banner564

6 milyon dolarlık jeneratöre 24 milyon

Elektrik Kurumunu ‘Darphaneye’ benzeten eski başkan İsmet Akim, ihalelerde dönen dolapları anlattı

6 milyon dolarlık jeneratöre 24 milyon
banner598

Çiğdem AYDIN 
   Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nda (KIB-TEK) örgütlü sendika EL-SEN, kuruma 4 adet yeni jeneratör alınması için genel greve giderken, eski Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’den mal alımlarıyla ilgili şok itiraflar geldi. 
Elektrik Kurumu’nu darphaneye benzeten Akim “İhale sonucunda kuruma 24 milyon dolara jeneratör satıyorlardı. Sonra bunları 6 milyon 600 dolardan satın aldık” dedi.
   İhale konularında siyasilerden gelen baskılara dikkat çeken Akim, kurumu büyük zararlardan kurtarmak için 24 milyonluk ihaleyi iptal etme kararı aldıklarında, çok sayıda siyasi tarafından arandıklarını söyledi. Diyalog’a konuşan Akim “Bu kurum gece gündüz para basıyor. O nedenle de herkesin iştahı kabarıyor” dedi.
   Gerek kurum başkanlığı gerekse Sayıştay Başkanı olarak elektrik kurumunda yaşanılan ihale süreçlerini anlatan Akim, tanesi 6,6 milyon dolardan 2 adet jeneratör alımı için 13,2 milyon dolar ödediklerini, ancak ihale yöntemiyle bu jeneratörler için kendilerinden 24 milyon dolara talep edildiğini söyledi. 
   Akim, kurumda yöneticilik yaptığı süreçte ve Sayıştay başkanı olduğu dönemde ihalelerde yaşanılan skandalları anlattı, AKSA firmasını hedef aldı. 

Araya girmeyen yetkili kalmadı…
   Diyalog’a konuşan Akim’in özellikle kurumun çıktığı ihalelerde yaşananlara yönelik söylemleri dudakları uçuklattı. Sayıştay başkanı olduğu dönemde KIB-TEK’e jeneratör alımı için ihaleye çıkıldığını anımsatan Akim şunları anlattı: 
  “İki adet dizel makinenin alınacağı ihalede AKSA firması ve onun kontrolünde bir başka yapay firma olmayacak iki fiyat verdi. İki jeneratör için biri 24 milyon dolar verdi, diğeri de 17 milyon dolar. İhale 17 milyona kaldı, 1 milyon dolar teminatı vardı. Mukaveleyi imzalamaya gelmediler. Ben Sayıştay başkanıydım, “O teminata el koyulacak” dedim. Dönemin Maliye Bakanı Ahmet Uzun da bunu yaptı. Ama bu arada devreye girmeyen yetkili kalmadı. İhale iptal edilme noktasına kadar vardırıldı. Bugünkü Başsavcı o zaman savcı olarak görev yapıyordu. Hep birlikte çalıştık. Akın Sait Bey dönemin Başsavcısı da devreye girdi ve ihale iptal edildi. Teminat AKSA’ya iade edildi ama ihale de iptal oldu.  Tekrar ihaleye çıkıldı. Bu sefer 7 milyon 900 bin dolar tanesi başka bir firma tarafından alındı.”
   Elektrik kurumunu bir “darphane”ye benzeten Akim, “Kurum gece gündüz para basıyor. O nedenle herkesin iştahı kabarıyor” dedi.  

YORUM EKLE
YORUMLAR
VATANDAŞ
VATANDAŞ - 5 yıl Önce

HANGİ SİYASİLER VE PARTİLER BASKI YAPTI AÇIKLA.

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473