banner564

Noel’den önce

Yabancı Büyükelçileri bilgilendiren Eide’nin, 5’li konferans için tarih verdiği bildirildi

Noel’den önce
banner598
 Birleşmiş Milletlerin (BM) Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri çerçevesinde çoklu konferansın Aralık ayında, Noel yortusu öncesinde gerçekleştirileceğine inandığı iddia edildi.
   Fileleftheros gazetesi: “Aralıkta Çoklu Konferans – Noel Öncesinde Çoklu Konferans – Eide Lefkoşa’daki Yabancı Büyükelçilere Bilgi Verdi ve Gelecekteki Adımları Aktardı” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Kıbrıs’taki taraflar arasında çoklu konferansın Aralık ayında gerçekleştirileceği bilgisini verdiğini iddia etti.
   Gazete, Eide’nin geçtiğimiz hafta Kıbrıs’ta görev yapan yabancı büyükelçilere Kıbrıs sorunu ve müzakereler konusunda bilgi verdiğini belirterek, BM’nin Noel yortusu öncesinde çoklu konferans gerçekleştirilebileceği değerlendirmesini ilettiğini yazdı.
   Habere göre Eide bilgilendirmede, “eğer müzakereler normal seyrinde devam ederse çoklu konferansın büyük ihtimalle Aralık ayında yapılacağını” söyledi.

Süreç geri dönülemez noktada

   Sürecin “artık dönülemeyecek noktaya vardığını ve Kıbrıs sorununun çözümünün önümüzdeki aylarda olası göründüğünü” ifade eden Eide, “şu anda görüşülmekte olan dört başlıkta, yani yönetim, mülkiyet, AB ve ekonomi başlıklarında aşılamayacak engellerin olmadığını, toprak ve garantiler/güvenlik ve çözümün uygulanması konularında ise zorluklar olacağını” vurguladı.
   Eide’nin, iki toplumun, toplumsal düzeyde, müzakerelerin gerçekleştirilmesini desteklediklerini de ifade ettiğini yazan gazete, BM’nin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in toprak konusunu yurt dışında ele almalarına, tarafların taahhüt vermiş olmaları sebebiyle, kesin gözüyle baktığını savundu.
   Habere göre Eide bilgilendirmesinde, “bu konuda hali hazırda uzlaşı olduğunu” ifade ederek “bu adım ve diğer adımların iki tarafın sorumluluğunda olduklarını, BM’nin müdahalesinin olmadığını” da aktardı.

25 milyar abartılı

   Gazete, Eide’nin, çözümün maliyetine de değinerek, ” IMF ve Dünya Bankası’nın henüz konuya ilişkin raporlarını sunmamış olmalarına karşın kamuoyunda gündeme gelen 25-30 milyar Euro gibi rakamların abartılı olduğunu ve çözümün maliyetinin yönetilebilir olacağı” görüşünü ortaya koyduğunu belirtti.
   Eide’nin ortaya koyduğu bu görüşlerin ABD ve AB tarafından da benimsenen görüşler olduklarını iddia eden gazete, güvenilir bir kaynağın ise, müzakerelerin sorunsuz devam etmesi durumunda bile tüm konuların üç aylık bir sürede ele alınmasının mümkün olmayacağını belirttiğini yazdı.
   Gazete, söz konusu kaynağın, “birçok uzlaşı noktası üzerinde, doğrulanmaları sırasında farklı yorumlar ortaya çıktığı için, çıkarıldıkları” iddiasında da bulunduğunu, bu durumun takvimleri imkansız kıldığını, BM’nin ise üzerinde uzlaşılan yol haritasının uygulanacağından emin şekilde çalıştığını öne sürdü.
    Haberde, Akıncı’nın açıklamalarında sürecin tüm aşamalarını, “dört başlığın bazı konular açık kalsa bile Ekim ayı sonunda tamamlanacağı, Kasım ayında toprak ve Aralık ayında ise güvenlik konularının ele alınacağı, Haziran ayında ise referandumlar olacağı” şeklinde belirlediği, Aralık-Haziran arasındaki altı aylık dönemin ise “teknik konuların” halledilmesi ve halkın bilgilendirilmesine ayrılacağını dile getirdiği savunuldu.

Güncelleme Tarihi: 10 Ekim 2016, 10:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473