banner564

Sektör şokta

Otelciler Birliği Başkan Yardımcısı Turhan, kriz döneminde turizm teşviklerinin kesilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi

Sektör şokta
banner598
Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkan Yardımcısı Ercan Turhan, özellikle küçük otellerin iflas noktasına geldiğini belirterek, böylesi bir dönemde turizm teşviklerinin ortadan kaldırılmasına yönelik girişimleri eleştirdi.
Sanayi sektörüne olduğu gibi turizm sektörüne 10 kuruşluk elektrik indirm kararının 2011 yılında alındığı anımsatan Turhan, aradan geçen süre içinde bunun yetersiz kaldığını söyledi. Ercan Turhan, dünyanın en pahalı elektriğini kullanan sektör temsilcilerinin rekabet etmekte zorlandıklarını anımsatarak şöyle dedi:
“KKTC’nin lokomotif sektörü olan turizm ve turizmin en önemli aktörü otelciler çok sıkıntılı günler geçiriyor. Bilindiği üzere 2015 yılında KKTC ekonomisi dış ticaret dengesinde ilk defa pozitif bir görünüm sergilemiştir. Yapılan bir buçuk milyar dolarlık ithalata karşın ihracat sadece 118 milyon dolarda kalmıştır. Buna karşın turizm girdileri 700 milyon doların üzerine çıkmıştır.
Yukarıda verilen örnekten turizm sektörünün KKTC ekonomisine ne denli pozitif bir katkı yaptığı net olarak görülmektedir. Dünya turizminde son dönemlerde yaşanan krizler karşısında Akdeniz çanağındaki destinasyon bazındaki tüm rakiplerimiz ki bunlar (direkt uçuşlara sahipler) bir dizi önlemler alarak maliyetlerini düşürmekte ve ayakta kalmaya çalışmaktadırlar. Oysa ülkemizde bulunan oteller yüksek doluluklara rağmen satış fiyatlarını arttırmadıklarından dolayı zarar etmekte ve özellikle küçük oteller batma tehlikesi yaşamaktadırlar. Dünya’da elektrik enerjisini en pahalı kullanan 2. ülkeyiz. Antalya’da bir otel 32 kuruş civarında kw/h elektrik temin edebiliyorken Kuzey Kıbrıs’ta 54 kuruşa temin etmektedir.2011 yılında alınmış olan bakanlar kurulu kararı ile elektrik enerjisinde turistik işletmelere sağlanan 10 kuruşluk indirim geçen süre içinde elektrik fiyatlarının artmasından dolayı yetersiz kalmış ve bu indirim güncellenmemiştir. Ayakta kalma mücadelesi veren Kıbrıs Türk otelcileri sağlanan bu indirim oranının güncellenmesi beklentisinde iken bu indirimin tamamen kaldırılacağı söylemleri karşısında tam bir şok içerisindedir. Ayrıca Türkiye’den getirilmiş olan suyun otellere belediyeler tarafından fahiş fiyatlara satılmaya çalışması otellerin canına tak ettirmiştir. Kıbrıs Türk otelcilerinin ilgili belediyelerden su fiyatının ton başına 4 TL olarak sabitlenmesi beklentisi bulunmaktadır. Otelciler Birliği olarak hükümet edenlerden beklentimiz ülkenin lokomotif sektörü olan otelcilerimizin seslerine kulak verip gereğini bir an önce yapmalarıdır.

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2017, 11:11
YORUM EKLE
YORUMLAR
Rahmi Ozsan
Rahmi Ozsan - 7 yıl Önce

Gereginin bir an once yapmalidirlar

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473