banner564

Kırmızı çizgileri aynı

Malas ile Anastasiadis, garantilerin kaldırılması ve Türk askerinin gitmesini istiyor

Kırmızı çizgileri aynı
banner598

Güney Kıbrıs’ta Pazar günü yapılacak ikinci tur seçimde, ülkeyi 5 yıl yönetecek başkan seçilecek.

Seçimde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile AKEL destekli bağımsız aday Stavros Malas yarışacak. 
İlk turda Anastasiadis yüzde 35.50, AKEL destekli bağımsız başkan adayı Stavros Malas yüzde 30.25 oy almıştı.
Malas ile Anastasiadis’in, birinci turda başarısız olan partilerde aradığı açık desteği bulamamasından dolayı seçimin ikinci turunun kaderini boykotçuların sandığa gidip gitmemesinin belirlemesi bekleniyor. 
Bu arada Anastasiadis ile Malas, ikinci tur seçim öncesinde televizyonda düzenlenen tartışma programında karşı karşıya geldi.
Nikos Anastasiadis, tüm Kıbrıs’ın başkanı olmaya devam edeceğine işaret ederek, “istikrarlı büyümeyi sağlayan kendi yönetiminin işsizliği azaltmaya ve ülkenin modernleşmesine yönelik çabalarını sürdüreceğini” belirtti.
Stavros Malas ise, seçilmesi halinde yolsuzluğa fırsat vermeyeceğini ve Kıbrıs sorununun çözümü için çalışacağını kaydetti.

Garantilerin kalkması olmazsa olmazları
Anastasiadis, müzakerelerde Rum tarafının yapıcı önerilerde bulunduğunu ispatlamak için, Crans Montana’da sunduğu ve dönüşümlü başkanlığı da içeren öneri paketini açıklayacağını söyledi.
Uzlaşmaz tarafın kendisinin değil Türkiye olduğuna yönelik suçlamasını yineleyen Anastasiadis, geçmiş müzakerelerde, garantileri masaya taşımayı ve uluslararası toplumla Avrupa Birliği’ni konuya taraf yapmayı başardığını savundu.
Stavros Malas ise Türk ordusunun adada kalacağı, garantilerin kaldırılmayacağı ve Güzelyurt’un iade edilmeyeceği bir çözümü kabul etmeyeceğini ancak çapraz oyu içermesi halinde dönüşümlü başkanlığı konuşmaya hazır olduğunu belirtti. 
Anastasiadis’in ise konuyla ilgili müzakereler boyunca sürdürdüğü “sıfır asker, sıfır garanti” politikasında bir değişiklik olduğu yönünde bir açıklaması olmadı.

DİKO, resti çekti
Her iki aday da birinci turun ardından diğer partilerle görüşerek, ikinci tura yönelik işbirliği olanaklarını görüştü.
Adayı, Anastasiadis ve Malas’tan sonra en çok oy alan DİKO, iki adayı da desteklemeyeceğini açıkladı. DİKO Merkez Komitesi’nin toplanarak aldığı kararı açıklayan parti sözcüsü, ikinci tura yönelik herhangi bir işbirliğinin politikalarından geri adım atmak anlamına geleceğinden, her iki adayı da desteklemeyeceklerini belirtti.
Birinci turda DİKO adayını destekleyen EDEK ve Dayanışma Hareketi’nin ikinci tura ilişkin kesin kararını bugün vermesi bekleniyor. Bu partilerin DİKO’yla aynı çizgiyi izlemeleri öngörülüyor.
Yorgos Lillikas’ın başkanı olduğu Vatandaşlar İttifakı’nın ise, ikinci turda hangi adaya oy verecekleri konusunda parti tabanını serbest bırakma kararı aldığı vurgulandı.

Güncelleme Tarihi: 02 Şubat 2018, 11:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474