banner564

Rumlara destek için geldi

Darbe sırasında Makarios’u misafir eden Malta’nın Meclis Başkanı Farrugia güneyde

Rumlara destek için geldi
banner598
   Faşist Yunan Cuntası’nın 15 Temmuz 1974 yılında gerçekleştirdiği darbe sırasında adayı terk eden dönemin Cumhurbaşkanı Başpiskopos Makarios’u misafir eden malta’nın Meclis Başkanı Dr Anglu Farrugia, Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulundu.
   Rum Meclis Başkanı Yannagis Omiru ile biraraya gelen Farrugia, Kıbrıs sorununun, gelecek Kasım ayında Malta’da yapılacak Bağımsız Devletler Topluluğu Devlet Başkanları Liderleri (COHGM) zirvesinin gündeminde yer alacağı söyledi.
   Beraberindeki bir heyetle Güney Kıbrıs’ta bulunan Malta Meclis Başkanı Farrugia, darbe ve Türk Barış Harekatı’nı kınama etkinliklerine katılarak, Rumlara destek verdi.
   Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru,  yaptığı açıklamada, III.Makarios’un darbe sırasında Kıbrıs’ı terk ederek, Malta’ya kaçtığını; orada Maltalı yetkililerce karşılanmasını ve İngiltere ile New York’a yolculuğunu anlatarak, Rum halkının Malta’ya duyduğu minnettarlığı ve teşekkürü dile getirdi.
   Malta Meclis Başkanı Farrugia ise açıklamasında, Başpiskopos III. Makarios’a karşı darbeyle ortaya çıkan sorunun sadece Kıbrıs’taki demokrasi sorunu değil Akdeniz sorunu olduğunu belirtti.
   III.Makarios’un Malta’ya kaçtığı zaman, sadece hükümet yetkilileri tarafından değil Malta halkı tarafından da sıcak bir şekilde karşılandığını ifade eden Farrugia, Kıbrıs sorununun hala çözümlenmediğini ve ülkenin 41 yıldır bölünmüş olduğunu söyledi.
   Farrugia, ülkesinin, Güney Kıbrıs’ın topraksal bütünlüğüne ve egemenliğine ayrıca iki toplum arasındaki görüşmelere destek belirttiğini de ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2015, 09:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473