banner564

‘Kıbrıs’ı etkiliyor’

Rum siyasi partileri Türkiye’deki referandumu değerlendirdi

‘Kıbrıs’ı etkiliyor’
banner598
 Rum siyasi parti yetkilileri, Türkiye’de geçtiğimiz pazar günü gerçekleştirilen anayasa değişikliğine ilişkin referandumun sonuçlarını değerlendirdi. 
    Fileleftheros gazetesi “Yan Etkileri Ortaya Çıkıyor-Türkiye’deki Sonuçlar Kıbrıs Sorunundaki Gelişmeleri Ciddi Şekilde Etkiliyor” başlıklı yorumsal haberinde, referandum sonrasında, Türkiye’de ortaya çıkan yeni durumun, Kıbrıs sorununa da etkilerinin olmasının beklendiğini yazdı.
   Gazete, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakereler kapsamında liderlerin, perşembe günü yapacağı görüşmenin ve tüm görüşmenin alacağı yönelimin, Türkiye’de olup bitenlerin, Kıbrıs sorununu ne derecede etkilediğini ortaya koyacağını savundu. 
   Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, referandum sonucu temelinde, Türkiye’de özellikle yeni bir düzenin ortaya çıktığını, Güney Kıbrıs’ın, bunu, AB ortaklarıyla işbirliği içerisinde değerlendirdiğini belirtti. 
   Hristodulidis açıklamasında ayrıca Türkiye’nin geleceği konusunda daha güvenli tahminleri ileriye götürmek için şekillenmekte olan durumun bütünlüklü olarak görülmesi gerektiğine vurgu yaptı. 
   DİSİ partisi yaptığı açıklamada, referandum sonrasında Türkiye’de şekillenecek olguların soğukkanlı bir şekilde analiz edilmesi gerektiğini belirtti. DİSİ, Türkiye’de istikrar olmasının çıkarlarına olacağını da kaydetti. 
   AKEL açıklamasında, Türkiye’deki referandum sonuçlarına ilişkin güvenilir sonuçlar çıkarmak için erken olduğunu, sınırdaki “evet’”in, bölünmüş bir ülkeyi gösterdiğini savundu. 
   AKEL, Türkiye’deki durumun, “işgal kuvveti” olarak Kıbrıs’ta bulunması ve Kıbrıs sorununun çözümünde belirleyici rol oynayan ülke olarak, her zaman analiz edilmesi gerektiğini belirtti. 
  DİKO, referandum sonuçlarının, Türkiye karşısında yeni bir stratejinin uygulanması ve ülkedeki durumun değerlendirilmesini gerekli kıldığını ifade etti. 

Konsey toplanmalı

   Sınırdaki “evet” yanıtının hakim olmasının, gerek Kıbrıs sorunu gerekse AB karşısındaki Türk tutumunun katılaşmasının habercisi olduğunu savunan DİKO, yeni bir stratejinin belirlenmesi için Ulusal Konsey’in toplanması talebinde de bulundu. 
   EDEK açıklamasında ise Türkiye’nin tutumunun katılaşmasından ve kışkırtıcı taleplerini yükseltmesinden söz ederken Türkiye’nin ve TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs sorununa ilişkin tutumu ile davranışında herhangi bir değişiklik olmayacağını da ileri sürdü. Rum Vatandaşlar İttifakı açıklamasında, referandumdan sonra Erdoğan’ın tutumunu değiştireceğine ilişkin teoriyi benimseyenlerin ve hükümetin bunu düşünmesi gerektiğini belirtti. 
   Rum Vatandaşlar İttifakı ayrıca “Barbaros gemisinin, Güney Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ni işgal ettiğinde” yaptığı gibi doğaçlamada da bulunmaması ve her türlü olasılığa hazır olması için Anastasiadis’e de çağrıda bulundu. 
   Rum Dayanışma Hareketi, Akıncı-Anastasiadis görüşmesinden önce Ulusal Konsey’in toplanması gerektiğini belirtti ve Erdoğan’ın, “Kıbrıs ve Helenizm” karşısında medeni bir davranış sergileyeceğine inananların da yanıldığını ifade etti. 
   Rum Çevreciler ve Vatandaşlar İşbirliği ise açıklamasında “Türkiye’deki gelişmeleri incelemek ve Türklerin, Güney Kıbrıs’a karşı süren tahriklerini incelemek için” Ulusal Konsey’in toplanması gerektiğini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2017, 11:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473