banner564

41’inci hükümet hayırlı olsun

Kıbrıs’ta ‘sıcak çatışma’ olasılığının arttığı bir dönemde iç politik çekişmeleri bir kenara bırakalım ve sorunları hızlı bir şekilde çözmeye başlayalım

41’inci hükümet hayırlı olsun
banner598

 Rumların tek yanlı doğal gaz sondajlarına, Türkiye’nin benzeri adımlarla karşılık verme kararlığı sonrasında Kıbrıs’ta ‘çatışma olasılığının’ artmakta olduğu belirtiliyor. Özellikle Fransa’nın; Güneyde Deniz Üssü kurma kararı almasının gerilimi daha da tetikleyeceğine kesin gözle bakılıyor. Siyasi gözlemciler böylesi bir ortamda KKTC halkının birlik ve beraberliğinin büyük önem taşıdığını belirtirken, yeni hükümetin iç sorunların çözümü konusunda çok hızlı adımlar atması gerektiğini vurguluyor.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Halkın Partisi (HP) Parti Meclislerinin yeni hükümetin oluşumuna onay vermesi nedeniyle Ersin Tatar’ın bugün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı ziyaret ederek Bakanlar Kurulu listesini sunması bekleniyor. UBP’li milletvekillerinin büyük bir çoğunluğunun bakanlık beklentisinde olduğu belirtilirken, kabine dışında kalacak olanların tepki yerine, bunu anlayışla karşılamaları isteniyor.

Protokol saat 10.00’da imzalanacak
Ulusal Birlik Partisi – Halkın Partisi Koalisyon Hükümeti için kararlar alındı. İki Parti bugün saat 10.00’da Meclis’te hükümet protokolü imzalayacak. Ardından saat 11.00’de ise Bakanlar Kurulu listesi Cumhurbaşkanı Akıncı’ya sunulacak.

HP’de 20 üye koalisyona karşı
UBP’de hükümet kurma için Genel Başkan Ersin Tatar’a verilen tam yetki çerçevesinde HP’yle yapılan görüşmelerden çıkan sonuç Parti Meclisi’nin bilgisine getirilirken; HP’de ise Parti Meclisi, görüşmelerden çıkan sonucu değerlendirip UBP’yle hükümet kurma kararı aldı.
HP Parti Meclisi, UBP’yle hükümete girme kararına, 20’ye karşı 40 oyla vardı.


KKTC’nin 35’inci hükümeti
Ulusal Birlik Partisi ile Halkın Partisi’nin bugün hükümet protokolünü imzalayıp oluşturacağı koalisyon hükümeti, KKTC’nin 35’inci hükümeti olacak.
Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Ersin Tatar, “Yeni hükümet KKTC’ye hayırlı olsun” diyerek, halka layıkıyla hizmet vermek için çalışacaklarını belirtti.
Tatar, “Yapacağımız çalışmalarla KKTC halkına daha fazla esenlik, refah ve mutluluk getirebileceğimize inanıyorum” dedi.

Tatar süreci anlattı
Ersin Tatar, Halkın Partisi ile hükümet protokolünün bugün imzalanacağını, ardından da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunulacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın kabineye onay vermesi ardından hükümet programının Perşembe günü Mecliste okunarak, yeni hükümetin iş başı yapacağını belirten Tatar, yeni hükümetin KKTC’ye hayırlı olmasını temenni etti.
Tatar, bugün saat 11.00’de de Cumhurbaşkanı Akıncı’ya kabineyi sunacaklarını kaydetti.

“Zam, yeni hükümete bırakıldı”
Konuşması sonrasında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ersin Tatar, akaryakıt zammı konusunda önceki gün Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın kendisini arayarak, diğer hükümet yetkililerine ulaşmasını çünkü akaryakıt zammı yapılması gerektiğini, bu zam yapılmazsa 15 günde hazinenin 2 milyon TL zarara uğrayacağını söylediğini aktardı.

Kendisinin de hem HP Genel Başkanı Kudret Özersay’ı, hem de diğer hükümet yetkililerini aradığını, ancak bu zammın yapılmadığını ifade eden Tatar, “Bize bir hediye bırakmak istediler. Şu anda bu hükümetin yapması gereken bir zammı yeni hükümete bırakmış durumdadırlar” dedi.

“Yapılacak ilk iş ekonomik protokolün imzalanması”
Başka bir soru üzerine ise Ersin Tatar, göreve gelir gelmez yapılacak ilk işin Türkiye’yle ekonomik protokolün imzalanması olduğuna işaret ederek, o protokole bağlı olarak bir takım kaynakların KKTC’ye akışının önemli olduğunu söyledi.
Bütün bakanlıklarda, her kurum kuruluşta bir fotoğraf çekilmesi gerektiğini ifade eden UBP Genel Başkanı Tatar, başta protokol olmak üzere diğer hususlara süratle geçmek gerektiği kaydetti.

Özersay: Elimizi taşın altına koymaktan kaçınmadık
Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, UBP’yle koalisyon kararı almanın kendileri açısından kolay olmadığını kaydetti ve ülke açısından da çok kolay bir dönemde olunmadığını ve toplumsal sorumluluklarının bilincinde olarak ve bu sorumluluğu dikkate alarak ellerini taşın altına koymaktan kaçınmadan böyle bir karar ürettiklerini söyledi.
Toplantıda UBP ile görüşmeleri sonucunda şekillendirdikleri koalisyon protokolünün içeriğini madde madde ele alınıp değerlendirdiklerini kaydeden Özersay, 40 evet, 20 hayır oyu ile koalisyona girme karar aldıklarını söyledi ve “Hayırlı olsun” diye konuştu.
Hükümet kurulmasına karşın ciddi oranda bir “hayır” oranı olduğunun söylenmesi ve bunu nasıl yorumladığının sorulması üzerine de Özersay,  HP’nin daha önce yaptığı koalisyonda elde ettiği tecrübe bağlamında değerlendirmeler yapıp karar vereceğini söylediklerini ve bu tecrübeleri dikkate alarak böyle bir karar ürettiklerini kaydetti.
Özersay,  “Dolayısıyla gözü kapalı bir biçimde bir karar almadık; birincisi bu. İkincisi de HP’nin içinde çoğulcu ve demokratik bir ortam olduğunun göstergesidir. Bizim için sadece koalisyona girme yönünde oy kullanan değil hayır diyenlerin de ortaya koydukları görüş ve endişeler çok önemlidir,  bunları  da önümüzdeki dönemde kendimize dair notlar olarak aldık bu koalisyon ilişkisi içinde  temkinli bir biçimde o görüşleri de dikkate alacağız bundan herkes emin olabilir” diye konuştu.
“Elinizi mi güçlendirdiniz”  sorusunu yanıtlarken de Özersay, şunları  kaydetti:
 “Eğer bir müzakere süreci devam ediyor olsaydı, çıkan oylamadan sonra bir daha müzakereye oturacak olsaydınız belki bunu söyleyebilirdiniz. Şunu söyleyebilirim, HP başka bazı konularda da karar alırken artısıyla eksisiyle toplumsal düşünerek karar alan bir partidir bu sonuç da bir miktar onun göstergesidir, demokrasinin ve çoğulculuğun sonucudur.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474