banner564

41 yıl sonra

Anastasiadis, yeniden başlayan müzakerelerin ilk gününde, Beşparmaklar’daki 28 Mayın tarlasıyla ilgili haritayı Akıncı’ya verdi

41 yıl sonra
banner598
Kıbrıslı Türk ve Rum liderler, yedi ay aradan sonra yeniden başlayan Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde dün bir araya geldi. 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis yaklaşık 4 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.
Anastasiadis, yeniden başlayan müzakerelerin ilk gününde, Kuzey Kıbrıs’taki 28 Mayın tarlasıyla ilgili haritayı 41 yıl sonra Akıncı’ya verdi.
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı ile Rum Lider Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununa en erken zamanda kapsamlı bir çözüm bulunması için yorulmak bilmeden çalışmayı taahhüt ettiklerini söyledi.
Eide, karşılıklı taahhütlerinin bir göstergesi olarak Akıncı ve Anastasiadis’in her iki toplumun da yararına olacak bir dizi güven artırıcı önlem üzerinde çalışma konusunda anlaştığını da kaydetti.
Anastasiadis’in Kuzey Kıbrıs’taki 28 Mayın tarlasıyla ilgili koordinatı Akıncı’ya sunduğunu, Akıncı’nın ise geçiş kapılarında Kuzey’de uygulanan form doldurma uygulamasının bugünden itibaren kaldırılacağını açıkladığını söyleyen Eide, liderlerin ayrıca iki toplumu bir birine yakınlaştıracak kültürel olaylar düzenleyecek bir komite kurulmasını kararlaştırdıklarını dile getirdi.
Her iki liderin de kayıp şahıslar konusunun önemini vurguladığını ve bu insani konuda birlikte çalışma kararı aldığını kaydeden Eide, liderlerin önümüzdeki süreçte sosyal görüşmeler gerçekleştirerek her iki tarafça da kabul edilebilir bir çözüme yönelik birlik ve beraberliklerini göstereceklerini ifade etti.

Ayda en az iki görüşme
Liderlerin önümüzdeki aylarda sürecin nasıl olacağıyla ilgili fikir birliğine vardığını söyleyen Eide, Akıncı ve Anastasiadis’in ayda en az iki kez bir araya gelmeyi kararlaştırdıklarını ve bir sonraki görüşmenin 28 Mayıs Perşembe günü olacağını kaydetti.


Akıncı: Bir 47 yıl daha sabır yok… 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ara bölgedeki Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmeden Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde basına açıklamalarda bulundu.
Akıncı, Kıbrıs konusunda yeniden başlayan sürecin mümkün olan en hızlı şekilde ve her iki tarafın da yararına olacak bir çerçevede sonuçlandırılmasının en temel hedef olduğunu vurguladı.
Akıncı, Güney Kıbrıs ile atılacak tüm olumlu adımlar yanında kapsamlı çözüm gerekliliğini ve onun ihtiyacını hiçbir zaman akıldan çıkarmamak gerektiğini vurgulayarak, “Çünkü asıl olan odur. Kıbrıs Türk halkının uluslararası hukukun içine gireceği, gelecek kuşaklarımızın belirsizlikten kurtulacağı yeni bir dönem ancak böyle oluşacak” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, bütün yaptıkları ve yapacaklarının hep o temel alınarak, hizmet eder şekilde olacağını söyledi. Tercihen bu yıl sonuna kadar bir çıkış yolu bulunursa, bunun herkesi mutlu edeceğini ifade eden Akıncı, ay ve zaman söyleyerek bir takvim zorlaması içinde olmadıklarını, ancak herkeste oluşmuş “bir 47 yıl daha görüşmelerin devam etmesine kimsenin sabrı olmadığı” yönündeki ortak görüşe kendilerinin de katıldığını belirtti.


Anastasiadis: Çok olumlu bir havada geçti
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile dünkü görüşmelerinin “çok olumlu bir havada” geçtiğini söyledi, “Bu şekilde çalışarak çözüme ulaşabileceğimize inanıyorum” dedi.
Anastasiadis eski Lefkoşa Havaalanı’nda 4 saat süren ilk liderler görüşmesi sonrasında Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde gazetecilere görüşmeyi değerlendirdi.
Anastasiadis iki tarafın güven yaratıcı önlemlerle ilgili önerileri sorulduğunda ise şunları söyledi:

“Daha ilk başlangıç aşamasında bulunuyoruz. Müzakerecilerimize önerilecek ve kararlaştırılacak bir dizi önlem üzerinde çalışmaları için yetki verdik. Dolayısıyla ön hazırlık için birkaç gün gerekiyor ki muhtemelen 28 Mayıs’taki bir sonraki görüşmemizde vatandaşların gündelik yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik daha çok ve daha somut önlemler açıklayabilelim.”

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2015, 09:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474