banner564

Süt tozu dert oldu!

Kuzeydeki Rum ve Maronit’lere yardım konusunda alternatif yöntemler aranıyor

Süt tozu dert oldu!
banner598
 Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, KKTC’de yaşayan Kıbrıslı Rum ve Maronitlere gönderilen yardım malzemelerine gümrük uygulaması kararına uymayacağı açıklamasının ardından alternatif çözüm yolları üzerinde çalıştığı belirtildi.   Fileleftheros gazetesi, “Mahsurlar İçim Destek Önlemi” başlığıyla verdiği haberinde, Rum Başkanlığı İnsani Konular Komiserliği ofisinde  bir toplantı yapıldığını yazdı.
   Rum Başkanlığı İnsani Konular Komiseri Fotis Fotiu başkanlığında yapılan toplantıya, durum analizin yapılması ve sorunun aşılmasına yönelik yöntemlerin bulunması için KKTC’deki Rumların yaşadığı köylerin “sözde muhtarlarının” da çağrıldığı kaydedildi.
   Rum Hükümeti’nin şu anki önceliğinin, “mahsur” olarak niteledikleri KKTC’deki Kıbrıslı Rum ve Maronitlerin” desteklenmesi ve ilk anda ortaya çıkacak sorunların aşılması olduğu belirtildi.
   Toplantıda yapılan durum tespitine göre, bebeklerle alakalı 15 durum olduğunu yazan gazete, bu bebeklerin Rum tarafından gönderilen süt tozuyla besleniyor. Gazete, yaşanan gelişme üzerine ailelerin büyük bir heyecana kapıldıklarını çünkü alternatif mamalar aramalarının gerekeceğini ve bunun hiç de kolay olmadığını iddia etti.
    Dipkarpaz’da yalnız ya da 2 kişi olarak yaşayan yaşlı toplam 70, Sipahi’de 35 ve Koruçam ile Karpaşa gibi Maronitlerin yaşadığı yerlerde de 50 durumun tespit edildiğini belirten gazete, tüm bu durumlar için “sözde muhtarların”, ihtiyaç duyanlara gereken yardım ve desteğin sağlanmasının kararlaştırıldığını kaydetti.

Diplomatik girişimler

   Kararın değiştirilerek KKTC tarafından gerekli adımların atılması amacıyla baskı uygulanması için bu eylemlerin, diplomatik düzeydeki eylemlerle bağlantı içerisinde yapılacağını belirten gazete, Rum Hükümeti’nin tüm uluslararası alanlarda Türkiye’yi insan haklarının ihlal edildiği iddiasıyla şikayet ettiğini belirtti. 
   Haravgi gazetesi ise, otaya çıkan soruna karşın son çarenin, “mahsurların” doğrudan tazmin edilmesi ya da üçüncüler yani yerel makamlar ya da “mahsurların” aileleri aracıyla gerekli insani yardımın gönderilmesi olacağını iddia etti. 
   Bu arada ABD Büyükelçisi Kathleen Ann Doherty de dün bir programda yaptığı açıklamada, ABD’nin gerilimler yaratacak herhangi bir tek yanlı eylemi caydırmayı istediğini belirtti. 
   Ülkesinin, KKTC’nin bu kararın kaldırılması için müdahalede bulunup bulunmayacağının sorulması üzerine, Doherty, ABD’nin bahse konuyla ilgili müzakerelerde bulunmaya çalışan BM’yi destekleyeceğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2017, 11:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474