banner564

‘Uzlaşı var’

Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulidis, çözümden sonra serbest yerleşimde herhangi bir sınırlamanın olmayacağını açıkladı

 ‘Uzlaşı var’
banner598
 Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, olası bir çözümden sonra serbest yerleşimde herhangi bir sınırlamayanın olmayacağını ve bu konuda uzlaşı bulunduğunu söyledi. DIKO Lideri Nikolas Papadopulos’un iddiasını yanıtlayan Hristodulidis; serbest yerleşim hakkında yüzde 20 sınırlamanın oy vermekle alakalı olduğunu savundu. 
   Hristodulidis; Rum lideri Nikos Anastasiadis’in hiç kimseye serbest yerleşimde sınırlama olacağını söylemediğini, bunun söz konusu olmadığını belirtti.
    Hristodulidis “Bir Avrupa ülkesindeki temel haklar konusunda anlaşma vardır ve yerleşim hakkında hiçbir kısıtlama yoktur” şeklinde konuştu.
   Alithia gazetesi; Papadopulos’a bir diğer yanıtın da DİSİ sözcüsü Prodromos Prodromu’dan geldiğini açıkladı. Prodromu “her iki federal devlette serbest yerleşim hakkının olacağını iki taraf da kabul etmiştir.  Tek sınırlama seçme-seçilme haklarında olacak” dedi.
   Prodromu “Getirilen sınırlama, farklı etkin kökenden gelen vatandaşların oy verme haklarında, en yüksek oranla yüzde 20 şeklindedir. Serbest yerleşme ve dolaşma hakkına sınırlama yoktur” şeklinde konuştu.

AB müzakere masasında
   Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ayrıca; Cenevre’deki konferansa Avrupa Birliği’nin de katılacağını açıkladı. Hristodulidis “İki ay önce hiç kimse, AB’nin konferansa katılımının gerçekleşeceğini hayal edip edemiyordu. Başarılı olmak istiyorsan perde gerisinde, sistematik ve sonuç getirici eylemlerde bulunmalısın”dedi.
   Alithia gazetesi “Bir Ay Cenevre’yi Belirleyecek” başlığı altında verdiği haberinde, Cenevre’de 12 Ocak’ta yapılması planlanan konferans öncesinde tarafların Kıbrıs’ta gerçekleştirecekleri görüşmelerin sonucunun, konferansın başarısında belirleyici olacağı iddiasında bulundu.
   Gazete, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in konuya ilişkin açıklamasında, “bu bir ay içerisinde ilerleme sağlanmazsa 12 Ocak konferansının başarısının garanti edilemeyeceği” uyarısında bulunduğunu yazdı.
   Habere göre Hristodulidis, bazı siyasi partilerin, Anastasiadis’in önemli tavizler verdiği suçlamalarına yanıt vererek, “Olan şey bir uzlaşıydı, Akıncı 17-19 Aralık arasında uluslararası konferans yapılmasını ve önceden müzakere olmaksızın her şeyin orada ele alınmasını istiyordu. Bu gerçekleşmedi. 12 Ocak tarihine kadar müzakere yapılmasını sağlamayı başardık” şeklinde konuştu.
   Hristodulidis, “Cenevre’nin yolun sonu olup olmadığı bu müzakerelerde anlaşılacak” dedi.
    Gazete, Hristodulidis’in Rum merkez partileri olarak adlandırılan beş siyasi partinin yaptıkları ortak açıklamaya da değindiğini ve söz konusu beş partinin aynı hedefle hareket etmediklerini, bazısının iki toplumlu iki kesimli federasyonu desteklediğini, bazılarının ise desteklemediğini belirttiğini yazdı.

Güvenlik Konseyi’nin ilgisi
   Hristodulidis ayrıca, BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi ülkelerin konferansa katılmaya gösterdikleri ilginin şans eseri değil, Rum hükümetinin girişimleri ve faaliyetlerinin bir sonucu olduğunu da iddia etti.
   Kıbrıs Rum tarafının, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” konferansta yer alıp almaması konusunda Anastasiadis’in Başsavcılık’tan görüş istemesi konusunda ise Hristodulidis, “görüşün Kıbrıs Cumhuriyeti’nin katılmaya hakkı olup olmadığı konusunda istenmediğini, bunun kesin olduğunu, görüşün Kıbrıs Rum tarafının argümanının daha da güçlendirilmesi amacıyla istendiğini” ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2016, 10:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473