banner564

‘Mesafeler eşit’

Barbaros Hayreddin paşa’yı göndermek için seferber olan Rum Yönetimi, aradığı desteği bulamadı

‘Mesafeler eşit’
banner598
   Rum Yönetimi’nin, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisini geri çekmesi için Türkiye aleyhinde başlatılan diplomatik girişimlerin başarıya ulaşamadığı bildirildi.
   Fileleftheros gaztesi “Lefkoşa’dan Hediye İstiyorlar... ABD ‘Barbaros’un Gitmesi İçin Türkiye’nin Bir Teşviki Olması Lazım’ diyor” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi’nin bu konuda en çok ümit bağladığı ABD’nin eşit mesafe taktiği uygulayarak, aslında Türkiye’nin işini kolaylaştırdığını yazdı.
    Gazete, Türkiye’nin Navtex yayınlamasından 24 saat önce Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “ABD, Kıbrıs MEB’ine kalkan olacak” dediğini ancak Washington’un bu tür hareketlerde bulunmadığını belirtti. Gazete, şöyle devam etti:
   “Amerikalıların, ‘Barbaros araştırma gemisinin gitmesi için Lefkoşa’nın Türkiye’ye bir hediye vermesi gerektiği’ anlamına gelen bir altın orta yol aradığı ortadadır. Ankara’nın istediği de, enerji meselesinin Kıbrıs müzakereleri gündemine girmesidir. Müdahil bütün taraflar, temaslarda bulunmak üzere bu akşam Ada’ya gelecek BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ya göndermede bulunuyor. Eide bugün  sabah da Atina’da Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile görüşecek. Lefkoşa’da Başkan Anastasiadis, Eroğlu ve iki müzakereciyle temas edecek. Ankara’da yaptığı temaslardan, Eide’nin çıkmazı aşmak için bir formül aradığı anlaşılıyor. Ankara’dan gelen haberlerden anlaşıldığı kadarıyla Eide Ankara’da açık kapı bulamadı. Norveçli yetkilinin Türk hükümetinden, Barbaros’un faaliyetlerine son vermesini istediği ancak olumsuz yanıt aldığı anlaşılıyor.”
     Aynı gazete, “Amerikalıların taahhütleri Sözde Kalıyor... Barbaros Gitsin Ama Erdoğan’a Bir Şey Verilsin” başlığıyla yayınladığı başka bir haberinde, “Amerikalılar taahhüt dağıtıyor ancak Ankara’ya nasıl müdahale edeceklerini açıklamaktan kaçınıyorlar” ifadesine yer verdi.
Gazete, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi yetkililerinin geçen Cuma günü görüştükleri ABD’li Rum örgüt başkanlarına, Doğu Akdeniz’de yaşanan krizin giderilmesi için perde gerisinde Ankara’ya yoğun nüfuz kullanacaklarını ancak Türkiye kabul etmezse ne yapacaklarını ısrarla söylemediklerini hatırlattı.

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2014, 09:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473