banner564

İşin sırrı propaganda

Doğal gazın, müzakere masasından ayrı tutulması yönündeki Rum görüşü destek görüyor

İşin sırrı propaganda
banner598
   Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis,  devlet radyosu RIK’e yaptığı özel açıklamada, doğal gaz konusunun müzakerelerde ele alınmasının sözkonusu olmadığını ifade etti.  
   Habere göre, hükümetin, Amerikalılardan hidrokarbon konusunun Kıbrıs sorununun görüşülmesi çerçevesinde ele alınmasının baskı veya teşvik gördüğü şeklindeki bir soru üzerine, Hristodulidis, böylesi bir konuda bazı kişilerden baskı görmediklerini söyledi. 
    Hristodulidis, gerek Türk yetkililerinin, gerekse konuya ilgi duyan başka kişilerin kamu oyu önünde yapmış olduklarını açıklamaları takip ettiklerini belirtti ve hidrokarbon konusunun, ayrı bir konu olarak, müzakere masasında ele alınmasının söz konusu olmadığını ifade etti. 
   Nikos Hristodulidis, “Kıbrıs Cumhuriyeti doğal kaynaklarının-ki müzakereler içerisinde her zaman görüş birliğidir- merkezi hükümete ait olduğunu ve çözümden sonra da belirli kriterlerle gereksinimler temelinde dağıtılacağını” belirtti.  Hristodulidis, açıklamasında ayrıca Kıbrıs sorunuyla meşgul olan bir kişinin müzakerelerde, bunca yıldır ne görüşüldüğünü gördüğünü, her zaman için en kolay ve çabuk görüş birliğinin, “devletin doğal kaynaklar konusunun merkezi hükümete aittir” olgusu olduğunu da ifade etti. 

“Sık sık geliyor”

   ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Enerji İşleri Koordinatörü ve Özel Temsilci Vekili Amos J. Hochstein’in Güney Kıbrıs temaslarını da yorumlayan Hristodulidis, Hochstein’in Güney Kıbrıs’ı çok sık ziyaret ettiğini ve çoğu kez gelişinin kamu oyuyla paylaşılmadığını söyledi.  Hristodulidis, bölge ülkeleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesinin kendi arzularının ötesinde, gerek ABD, gerekse AB’nin de bu konuya olumlu yaklaştığını belirtti. 

Lakkotripis: Kesinlikle hayır 
   Rum Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis ise; ABD’nin, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakere masasına doğal gaz konusunu koymak istediği şeklindeki bilgilerin sorulması üzerine “kesinlikle hayır” yanıtını verdi.  
   ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Enerji İşleri Koordinatörü ve Özel Temsilci Vekili Amos J. Hochstein ile görüşmesinin ardından açıklama yapan Lakkotripis, Kıbrıs sorununa ilişkin görüşmeler konusunun tamamen ayrı bir konu olduğunu ve enerji konularıyla alakalı olmadığını açıkça ifade ettiklerini belirtti.  
    Lakkotripis, “doğal zenginlik konusu, mutlak bir şekilde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yetkisindedir ve öyle de kalacak” ifadesini kullandı. 

Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2014, 09:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473