banner564

‘Öyle bir şey yok’

Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulidis, sarih nüfus ve toprak çoğunluğu konusunda uzlaşıldığını kabul etmiyor

‘Öyle bir şey yok’
banner598

Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Kıbrıs Türk kurucu devletçiğinde sarih nüfus ve toprak çoğunluğuyla ilgili sözlerini yorumlarken “Öyle bir şey yok, müzakerelerde de uzlaşılmadı” dedi.

   Simerini gazetesi, Hristodulidis’in; New York’taki üçlü görüşmenin devamı olarak bir beşli konferans ihtimalini kesin bir dille yalanladığını bildirdi.
   Hristodulidis “Kıbrıs sorununda çok taraflı bir konferans ancak iki taraf çözüm yörüngesine girdiğinde olabilir, şu anda böyle bir şey yoktur” ifadesini kullandı. 
   Gazete, Rum yönetiminden “yetkili” bir kaynağın “bazı konularda iki taraf arasındaki mesafe, çok taraflı bir konferansı imkansız kılacak kadar büyüktür. Başkan Anastasiadis de Genel Sekreter’le üçlü görüşme sırasında buna işaret edecek” dediğine işaret etti.
   Simerini “Üçlü Görüşme Beşli Konferans İçin Tuzak… Akıncı 2017’de Çözüm İstiyor-Yeni Sondajlardan Korkuyor” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in iki taraf arasında var olan anlaşmazlıklar ve çözümü BM’nin sorumluğunda olan 103 nokta hakkında bilgi vereceğini, Kıbrıs Türk kurucu devletçiğinde olsa dahi “Türkiye’nin garantileri ile çözüm olamayacağını” Akıncı’nın önünde bir kez daha dile getireceğini yazdı. 
   Haberde şöyle denildi:
   “Bu gayrı resmi üçlü görüşmenin gebe olduğu tehlike, Akıncı’nın arzu ettiği gibi, büyük konularda açık konular varken çok taraflı bir konferansa kapı açmasıdır. Eide, Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı ile kulis ve temaslarında böyle bir ihtimali açık bıraktı.
   Bu noktada, müzakerelerde izlenen taktikle ilgili haklı soru işaretleri ortaya çıkıyor. Türk tarafı müzakere masasında özlü bir bedel ödemeden Kıbrıs Rum tarafından daha çok şeyi kolaylıkla almayı başardı. Hem de Güvenlik ve Garantiler konularında bir adım bile gerilemeden. Akıncı, Toprak konusunda çok az düzenleme olmasında ısrar ediyor ve bu başlığı garantilere bağlıyor. 
   Anastasiadis’in, Kıbrıs Rum tarafı yeniden AB ve uluslararası toplum tarafından suçlanmadan müzakerelerden kurtulmak için alternatif planı var mı? sorusu gündeme geliyor.”

New York belgesi

   Bu arada Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 25 Eylül’de New York’ta düzenlenecek üçlü zirvede masaya koymak üzere anlaşmazlıklar, sapmalar ve yarım kalmış noktaları kaydedeceği bir belge hazırladığı haber verildi.
    Fileleftheros “Anlaşmazlıklar 200’den Fazla” başlıklı haberinde Anastasiadis’in belgesinde yer alacak anlaşmazlıkların sayısının 200’ü geçeceğini, bunlar haricinde bir de, BM’nin taraflara ilettiği ve çözümden önce anlaşmaya varılması gereken 103 maddelik açık konu listesi bulunduğuna dikkat çekti.
   Müdahil tarafların müzakere süreciyle ve önümüzdeki aylarda anlaşmaya varılması konusunda şekillenen perspektiflerle ilgili değerlendirmelerinin farklı olduğunu belirten gazete Anastasiadis’in, Rum tarafında hazırlanmakta olan ve BM tarafından iletilen listeleri “ekspres-çözüm dayatma çabalarını cevaplamak için kullanacağını” vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 17 Eylül 2016, 11:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473