banner564

Adil ve dengeli bir çözüm

Akıncı, Politis gazetesine verdiği demeçte Kıbrıs sorununa ilişkin görüşlerini de açıkladı:

Adil ve dengeli bir çözüm
banner598
   KKTC Cumhurbaşkanlığı’na adaylığını açıklayan Mustafa Akıncı, Güney Kıbrıs’ta yayımlanan  Politis gazetesinin sorularını yanıtladı. Akıncı, Kıbrıs konusunda ‘adil ve dengeli’ bir çözüm arzuladığını söyledi.
   Gazete, Akıncı ile yaptığı söyleşiyi “Kriz ve Gaz İvme Katabilir... Mustafa Akıncı’nın Siyaset Sahnesine Geri Dönüşü” başlığıyla okurlarına aktardı.   
   Akıncı, bugünkü ortak ihtiyacın krizden kaynaklandığına işaret ederek şöyle dedi:
   “Siz kriz yalnız sizde var zannediyorsunuz ancak bizde her zaman vardı, gündelik hayatımızdır . Çözüm için yeni bir ivme yaratabilecek bir durumda yaşıyoruz. Bir yandan kriz, öte yandan doğal gaz yalnız bizim değil, çevre ülkelerin de ortak çıkarlarını yeniden gündeme getirebilir. 
   Ortak çıkarı ileri götürmek için yararlanmamız gerektiğini anlayamazsak kesinlikle Kıbrıs sorununun çözümünü daha da karmaşıklaştıracak. Bunu anlamak için önümüzde 3-5 yılımız var. 
   Aksi halde hiçbir yere gitmeyeceğiz. Sol ve Sağ liderler olarak atıklardan ortak fayda çıkarmayı başarmışsak zannederim bu bir şey söyler.”

“Ben kimim ki Erdoğan’ı eleştireyim”
   Gazete muhabirinin, Rum tarafının korkularından bahsetmesi üzerine Akıncı “Ancak bizim korkumuz da 1963’te olanların gelecekte yeniden olmasıdır. Tam da bu noktaya odaklanmamız gerekir. Adil, dengeli, her iki tarafın da ortak fayda ve başarısızlık halinde ortak bedel taşıyacağı bir çözüm” dedi.
   Gazetenin Türkiye faktörüne işaret ederek Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerin hemen ardından ülkenin mutlak hakimi haline geldiği yorumunu yapması ve bunun, kimin yararına olacağını sormasına karşılık Akıncı “Türkiye başka bir ülke. Yunanistan da öyle. Türklerin yüzde 52’si Erdoğan’ı seçtiyse ben kimim ki bunu eleştireyim?” dedi. 



Yeşilırmak’ta su denize dökülürken
   Akıncı’ya Türkiye’den KKTC’ye su ve elektrik temini projesi hatırlatılarak “bu sizi Türkiye’nin bir ili olmaya daha da yakınlaştırmıyor mu” sorusu yöneltildi. Akıncı, “bir kuraklık durumunda, hayır bu suyu istemiyorum demek kolay değildir” dedi, şunları ekledi:
   “Benim itirazım, sizin gibi biz de altyapı kurmadığımız için büyük miktarda suyumuzun denize döküldüğü bir zamanda başka çözümleri yeğlememizdir. Limnidi’de (Yeşilırmak) ve diğer yerlerde on milyon metreküp su denize dökülüyor. Bölge sakinleri inşaat şirketi ile anlaşamadığı için proje bir kenara bırakıldı ve herkes Türkiye’den su bekliyor. Kendi kaynaklarını değerlendirmez ve bir başkasına bağımlı olursan, onun insafına kalırsın. Bu kadar basit...”

Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2014, 09:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473