banner564

Doğru olan bu

Akıncı, hem Türkiye hem de Güney Kıbrıs’la çatışmacı değil, uzlaşmacı, karşılıklı saygıya dayalı bir ilişki içinde olunması gerektiğini söyledi

Doğru olan bu
banner598
Cumhurbaşkanlığına aday olacağını açıklayan Mustafa Akıncı, hem Türkiye hem de Güney Kıbrıs’la çatışmacı değil, uzlaşmacı; kişilikli, karşılıklı saygıya dayalı bir ilişki içinde olunması gerektiğini söyledi.
Mustafa Akıncı’nın basın bürosundan yapılan yazılı açıklamaya göre, katıldığı bir tv programda konuşan Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının ne istediğini iyi bilen bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini ifade ederek, Kıbrıs Türk kurumlarının sahiplenilerek iyi yönetilmesi gerektiğini belirtti.
Lefkoşa Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı’nın seçim döneminde, Lefkoşa’da başlattığı ziyaretleri daha sonra ara vermeden Kuzey Kıbrıs çapında sürdürdüğüne işaret eden Mustafa Akıncı, bu ziyaretlerde bir araya geldiği vatandaşlardan gördüğü ilgiden son derece memnun olduğunu söyledi. 
Akıncı, adaylığına karşı ilginin Lefkoşa’yla sınırlı kalmadığını, Kuzey Kıbrıs genelinde bunu gözlemlediğini kaydederek, farklı kesimlerden de adaylığı konusunda istekler aldığını ifade etti.
Yeşilırmak’tan Karpaz’a kadar birçok yerleşim yerini ziyaret ettiğini kaydeden Akıncı, ‘önce Kıbrıs sorunu çözülsün, sonra bizim sorunlarımız’ noktasında olmadıklarını söyledi ve şöyle devam etti:
“Vatandaşlar, Cumhurbaşkanı’nın iç sorunlarla da ilgilenmesini istiyorlar. Seçildiğimizde tabi ki çözüm odaklı bir siyaset izleyeceğiz ancak, toplumun iç işleriyle de ilgileneceğiz. Partilerin değil, toplumun iç işleriyle de ilgilenen bir Cumhurbaşkanlığı makamını savunuyorum. İnsanlar, bir partinin başkanının kim olacağıyla, partinin iç işleriyle uğraşan bir cumhurbaşkanı istemiyorlar” 

Bütünlüklü çözüme evet, ama...
Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Rum Yönetimi’nin ısrarla ‘Kıbrıslı Türkler bu zenginlikten ancak çözümden sonra yararlanacak’ söylemini sürdürmesi, bizim ‘Maraş bütünlüklü çözümün bir parçasıdır, bunu katiyen görüşmem’ söylemimiz gibi yanlıştır. Ben de bütünlüklü çözüme ‘evet’ diyorum ama bütünlüklü çözüme paralel bir süreçte güven artırıcı önlemleri konuşabilmemiz lazım, onların bir parçası olarak da kapalı Maraş’ı, havaalanını, deniz limanını da konuşabilmemiz lazım. Kapalı Maraş’ın Kıbrıs Türk yönetiminde açılması önerisi gerçekçi bir öneri değil. Eğer yapılabilseydi bugüne kadar niye yapılamadı? Dolaysıyla bu iş güneyle birlikte yapılacaksa ve bir güven ortamı yaratmak için öngörülüyorsa, o zaman bizim dediğimiz gibi, BM denetiminde yapılması lazım. Aynı şekilde doğal gazın paylaşımı konusu da sorgulanmalı. Rum tarafının bu tavrı mutlaka değişmeli.” 


TDP’den tam destek
Öte yandan Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), 2015 Nisan ayında gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, bağımsız aday Mustafa Akıncı’yı destekleme kararı aldı. 
Karar,  toplanan Parti Meclisi’nde oybirliğiyle alındı.  TDP’den yapılan yazılı açıklamaya göre toplantıda, Merkez Yönetim Kurulu’nun Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bağımsız aday Mustafa Akıncı’nın desteklenmesi yönündeki kararı, üyelerin bilgisine getirilerek, üyelerin görüş ve düşünceleri dinlendi. TDP Parti Meclisi, Akıncı’nın halkla paylaştığı 4 maddelik “çözüm odaklı siyaset, Türkiye ile sağlıklı ve kişilikli ilişki, tarafsız bir Cumhurbaşkanlığı makamı ve toplumsal sorunlarda rehberlik edecek ve yol gösterecek bir Cumhurbaşkanlığı” vizyonunu benimseyerek, desteklenmesi yönünde karar üretti. 

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2014, 09:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473