banner564

3 yılın özeti

2015’te 697 milyon dolar olan turizm gelirinin 2018’de 960 milyon dolara çıktığını dile getiren Bakan Ataoğlu, turist sayısının da 876 binden 1 milyon 140 bine çıktığını söyledi

3 yılın özeti
banner598

 Hurşide BAYBORA

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, göreve geldikleri zaman 876 bin civarında olan konaklamalı turist sayısını 2018 sonunda 1 milyon 140 bin civarına taşıdıklarını belirtti.
Bu yükselişle orantılı olarak 2015 yılı sonunda 697 milyon dolar olan turizm gelirinin, 2018 yılı sonunda 960 milyon dolara çıktığını dile getiren Ataoğlu bu rakamın ülkenin dış ticaret açığının yarısını karşıladığına işaret etti.
Görev süresi boyunca “Turizm Yatırımlarına Faiz Destekli Kredi Programı Projesi” kapsamında yatırımcılara toplam 9 milyon 550 bin TL kredi kullandırdıklarını kaydeden Ataoğlu, teşvik denetim sisteminin daha kontrollü yürütülebilmesi amacıyla yıllardır elle hazırlanan dosyaların, Ocak 2019 itibarıyla online sisteme geçtiğini kaydetti.
Yurt dışındaki yerli ve yabancı sosyal medya fenomenleriyle de temasa geçerek, kendilerini KKTC’ye getirmek için bir program hazırladıklarını dile getiren Ataoğlu, bu sayede ülke tanıtımına önemli bir katkı yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Yönetim Tüzüğü sonucu çevre kirliliğinde poşet bazında yüzde 75 azalma izlendiğini anlatan Ataoğlu atık su ve atık konularında veri tabanı kurulması çalışmalarının tamamlandığını söyledi.
Ataoğlu düzenlediği basın toplantısında, görev süresindeki icraatlarıyla ilgili bilgi verdi. Toplantıya Turizm ve Çevre Bakanlığı Bakanlığı Müsteşarı İsmet Esenyel ve bakanlığa bağlı daire müdürleri katıldı.

“Amaç, icraatlarla ilgili ülke insanını bilgilendirmek”
Fikri Ataoğlu, son iki hükümet döneminde 3 yıldan bu yana sürdürdüğü Turizm ve Çevre Bakanlığı görevi süresince gerçekleştirdikleri icraatlarla ilgili ülke insanını bilgilendirmek için basın toplantısı düzenlediğini kaydetti.
Bir KKTC vatandaşı için onur duyulacak en büyük görevlerden birinin KKTC Turizm Bakanı olmak ve ülkeyi dünyanın her yerinde temsil etmeye çalışmak olduğunu dile getiren Ataoğlu “Bu büyük bir onur. Bu onuru sizlerle birlikte yaşamaktan şu anda büyük bir mutluluk duyuyorum” dedi.
Ataoğlu, “Günümüzde dünya ekonomisi, çevresel tahribatın doğal bir sonucu olarak ortaya çıkan küresel ısınma ve iklim değişikliği riskine karşı sürdürülebilir bir ekonomiyi ve yaşamı yeniden oluşturma arayışı içine girmiştir” ifadelerini kullandı. Fikri Ataoğlu, bakanlığın, turizm sektörünün değişimi dışında kalmayarak, kitle turizminden daha maceracı, eğitici-eğlendirici- sağlığı koruyucu, geliştirici ve geri kazanma bilinciyle hareket ederek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde turizmin sürdürülebilir bir yapıya kavuşması için pek çok çalışma yapıldığını kaydetti.

“Yatak kapasitesi 25 bin 241’e ulaştı”
Kendilerinin göreve geldikleri zaman ülkeye gelen konaklamalı turist sayısının 876 bin civarında olduğunu dile getiren Ataoğlu, sektörle uyum içerisinde çalışarak bu rakamın 2018 yılı sonunda 1 milyon 140 bin civarlarına taşıdıklarını vurguladı.
Ataoğlu, turist sayısında ulaşılan bu seviyenin ülke turizm tarihi içerisindeki en yüksek rakam olduğunu kaydetti.
Yatak kapasitesinin 20 bin 393’ten 25 bin 241’e ulaştığını söyleyen Ataoğlu, “Ayrıca yine dönemimizde yapımına başlanan Bafra bölgesinde 4, Mağusa’da 3, Girne’de 3 ve İskele’de 1 otelin faaliyete geçmesinin ardından yatak kapasitesinin 2020’de 10 bin yatak daha artacaktır” dedi.

“Dış ticaret açığının yarısı karşılandı”

Yatak kapasitesindeki yükselişe bağlı olarak turizm gelirlerinde de ciddi artışlar görüldüğünü, 2015 sonunda 697 milyon dolar olan turizm gelirinin, 2018 yılı sonunda 960 milyon dolara çıktığını vurgulayan Ataoğlu, bu rakam dış ticaret açığının yarsını karşılamakta olduğunu söyledi.
 “Turizm Yatırımlarına Faiz Destekli Kredi Programı Projesi” kapsamında yatırımcılara, toplam 9 milyon 550 bin TL kredi kullandırıldığını dile getiren Ataoğlu, “2016-2018 yılı ‘Turizm Potansiyelinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’ndan 2016 yılında toplam 1 milyon 200 bin TL bütçe ile 6 proje, 2017 yılında ise toplam 6 milyon 450 bin TL bütçe ile  28 proje faydalanmış olup  2018 yılında da 4 milyon TL ile duyuruya çıkılıp başvurular alınmıştır” şeklinde konuştu.

