banner564

Yaz tahtaya bir daha

1964-2017 yıllarında Kıbrıslı Türklere Rum hükümetince verilen elektrik için birikmiş borcumuzun Bir milyar Euro’ya ulaştığı iddia edildi

Yaz tahtaya bir daha
banner598

   Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Kıbrıslı Türklerden tahsil edilmemiş olduğu iddia edilen elektrik borçları konusunda, Meclis’e “gizli” bir mektup gönderdiği belirtildi.

   Fileleftheros gazetesi konuyla ilgili haberini  “Kıbrıslı Türklerin Elektrik Borcu Bir Milyar Euro’nun Üzerinde” başlığıyla aktardı.
   Rum Elektrik Kurumu AİK tarafından, Pile ve Beyarmudu’ndaki Türklere verilen  elektriğin yıllık maliyetinin Bir milyon Euro olduğunu öne süren gazete, Pile ve “işgal bölgelerindeki” tahsil edilmemiş elektrik tüketimi maliyetinin 1964-2017 yılları arasında faizsiz bir şekilde 272 milyon 546 bin Euro olduğunu; faizler eklendiğinde ise AİK’e yönelik toplam borç tutarının Bir milyar Euro’yu aşacağını ileri sürdü.
   Gazete, AİK’in elindeki resmi verilere dayanarak, ödenmesi gereken tutarlara tahakkuk eden faiz miktarı dâhil olmak üzere, tahsil edilmemiş elektrik maliyetinin son yıllarda, yıllık ortalama yaklaşık 1 milyon Euro’ya ulaştığını izah etti.
   Yukarıda bahsedilen unsurların, Yorgos Perdikis’in 9 Ekim 2015 tarihinde meclis yoluyla kendisine yönelttiği soruya yanıt olarak, Rum Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yorgtos Lakkotripis tarafından 14 Şubat 2019 tarihinde Meclis’e gönderdiği “gizli” mektupta yer aldıkları kaydedildi.
    Lakkotripis’in mektupta, “işgal bölgelerinden” tahsil edilmemiş olduğu iddia edilen elektrik tüketimi maliyetinin AİK’in yıllık bütçesinde gösterilen toplam rakama, bir diğer ifadeyle üretim, nakil ve dağıtım kalemlerine dahil edildiğine değindiği, fakat bu tahsil edilemeyen elektrik tüketimi maliyetinin Kıbrıslı Rum tüketicilere mi yüklendiğine ise açıklık getirilmediği belirtildi.
   Lakkotripis mektupta ayrıca, Kuzey Kıbrıs’ın, AİK’in 2016 ve sonrasındaki çeşitli durumlarda kendisine sağladığı elektriği tamamen ödediğini de ifade etti.
    Gazete “yetkili makamlar tarafından kendisine söylendiği üzere, işgal bölgelerine yönelik tahsil edilmemiş elektrik tüketiminin yalnızca Pile ve Beyarmudu bölgelerinde devam ettiğini, Akıncılar bölgesinde ise ‘önemsenemeyecek’ bir elektrik tüketimi olduğunu” öne sürdü. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474