banner564

Rum ordusunu unuttu

Anastasiadis; AB üyesi bir ülkede, üçüncü ülkelerin garantisi ve yabancı askerlerin mevcudiyetinden rahatsız olduğunu tekrarladı

Rum ordusunu unuttu
banner598
 Güney Kıbrıs’taki AB üyesi ülke büyükelçilerine bir yemek veren Rum lideri Nikos Anastasiadis yine garantiler ve Türk askerinden söz etti. Anastasiadis “AB üyesi bir ülkede, üçüncü ülkelerin garantisi ve yabancı askerlerin mevcudiyeti gibi çağ dışı sistemler paradoks olur”dedi.
  Anastasiadis, Kıbrıs sorununun 2016 yılı içerisinde çözümlenmesinin mümkün olduğunu ancak “Toprak” ve “Güvenlik” konularının henüz görüşülmediğini ifade etti. 
   Fileleftheros gazetesinin haberine göre; Anastasiadis, “Yönetim”, “AB”, “Mülkiyet” ve “Ekonomi” başlıklarının boyutlarında ilerleme kaydedildiğini ancak “kabul edilemez statükonun sonsuza dek sürmesi ve birleşik Kıbrıs’ın federal yapısına yönelik bazı boyutlarla ilgili iki tarafın farklı görüşleriyle” alakalı temel ayrılıkların var olmaya devam ettiğini ifade etti. 
   “Toprak” ve “Güvenlik” konularının görüşülmediğini ifade eden Anastasiadis, yabancı askerlerin çekilmesine ve Kıbrıs sorununun farklı boyutlarının hayata geçirilmesine ilişkin zaman takvimleri, çözümün normal şekilde uygulanmasının garanti altına alınması, çözümün ilk gününün ne içereceği, federal yasaların, federal anayasanın ve kurucu devletlerin anayasalarının çıkarılması, birleşik Kıbrıs’ı bağlayacak uluslararası anlaşmalar gibi bütünlüklü çözümün ayrılmaz boyutunu teşkil eden ve temel konuların görüşülmesine henüz başlanmadığını belirtti. 

Müzakere başlıkları

   Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile uzlaşmaya vardığı yeni yöntem konusunda Anastasiadis, 9 konu başlığının oluşturulduğunu, bu yaklaşım içerisinde, boşlukların en aza indirilmesi ve görüş ayrılıklarının mümkün olduğu kadar az olması için “Yönetim”, “Ekonomi”, “AB” ve “Mülkiyet” başlıklarında askıdaki tüm konuları ayrıntılı bir şekilde yakın gelecekte görüşeceklerini ifade etti. 
   Anastasiadis, bu yaklaşım içerisinde ayrıca iki tarafın temel tezlerine yönelik daha fazla konsensus olması ve çözümün ilk günü ve federal yasaların çıkarılması gibi çok önemli konuları müzakere etmek için “Toprak” ve “Güvenlik” başlıklarında fikir teatisinde bulunma imkanına da sahip olacaklarını belirtti. 
   Anastasiadis konuşmasında ayrıca Türkiye’nin katkısı olmadan çözümün sağlanamayacağını belirtirken bu amaç için Türkiye’den somut adımlar atmasını beklediklerini söyledi. 

Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2016, 10:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473