banner564

5 vekile 0 puan

Meclis’te ‘en çok konuşma’şampiyonluğunu Ersin Tatar kazanırken, ikinciliği Mehmet Çakıcı aldı

 5 vekile 0 puan
banner598
Çiğdem AYDIN

Toparlanıyoruz Hareketi,Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki milletvekilleri için her yıl yapılan uygulamayı esas alarak, KKTC Meclisi’ndeki milletvekillerinin konuşmalarını, soru ve cevaplarını bir puanlamaya tabi tuttu. 
   Böylece 2014-2015 yasama yılında milletvekillerinin performansı ‘kürsü’, ‘güncel konuşma’ ve ‘açıklama/cevap’ başlıkları altında yaptıkları konuşmaların sayılarına bağlı olarak ortaya çıktı. 
Yapılan çalışmaya göre; Meclis’te en etkin vekillerin UBP ve TDP’liler olduğu ortaya çıktı.
    Konuşma şampiyonluğunu UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar kazanırken, ikinciliği TDP’li Mehmet Çakıcı aldı.Üçüncü sırada UBP’den Nazım Çavuşoğlu, 4’üncü sırada UBP’den Ersan Saner, 5’inci sırada TDP’li Hüseyin Angolemli var.
   Bir yıllık yasama yılında karnesi sıfır olan, yani hiçbir etkinlik göstermeyen 5 milletvekili dikkat çekiyor. Bunlar Arif Albayrak, Salih İzbul, Kutlu Evren, Hüseyin Erçal ve Hüseyin Alanlı.
   Çok az konuşan milletvekilleri ise Hamit Bakırcı, Abbas Sınay, Fikri Ataoğlu.

Kürsüde Yorgancıoğlu farkı
 
   CTP’de en çok kürsüye gelen vekil ise dönemin Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu… Yorgancıoğlu 7’înci sırada… Karneye bakıldığı zaman  Yorgancıoğlu’nun daha çok açıklama  /  cevap hakkı nedeniyle kürsüye geldiğini görülüyor.
   Toparlanıyoruz Başkanı Serkan Mesutoğlu’nun sosyal paylaşım sitesindeki hesabında yayınlanan çalışmanın devamının da geleceği vurgulandı.   
   Kırmızı renkte görülen çizgi “Kürsü”yü temsil ediyor… Kürsü, “Milletvekilinin yasama faaliyetleri sırasında söz alarak Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde olan bir yasa hakkında herhangi bir düşüncesini ifade etmek için kürsüyü kullanarak Meclis’e hitap etmesini ifade eder.”
Turuncu renkte görülen “Güncel Konuşma”yı temsil ediyor… Güncel Konuşma, “Milletvekilinin denetim faaliyetleri sırasında söz alarak Meclis Genel Kurulu’na duyurulmasını gerekli gördükleri güncel konularda konuşma yapmasını ifade eder.”
    Sarı renkte görülen “Açıklama” yı temsil ediyor. Açıklama, “Kendisine sataşılan veya ileri sürmüş olduğu görüşten farklı bir görüş atfolunan hükümet mensubunun, komite üyesinin, siyasal parti veya milletvekilinin, açıklama veya yanıt vermesini ifade etmektedir.”
   Grafikte vekillerin bu üç konuda toplam söz alma sayıları yansıtılıyor.

En çok konuşanlar
ErsinTatar
Mehmet Çakıcı
Nazım Çavuşoğlu
Ersan Saner
Hüseyin Angolemli

Hiç konuşmayanlar
Arif Albayrak
Salih İzbul
Kutlu Evren
Hüseyin Erçal
Hüseyin Alanlı

Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2015, 10:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474