılacak yeni toplantının gündemini belirleyecek. 

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2016, 09:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473