banner564

‘İşaret’ bekliyorlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Aralık ayında Atina’ya yapacağı ziyaret Rumların gündeminde

‘İşaret’ bekliyorlar
banner598
 Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki ay Yunanistan’a yapacağı resmî ziyareti tartışan Kıbrıslı Rumlar, atılacak adımlar konusunda işaret bekliyor.
   Fileleftheros gazetesi, konuyla ilgili haberi “Erdoğan Işığı Altında Eşgüdüm… Atina ve Lefkoşa Türkiye’den Kıbrıs Sorunuyla İlgili Niyet İşareti Bekliyor” başlığıyla aktardı.
   Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ikinci Avrupa-Arap Zirvesi için bugün gideceği Atina’da, Yunanistan Cumhurbaşkanı  Prokopis Pavlopulos ve Başbakan Aleksis Çipras’la üst düzey görüşmeler yapacağını yazdı.
   Rum ve Yunan hükümetlerinin, Erdoğan’ın Aralık ayında yapacağı resmi Atina ziyaretinde, Türkiye’nin Kıbrıs sorunundaki niyetiyle ilgili işaret vermesi beklentisi içerisinde olduğuna dikkat çekilen habere göre,  Anastasiadis’in Pavlopulos ve Çipras’la görüşmeleri de bu açıdan bir eşgüdüm hedefini taşıyor. Görüşmelerde ayrıca önümüzdeki dönemde Rum tarafında Mısır’la gerçekleştirilecek üçlü zirve de ele alınacak.
   Habere göre, Atina’da 2’nci Avrupa-Arap Zirvesi’nde (9-10 Kasım) AB ve Arap dünyasının jeopolitik gelişmeleri, enerji, taşımacılık ve denizcilik,  eğitim, Arap ülkelerinin Avrupa ülkelerinde ve Avrupa ülkelerinin de Arap ülkelerindeki üretim yatırımları ele alınacak. Anastasiadis bu çerçevede AB’nin Arap dünyasıyla ilişkileri ve “Kıbrıs’ın işbirliği köprüsü rolü” üzerine bir konuşma yapacak.

Beklenti 7 Aralık

   Politis gazetesi de “Erdoğan Atina’ya Muhtemelen 7-8 Aralık’ta Gidiyor… Kıbrıs Rum Beklentileriyle Ziyaret” başlıklı haberinde, Rum yönetiminin  Erdoğan’ın Atina ziyaretinden “Kıbrıs sorununda başarı perspektifi olan yeni bir inisiyatif olup olamayacağına dair işaretler” beklemekte olduğunu yazdı.
   Habere göre, Erdoğan’ın Atina’da Yunan liderliğiyle yapacağı temasların gündemini öğrenmeyi bekleyen Rum yönetimi, Çipras’a kendi tezlerini iletecek. Rum yönetimi bu kez Türkiye ile Yunanistan arasında  Güvenlik ve Garantiler konusunda özlü bir görüşme başlamasını istiyor. 
   Rum yönetimi, Türkiye’nin son dönemde Türkiye-AB ilişkileri açısından yönelmekte olduğu Yunanistan’dan,  “Kıbrıs sorununda ilerleme perspektifiyle Brüksel’e karşı daha yardımcı tavır sergilemesini” bekliyor.
   Gazete, son dönemde ilişkilerini yeniden ısıtmaya çalışan Türkiye ve Yunanistan’ın, Kıbrıs sorunu haricinde, aşmaları gereken birçok sorunu bulunduğunu belirtti, uluslararası unsurun da Kıbrıs sorununda yeni bir çabanın başlamasına dair kesin fikirleri Kıbrıs Türk ve Rum taraflarından istediğini hatırlattı.

Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2017, 11:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473