banner564

İlk anket sonucu

Güney Kıbrıs’ta Başkanlık seçiminin ikinci turda sonuçlanacağı ve Anastasiadis’in şanslı olduğu belirtiliyor

İlk anket sonucu
banner598
 Rum tarafında gelecek yıl 28 Şubat'ta yapılacak başkanlık seçimleriyle ilgili ilk anketin sonuçları açıklandı. Buna göre ilk turda şimdiki Başkan Nikos Anastasiadis ile DIKO Başkanı Nikos Papadopulos şanslı görülüyor. İkinci turda ise ibreler Anastasiadis’ten yana.
   İnternet bilgi ağı Stockwatch hesabına Cymar Market Research Ltd tarafından 21-27 Eylül’de bin 6 kişiye telefonla ulaşılarak yapılan anketin özet sonuçlarını Politis ve Haravgi gazeteleri aktardı.
   Habere göre anketten, Rum tarafında faaliyet gösteren Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Konstantinos Hristofidis’in başkanlık seçiminin ilk turuna katılması halinde mevcut başkan Nikos Anastasiadis ve DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’u etkileyeceği ortaya çıktı.
   Rektörün seçime katılmadığı varsayılan senaryoda, seçmenin yüzde 27’i Anastasiadis’i, yüzde 16’sı Papadopulos’u, yüzde 13’ü Stavros Malas’ı, yüzde 3’ü Yorgos Lillikas’ı, yüzde 1’i Mihalis Minas’ı destekleyecek. Ancak seçmenin yüzde 19’u oyunun kesin olmadığını, yüzde 7’si boş veya geçersiz oy atmayı, yüzde 14’ü de sandığa gitmemeyi tercih ettiğini söyledi.
   İlk turda rektörün de aday olduğu senaryoda ise Anastasiadis yüzde 23, Papadopulos yüzde 14, Malas yüzde 12, Hristofidis (rektör) yüzde 9, Lillikas yüzde 2, Minas yüzde 1 oy alıyor. Katılımcıların yüzde 21’i ne yapacağının kesin olmadığını söylerken, yüzde 5’i boş veya geçersiz oy kullanmayı, yüzde 12’si de sandığa gitmemeyi tercih edeceğini söyledi. Araştırmaya göre bu senaryoda Hristofidis özellikle Anastasiadis ve Papadopulos’tan oy çalıyor. 

İkinci tur senaryoları
   İkinci turla ilgili bütün senaryolarda ise Anastasiadis, ilk söz sahipliğini koruduğu sonucuna varılan ankette, Anastaiadis’in en zorlu rakibinin DİKO Başkanı Papadopulos olduğu anlaşıldı. İkinci turda bu ikili yarışırsa Anastasiadis oyların yüzde 36’sını, Papadopulos da yüzde 25’ini alıyor. Katılımcıların yüzde 16’sı böyle bir senaryoda ne yapacağının kesin olmadığını, yüzde 14’ü sandığa gitmemeyi, yüzde 9’u da boş/geçersiz oy atmayı tercih ettiğini söyledi.
   Anastasiadis-Malas yarışında, seçmenin yüzde 40’ı Anastasiadis’i, yüzde 21’i Malas’ı destekleyeceğini, yüzde 14’ü ne yapacağının kesin olmadığını, yüzde 16’sı sandığa gitmeyeceğini ve yüzde 9’u da boş/geçersiz oy tercih edeceğini söyledi. Destekledikleri aday ikinci tura çıkmayacak olan seçmenler ise ikinci turda Anastasiadis’e yöneliyor. 
   Malas-Papadopulos yarışına ilişkin senaryosunda ise, Papadopulos seçmenin yüzde 32’sinden, Malas yüzde 25’inden destek alıyor. Seçmenin yüzde 17’si sandığa gitmemeyi, yüzde 15’i ne yapacağının kesin olmadığını, yüzde 11’i de boş/geçersiz oy kullanmayı tercih edecek. 

İcraatladan memnuniyetsizlik
   Ankete katılanlara sorulan sorular arasında Nikos Anastasiadis’in icraatlarından memnuniyetleri de soruldu. Kıbrıs sorunundaki icraatlarıyla ilgili soruya katılımcıların yüzde 32’si “hiç”, yüzde 28’i “o kadar değil”, yüzde 26’sı “oldukça”, yüzde 7’si “çok” cevabını verdi, yüzde 7’si cevap vermek istemedi.
   Anastasiadis’in iç konulardaki icraatlarından memnuniyet sorusuna katılımcıların yüzde 24’ü “hiç”, yüzde 28’i “o kadar değil”, yüzde 30’u “oldukça”, yüzde 8’i “çok” cevabını verirken, yüzde 9’u cevap vermek istemedi.
  Ekonomi icraatlarından ise, katılımcıların yüzde 24’ü “hiç”, yüzde 28’i “o kadar değil”, yüzde 30’u “oldukça”, yüzde 12’si “çok” memnun olduğunu söylerken, yüzde 6’sı yanıt vermek istemedi.

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2017, 12:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473