banner564

“Son derece tehlikeli”

Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Rum tarafının attığı tek taraflı adımlara tepki gösterdi

“Son derece tehlikeli”
banner598
Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Rum tarafının son dönemde attığı tek taraflı adımların “son derece tehlikeli” olduğu uyarısında bulundu.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Rum tarafının özelde Ada’da, genelde de bölgede tansiyonu artırıcı eylemler gerçekleştiriyor olmasını son derece tehlikeli adımlar olarak değerlendiriyoruz” denildi. 
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bir kez daha Ada’nın ortak sahibi olan Kıbrıslı Türklerin asli haklarını görmezden gelerek, Yunanistan ve Ürdün ile enerji alanı da dahil işbirliği anlaşması imzalamasının kabul edilmez olduğu kaydedildi.
İmzalanan işbirliği anlaşmasının Kıbrıs Rum liderinin seçimlere yönelik  konumunu güçlendirmek amacıyla imzalandığı ifade edilen açıklamada, enerji alanında işbirliği antlaşması imzalanmasının 
Kıbrıslı Türkler açısından hayati önem taşıyan konularda, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs Türk tarafıyla  hiçbir temas kurmaya veya istişare etmeye niyeti olmadığını bir kez daha gözler önüne serdiği kaydedildi.
Kıbrıs Rum Yönetimi ile Yunanistan’ın yürüttüğü münhasır ekonomik bölge belirleme çalışması konusunda ise, “Kıbrıslı Türklerin varlıklarını dahi yok sayan bu yaklaşımını reddeder, bu bağlamda alınan kararların Kıbrıs Türk tarafı üzerinde hiçbir bağlayıcılığı olmayacağını duyurmak isteriz. Ada’nın etrafındaki deniz yetki alanlarının salt Kıbrıs Rum tarafının lehine sınırlandırılamayacağını, zira bu Ada’nın yegane sahibinin kendileri olmadığını hatırlatırız” denildi. 
Açıklamada, “Kıbrıs Rum tarafının sergilemekte olduğu uzlaşmaz ve hakimiyetçi zihniyet Kıbrıs Türk tarafıyla eşitlik temelinde yeni bir ortaklık kurulmasını imkansız kılmaktadır. Geçtiğimiz Temmuz ayında Kıbrıs Türk tarafının tüm iyi niyetli gayretlerine rağmen Kıbrıs Konferansı’nın sonuçsuz kalmasının temel nedeni de Rum tarafının bu anlayışı olmuştur” ifadeleri kullanıldı.

“Mukabil adımlar atmaktan imtina etmeyeceğiz”
Güney Kıbrıs’taki okullarda Enosis Plebisitinin okutulması yönündeki girişimlere de yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Kıbrıs Rum tarafının niyetlerini açığa çıkaran ve Kıbrıs’ta taraflar arasındaki güven eksikliğini artıran Enosis’i anma kararını uygulamaya koyması, Kıbrıs Türk tarafıyla bir anlaşmaya varmaya aslında hiçbir niyetinin olmadığının en açık bir tezahürüdür. Yukarıdakiler ışığında karşımızda barış ve istikrar sağlanması ruhu içinde müzakere etmeye niyetli bir taraf bulunmadığı ve Ada’nın güneyinde bölge istikrarına da saygı duymayan bir zihniyetin hakim olduğu aşikardır. Hal böyle iken, Kıbrıs Rum tarafının hiçbir tek yanlı girişiminin tarafımızca itibar görmeyeceğini, mukabil adımlar atmaktan imtina etmeyeceğimizi ve Anavatan Türkiye ile birlikte geleceğimize dair istişarelerimize hızla devam edeceğimizi bir kez daha vurgularız.”

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2018, 11:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473