banner564

12 Ocak’ta Cenevre’de

AB Liderler Zirvesinde, Kıbrıs’la ilgili 5’li konferansa katılma kararı alındı

12 Ocak’ta Cenevre’de
banner598
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, AB-Türkiye mutabakatına bağlılıklarını yineleyerek, anlaşmanın tüm unsurlarının tam ve ayrım yapılmadan uygulanmasının önemini altını çizerek, Kıbrıs barış görüşmelerine katılmaya hazır olduklarını duyurdu.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis zirvede AB devlet ve hükümet başkanlarını Kıbrıs meselesindeki son gelişmeler konusunda bilgi verdi.
Zirvenin sonuç bildirinde AB Konseyinin devam etmekte olan Kıbrıs'ın birleşmesine dönük sürece desteğini yinelediği vurgulanarak, "AB, Kıbrıs'ın anlaşma sonrası da üye ülke olarak kalmayı sürdüreceğini dikkate alıyor ve 12 Ocak 2017'de Kıbrıs konusunda yapılacak Cenevre Konferansına katılmaya hazırdır." değerlendirmesinde bulunuldu. 
Gündemde yer alan güvenlik, NATO ile iş birliği, Rusya, Suriye ve Brexit konularının görüşülmesi devam ediyor. Bu konulara dair bir sonuç bildirisi yayımlanmadı. 

"AB masada değil, masa etrafında yer alabilir"
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 7 Aralık'ta Brüksel'de AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, AB'nin 12 Ocak'ta başlayacak görüşmelere gözlemci olarak katılmasının mümkün olduğunu belirtti. 
Şimdiki mutabakatın 9-11 Ocak arası Kıbrıs'ın iki toplumunun görüşmesini, 12 Ocak itibariyle de garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin katılmasıyla yapılacak Beşli Konferansı kapsadığını söyleyen Akıncı, ihtiyaç durumunda AB'nin konferansa katılabileceğini "ancak birliğin masada değil, masa etrafında yer alabileceğini" vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2016, 08:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474