banner564

‘Yanlış kapıyı çaldı’

Rumlara göre; ABD Bakan Yardımcısı Nuland’ın ‘arabuluculuk girişimleri’ başarılı olmadı

‘Yanlış kapıyı çaldı’
banner598
 ABD Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le gerçekleştirdiği görüşmeler Rum basınında geniş yer buldu.
   Fileleftheros gazetesi: “Yanlış Kapıyı Çaldı – Sonuca Ulaşmayan Gel-Git” başlıkları altında verdiği haberinde, ABD Avrupa ve Asya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın Akıncı ve Anastasiadis’le ayrı ayrı iki görüşme gerçekleştirdiğini, görüşmeler sonunda ise sonuç alamadığını yazdı.
  Gazete; Anastasiadis’in “müzakere sürecine olumsuz etkileri olan bazı konulara ilişkin” liste sunduğunu belirterek Nuland’ın bu tezleri Akıncı’ya taşıdığını ancak girişimine bir yanıt alamadığını öne sürdü.
   Habere göre Anastasiadis Nuland’a “Türk tarafının tezlerinde gerçekleşen tek değişikliğin, IMF ve Dünya Bankası’nın KKTC’deki bankaların verilerine erişimlerine izin vermesi olduğunu” iletti.
   Gazete, Akıncı’nın söz vermesi üzerine bu konuda önümüzdeki günlerde gelişmeler yaşanmasının beklendiğini belirtirken Anastasiadis’in Nuland’a “garantiler ve güvenlik, Türkiye’den KKTC’ye kabloyla elektrik getirilmesi anlaşması, KKTC’de ay sonunda saat değişikliğine gidilmeyecek olması, Diparkaz’a eğitimci atanmasına ve KKTC’deki kiliselerde ayinlere konulan engeller” konularını ilettiğini yazdı.

Türk tarafı garantilerde ısrarlı

   Anastasiadis’in tezleri arasında bulunan garantilerin kaldırılması konusunda Akıncı’dan olumlu bir yanıt alınjamadığını yazan gazete “çağdaş bir ülke olunacağı, herkesin AB vatandaşı olacağı ve güvenlik ve garantilere ihtiyaç olmadığı” şeklindeki yaklaşımların Kıbrıslı Türkler tarafından kabul görmediğini aktardı.
   Gazete, Anastasiadis’in Nuland’a sunduğu listeyi Akıncı’yla görüşmesinde de gündeme getirdiğini, Akıncı’nın ise “çabaladığı yanıtını vermekle yetindiğini” öne sürdü.
   Haber göre Anastasiadis, Nuland’la dün akşamüzeri gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada “sadece ABD’nin değil diğer tüm ülkelerin, Kıbrıs sorununda iç meselelere ilişkin olmayan konularda nasıl bir katkı koyabileceklerini görmeye çabaladıklarını” söyledi.
   Anastasiadis “iç meseleyle ilişkili olmayan sorunların ya da gereksinimlerin aşılması için müzakere sürecini etkilemek isteyen herkese kapımız açıktır” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2016, 10:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473