“2016-2019 döneminde 28 yeni tesis kazandırıldı”
Fikri Ataoğlu, 2016-2019 yılları içerisinde ülkeye 28 yeni tesisin kazandırıldığı ve yeni tesislerin hizmete girmesi için yatak kapasitesinde son 3 yıl içerisinde 4 bin 848 seviyesine ulaşıldığını kaydetti. 

“OTEM yeniden eğitim vermeye başladı”
2001 yılından beridir kapalı bulunan OTEM’in 2017 yılında kalifiye eleman yetiştirmek amacıyla yeniden yapılandırılarak, eğitim vermeye başladığını vurgulayan Ataoğlu, ülkenin her yanındaki gençlere olanak sağlamak amacıyla yatılı eğitime de olanak sağlayacak çalışmaların da sonuçlanma aşamasına geldiğini kaydetti.


“Çevre dersi müfredata koyuldu”
Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile işbirliği halinde 9’uncu sınıflarda çevre dersinin müfredata sokularak eğitime başlandığını dile getiren Ataoğlu, çocuklara çevre bilincini aşılamak adına okullarda ayrıştırıcı çöp kutuları yerleştirildiğini kaydetti.

“Çevre kirliliğinde azalma oldu”
Bir devrim niteliğinde olan Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Yönetim Tüzüğü yürürlüğe girdiğini ve bu kapsamda 15-50 mikron kalınlığındaki poşetler 25 kuruş olarak ücretlendirildiğini dile getiren Ataoğlu, uygulamayla çevre kirliliğinin poşet bazında yaklaşık yüzde 75 azaldığını söyledi.

 “Geri dönüşüm tesisi kuruldu”
Kalecik’te meydana gelen deniz kazası sonucunda oluşan tehlikeli atıklar da dahil ülke genelinde var olan tehlikeli atıkların ( atık lastik, atık yağ, tarihi geçmiş ilaç, tarihi geçmiş zirai ilaç) bertarafına ve geri kazanımına yönelik Tehlikeli Atık Geri Dönüşüm ve Geri Kazanım Tesisi kurulmasıyla ilgili ÇED sürecinin sonuçlandırıldığını kaydeden Ataoğlu, tesis in önümüzdeki günlerde faaliyete geçeceğini belirtti.
Atıksu ve atık konularında veri tabanı kurulması çalışmalarının tamamlandığını söyleyen Ataoğlu, veri tabanının ilgili şubeler tarafından kullanılmaya başlandığını vurguladı.

“Girne Antik Liman’ın onarım işlemleri”
Ataoğlu ayrıca, Girne Antik Liman’da acil olarak yapılması öngörülen bazı tamirat, tadilat ve onarım işlerini gerçekleştirdiklerini;   Girne Antik Yat Limanı’nın geliştirilebilmesi için çalışmaların tamamlanmış ve ihaleye çıkılma aşamasına gelindiğini söyledi.  
Bafra Turizm Yatırım Bölgesinde golf alanları, eğlence ve dinlence alanları ile spor tesislerine yönelik Bakanlığın gerekli çalışmaları tamamlanmış olup, Bafra Emirnamesinde yapılması gereken değişikliklerin Şehir Planlama Dairesi’ne bildirildiğini dile getiren Ataoğlu, Güzelyurt-Lefke Bölgesi Turizm Yatırım Alanı Projesi kapsamında, tüm Batı bölgesinin turizm yatırım alanı olabilecek bölgeler içinde 7 adet turistik tesis alanı, sahil bandında kafeler, dükkanlar, restoranlar, eğlence merkezlerinin yer alacağı rekreasyon alanlarının olacağı avan projenin hazırlandığını ve yine bu alanda bir yat limanı yapılması çalışmalarının sürmekte olduğunu kaydetti.

 “KITOB yasa çalışmaları başladı”
Ataoğlu ayrıca, KITOB Yasası’nın tadil edilme ve Oteller Tüzüğü’nün revize çalışmalarına başlandığını dile getirdi.

Tüm çalışma arkadaşlarına minnettar olduğunu ifade eden Ataoğlu sözlerini şöyle tamamladı:
 “Ülke turizmimizin gelişmesi için beklentimin bütün personelimizin yeni gelen arkadaşlarımızla da aynı ahenk içinde çalışmasıdır. Bu masada benimle birlikte oturan arkadaşlarım ve geriye kalan bütün çalışma arkadaşlarım ile birlikte görev sürem boyunca bana büyük destek veren turizm sektörümüzün duayenleri ve paydaşlarının bu güne kadar sürdürdüğü özverili çalışmaları bundan sonraki süreçte de sürdüreceklerinden eminim.
Hep beraber bir kardeşlik ortamı içinde çalışarak son üç yılda elde ettiğimiz kazanımların bundan sonra da artarak devam etmesini diliyor ve yeni kurulacak hükümete başarılar diliyorum.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473