banner564

42 ülkeden  temsilci katıldı

Kıbrıslı Türklerin Kızılay ve Kızılhaç hareketinde temsil edilme hakkı için toplantı düzenleniyor

42 ülkeden  temsilci katıldı
banner598

Rahme ÇİFTÇİOĞLU      
Kıbrıslı Türklerin Kızılay ve Kızılhaç hareketinde temsil edilme hakkının konuşulacağı Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı Dostları Grubu’nun toplantısı dün başladı.
“İnsan Onuru için Kıbrıs’ta Daha Güçlü Kırmızı Hareket” temalı olan ve bugün sona erecek toplantı Çatalköy’de, Elexus Hotel’de yapılıyor. 
Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı'nın insani yardım alma ve yardım etme hakkını savunmak üzere düzenlenen toplantıya 42 ülkeden ulusal derneklerin temsilcisi katıldı.
Toplantının açılışına Başbakan Ersin Tatar, TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Sağlık Bakanı Ali Pilli de katıldı.
Açılış konuşmaları Başbakan Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Kızılay Derneği Başkanı Bülent Çıraklı, Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı Dostları Grubu ve Senegal Kızılhaçı Başkanı Abdoul Azize Diallo, Uluslar arası Hilal İslam Komitesi Başkanı Ali M. Buhedma tarafından yapıldı.

Tanınmaması hukuka aykırı
Kuzey Kıbrıs Türk Kızlayı Dostları Derneği Başkanı, Senegal Kızılhaçı Başkanı Abdoul Azize Diallo, derneğin kuruluşu ve amaçları hakkında bilgi vererek, Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı’nın uluslararası federasyon ve örgütlerce tanınmamasının insancıl hukuka aykırı olduğunu vurguladı…  Ülkesi Senegal ile Kuzey Kıbrıs arasındaki mesafenin uzak olduğunu ancak kalbinin Kuzey Kıbrıs'ta olduğunu söyleyen Diallo, "destek için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz" dedi.  Diallo, Girne'de yapılan toplantıda Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı'nın tanınması için bundan sonra izlenecek yol haritasının belirleneceğini kaydetti.   42 Ulusal Derneğin de desteğiyle Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı Dostları Grubu'nun daha iyi tanıtılması gerektiğini ifade eden Diallo, bu konuda basına da büyük görev düştüğünü bildirdi.

Çıraklı: Engellerle karşılaştık
Kuzey Kıbrıs Türk Kızlayı Başkanı Bülent Çıraklı da toplantının doğal felaketlerden kaynaklanan krizlerin en yoğun olduğu bir zamanda gerçekleştiğini anımsattı.  Çıraklı, 5 kıtadan 42 ülkenin ulusal dernek başkanları ve yöneticilerinin toplantıya katıldığına dikkat çekti. Kuzey Kıbrıs Türk Kızılay’ının Uluslararası Kızılhaç-Kızılay Birliği'ne üye olmak için zaman zaman müracaat yaptığını ancak çeşitli engellerle karşılaştığını ifade etti. 
Türk Kızılay Genel Başkanı Dr Kerem Kınık da toplantı sonunda 2’inci Girne Deklarasyonu’na imza atılarak dünyaya çağrıda bulunulacağını ifade etti. İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesindeki Uluslararası Hilal İslam Komitesi Başkanı Ali Buhedma ise uluslararası Kızılhaç, Kızılay Dernekleri Federasyonu ve Uluslararası Kızılhaç Komitesinin, Güney Kıbrıs Kızılhaçı’nı tanırken, Kuzey Kıbrıs Türk Kızlayı’nı tanımadığını dile getirdi, bu durumu eleştirdi… "

Tatar: Her zamankinden daha çok ihtiyaç var
Başbakan Ersin Tatar ise konuşmasında, milyonlarca insanın hayatını etkileyen insan kaynaklı ve doğal afetler yüzünden dünyada Kızıl Haç ve Kızılay Hareketi'ne her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Tatar, bu sabah Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı Dostları Grubu Toplantısında yaptığı konuşmada, 1949 tarihli Cenevre Sözleşmelerinin kabul edilmesinin yıldönümü vesilesiyle, Uluslararası İnsancıl Hukukun geliştirilmesine ve uygulanmasına yaptığı katkılar nedeniyle Kızılay ve Kızılhaç örgütlerini tebrik etti.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak felaketlere ve insani krizlere karşı verilen mücadeleyi ele alırken insan onurunun korunmasına insan merkezli bir yaklaşımla özel önem verdiklerini anlatan Tatar, mağdurların özgüvenine ve daha onurlu ve sürdürülebilir bir şekilde yaşamalarına odaklanıldığını ifade ederek, yüksek insani standartlara ulaşmak için tamamlayıcılık ilkesiyle Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı ile iş birliği yapıldığını belirtti.
Adada 1964’ten bu yana iki toplumun ayrı bölgelerde yaşadığına vurgu yapan Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı’nı, çok kırılgan bir siyasi ortamda, Uluslararası İnsancıl Hukuk kapsamında Kıbrıslı Türklerin insani yardım haklarını güvence altına almak için tarafsız bir savunucu ve garantör olarak gördüklerini de dile getirdi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473