banner564

4'lü 4 yıl gider

Diyalog TV'de canlı yayına katılan koalisyon ortakları 100 günlük icraatlarını anlattı, hükümetin devamı konusunda kararlılık belirtti:

4'lü 4 yıl gider
banner598

 Suna ERDEN

Seçim öncesinde iktidara gelmeleri durumunda ilk 100 günde yapacaklarını Diyalog TV’de açıklayan hükümet ortakları dün gece de ilk 100 günde yapılanları ve bundan sonraki hedeflerini anlattı.
Başbakan Tufan Erhürman, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Maliye Bakanı Serdar Denktaş ve Milli Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit hükümetin bugüne kadar ki çalışmalarının uyum içerisinde götürüldüğünü belirterek, hedeflerinin dörtlü koalisyonu dört yıl sürdürmek olduğunu kaydetti.
Koalisyon ortakları, ilk 100 günde hedeflerinin büyük çoğunluğunu yerine getirdiklerini savunarak, bundan sonraki 100 gün için de önemli reformların hayata geçeceğini söyledi. Yerel Yönetim Yasası, Kamu Reformu, Mal Tanzim Komisyonunun güçlendirilmesi ve ekonomik tedbirlerin öncelikleri arasında olduğunu belirtti. 

Uyum içerisindeyiz
Hükümet ortakları, 4’lü koalisyonun nasıl gittiği ile ilgili de konuştu. Erhürman, “Başbakan olarak şunu söyleyeyim. Dörtlü koalisyondan dolayı bir sıkıntı yaşamadım. Hiçbirimiz de koltuk merakı yok.” derken,  Denktaş, “Bir sürü koalisyon kurmuş çıkmış biri olarak, dört farklı parti ama gerçekten 2 Şubat’tan beridir son derece uyumlu bir süreç yaşıyoruz. Tufan Beyin, Kudret Beyin etkisi büyük…”ifadelerini kullandı. Denktaş, dört partinin birbirine saygısı olduğunu da söyledi.
Cemal Özyiğit ise çok güzel bir şekilde örtüştüklerini söyleyerek, “Bunu başarmak ayrı bir onurdur. Ülke için de bir ilktir.” şeklinde konuştu.  
Özersay da, “Tek başınıza iktidarda değilsiniz. Birlikte ve uzlaşarak yürümek zorundasınız. Paylaşma üzerinden, uzlaşma üzerinden gidiyor” dedi. 
Koalisyon ortaklarının görüşleri özetle şu şekilde oldu:

Tufan Erhürman:100 günde epey yol aldık
2 Şubat hükümetin cumhurbaşkanına sunulduğu tarihtir.  15 Şubat güvenoyu aldığı tarihtir. 7 Nisan bütçenin kesinleştiği tarihtir. 19 Nisan yıllık protokollerin Türkiye ile imzalandığı tarihtir. Yıllık protokollerin getirisini almadık ve seçim yasaklarına girdik. Çok dar bir tarih aralığında icraat yapmaya çalıştık. Harcamalarımız kendi iç bütçemizden karşılıyoruz ve birçok ödeme yapıldı. Bu da Maliyenin çok güçlendiğini gösteriyor.
Vatandaşlıkların iptali üzerinden ciddi eleştirilerle karşılaştık. İçişleri Bakanını kutlamak istiyorum. Müşavirlik ile ilgili yasa geçti. Kısa sürede az insan kaynağı ile bu kadar iş çıkarmasından dolayı tebrik ederim. 100’lerce dosya içerisinde bir çalışma yürüttü ve 175 rakamını ortaya çıkardı. Çalışma devam ediyor. İnsanları tedirgin etmek istemiyorum. Sürekli iptaller olacak diye bir şey yok. Ciddi bir çalışma sonucunda büyük bir kısmı tamamlandı. Birinci önceliğimiz bu ülkede doğan çocukları anne ve babaları vatandaş olmasa bile vatandaş yapılması. İptal çalışmalarında bu çocukların durumu dikkate alındı. 
Seçimden öncede dediğim gibi 175 iptal gerçekleşti. Yolsuzluklarla ilgili daha 100 gün dolmadan evkaf malları ile ilgili çalışma yapıldı. Hükümet programında tüm yolsuzluk dosyaları ele alınacak denmişti. Tüm dosyaları topladık. Şeffaflık sonucunda kamuoyu ile paylaştık. Yolsuzluklarla anılan kurumları mercek altına aldık. Yolsuzlukların temizlenmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Eğitim ile ilgili de adımlar atmaya başladık. Bence 100 günde verdiğimiz sözler konusunda epey yol aldığımıza inanıyorum. 
Ekonomi ve dövizle ilgili 7 maddelik bir önlem akarı aldık. Devlet dövizle ilgili elimizden bir şey geliyor dememeli. Yapabileceklerini yapmalı. 

Reform şart
Yerel Yönetimler Reformu bu memleketin sorunudur. Kamu reformu bu ülkenin sorundur. Bu ülkenin dört partisi bu ülkenin sorunlarını çözmek için elini taşın altına koydu. Seçimden hemen sonra Yerel Yönetimler Reformu çok kısa sürede tamamlanacak. Hemen yapılması lazımdır ki bir sonraki seçimlere azaltılmış belediyelerle gidebilesiniz. 

Kudret Özersay: Çalışmalar sürüyor
Bu hükümetin koalisyon hükümeti olduğunu herkes aklında tutmak zorundadır. Siyasi partilerin bağımsız bir şekilde siyaset yapmayı sürdürmeleri için belli bir miktar katkıya ihtiyacı vardır. Bu konuda uzlaşıya varamadık. Öncelik listemizde bu vardı. Ancak uzlaşamadık. Diğer ortaklarının talep ettiği bazı şeylere de belki biz sıcak bakmadık.4’lü hükümette ortak payda bulmak lazımdır. Partilere kartı meselesi bununla ilgilidir. Resmi hizmet araçları ile ilgili de makam araçlarını kullanmayacağımızı söylemiştik ve kullanmıyoruz. Sadece devleti temsil edeceğim noktada kullandım. Kamu araçlarının israfa neden olacak şekilde kullanılmasını önlemeye çalıştım. Bu arada Kamu Reform Yasası önümüzdeki hafta Meclis’e gelecek. 

Serdar Denktaş: Birçok konuyu ele aldık
Bütçeyi geçirdik. 83 milyonluk bir açıkla geçirdik. Bu hükümetin diğer bir özelliği de kendisine ait olmayan bir bütçe programını uyarlamaya çalıştı. Yeni bütçe hazırlasaydık aylarca sürecekti. DP olarak af konusu gündemimizdeydi ancak hükümet programında yok. Belediyelerle ilgili bir reform önerimiz oldu ancak pek rağbet görmedi. Ülkesel düşünülmüyor ve muhalefet yapmak adına bazı şeyler reddediliyor. Göç Yasasından devlete girenler çoğaldı. Kamu Reform Yasası ile düzenleme yapılabilir ancak 100 gün içerisinde halledilecek bir konu değildir. KKTC akaryakıt açısından Avrupa’daki en ucuz ülkedir. Güneyle aramızda iki üç kuruş fark vardır.

Cemal Özyiğit: Kolları sıvadık
4’lü koalisyon hükümeti kurduk. Ortaya koyduğumuz yaklaşımların ne kadarını hükümet programı içine koyduk. Geriye kalan 100 güne bakıldığında adım atılabileceğiniz süre son derece önemlidir. Yine de bu doğrultuda baktığınızda yollar yapılıyor. Bu hükümet hemen kolları sıvadı. Girne yolu yeniden yapılıyor. Şehir içi yollarda canla başla çalışılıyor. Dağ yolu ile ilgili çalışmalar da yapıldı. Üstlendiğimiz bakanlıkta toplu taşımacılık, öğrenci taşımacılığı ile ilgili adımlar attık. Okullardaki kaliteyi artırmak için çabalarımız vardır. İş güvenliği açısından denetimler sıkılaştırıldı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474