banner564

Büyük ilgi var

Reha Arar, Kurban Bayramı nedeniyle otel rezervasyonlarının dolduğunu söyledi

Büyük ilgi var
banner598
   Merit Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle büyük otellerin hemen hepsinde rezervasyonların dolduğunu söyledi.
   Türk turistlerin Kıbrıs’a olan ilgisinin arttığını söyleyen Arar “ancak yabancıların da ilgisi sürekli artıyor. Yeter ki onları saatlerce havaalanlarında bekletmeden ülkemize taşıyabilelim” dedi.
   Arar, A Haber’de Şafak Tükle’nin sunduğu “İşin Sırrı” programına konuk oldu ve soruları yanıtladı:
   Şafak Tükle: Yaz sezonu sona eriyor, yüksek sezonu sonlandırıyoruz diyebiliriz. Turizm sektörü nasıl bir dönem geçirdi?
   Reha Arar:  Bu sene turizm sektörü stabil bir dönem geçirdi, artış miktarı çok düşük oldu. Bizim daha etkin bulunduğumuz Yavru Vatan’da da buna paralel bir durum mevcuttu. Biz Kıbrıs’da özellikle zengin turisti hedefleyen ve zengin turistin gelmesini sağlamaya çalışan bir profil sergiliyoruz. Kuzey Kıbrıs’a misafir gönderen Türkiye dışındaki ülkeler, ulaşım konusunda ciddi bir sıkıntı çekiyor. 
   Sizin de bildiğiniz gibi izolasyonlar nedeni ile 1974’den beri ulaşım alanında sorun yaşanıyor. Beyrut’dan gelecek bir misafir önce İstanbul’a uçmak zorunda kalıyor, ancak İstanbul’dan Ercan Havalimanı’na geçebiliyor. Bu da önemli bir sorun yaratıyor. Larnaka’dan gelip Kuzey Kıbrıs’a geçecekse; bu da ayrı bir problem. Bu bakımdan biz şu anda hiç olmazsa ‘touch down’ uçuşlar ile bazı rotalarda uçuş yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 
    Bora Jet haftanın her günü Beyrut’dan Adana üzerinden bir uçuş yapıyor, şimdi Amman uçuşlarını başlatıyor. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta Sayın Cumhurbaşkanımız Kuzey Kıbrıs’a ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Akabinde; ziyarete katılan THY Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hamdi Topçu’nun girişimleri ile diğer potansiyel ülkelerden de Kuzey Kıbrıs’a ‘touch down’ uçuşların başlayacağı haberini aldık, bu bizim için büyük bir umut oldu.
   Şafak Tükle:  Bu direk uçuşlar meselesi sizce yakın zamanda çözüme ulaşacak mı?
   Reha Arar:   Aslında, direk uçuş kelimesini kullanmak yanlış olur, çünkü burada yakın Türkiye illerinde ‘touch down’ yapan uçakların Ercan Havalimanı’na gelmesinden bahsediyoruz. Örneğin; Tahran- Adana- Ercan, Tahran- Isparta- Ercan, Moskova- Ankara- Ercan, Amman- Adana- Ercan. Günümüz koşullarında bu şehirlerden Kuzey Kıbrıs’a uçuş ancak uçağın Türkiye’deki bir şehre inip kalkmasıyla mümkün olabiliyor. Tabi bizim beklentimiz iki ülkenin birleşmesi; Kuzey ve Güney’in doğrudan doğruya anlaşarak turizm alanında da belli problemleri çözmesi şeklindedir. 

Her şey dahil, her yerde olmaz

   Şafak Tükle:   Türkiye,  en çok turist çeken ülkeler arasında 6. sırada yer alıyor. Ancak gelire baktığımızda hala 12. sırada olduğumuzu görüyoruz. Turist sayısı artıyor ama gelir artmıyor, bu sorun sizce nasıl çözülecek?
    Reha Arar:   Gelirin artmaması gelen turistin alım gücünden veya ülkedeki turistlik tesislerin bedelinin düşüklüğünden kaynaklanıyor. Gerek Türkiye’de gerek Kıbrıs’da bizim son derece kaliteli tesislerimiz var fakat destinasyon itibariyle çok pahalı değiliz. Bir destinasyonun pahalanması ancak dünyadaki yerinin daha özelleşmesi ve çevresinin daha güzelleşmesi ile olur. Bugün bizim Antalya’daki otellerimizin fiyatı ile Cannes’ı karşılaştırdığımızda önemli farklar görüyoruz. Durumu lehimize değiştirmenin tek yolu ülkemizdeki turistlik tesislerin piyasa değerini arttırmaktır.  Eminim ki bu değişim, rakamları da değiştirecektir.
Şafak Tükle: Özellikle Antalya’yı örnek verdiniz. Burada ‘her şey dahil’ sisteminin yoğun bir şekilde sunulduğunu biliyoruz. Bazı sektör temsilcileri de ‘her şey dahil’ sisteminin geliri yükseltmediğini ileri sürüyorlar, bu sistem hakkında ne düşünüyorsunuz?
Reha Arar:   ‘Her şey dahil’in yapılacağı yer var, yapılmayacağı yer var. Kıbrıs’da kendi tesislerimizi misal alırsak; çok yüksek bir segmentde hizmet veren Merit Royal Hotel, Merit Crystal Cove Hotel , Merit Park Hotel  ve Merit Cyprus Garden Hotel’lerimiz ‘her şey dahil’ formu ile çalışıyor ama Lefkoşa’daki Merit Lefkoşa Hotel’imiz  ‘oda- kahvaltı’ çalışıyor. Burada otelin lokasyonu ve iklim çok önemli. Siz 45-50 derce sıcaklıkta coçuğunuzu alıp öğle yemeği yemek üzere bir tatil beldesinden merkeze gider misiniz? Gidemezsiniz yani bu rantable olmaz, dolayısıyla ihtiyacınızı orada göreceksiniz. İnsanlar artık tatildeki harcamalarını önceden bilmek istiyor, ‘ Ben bu tesise geleyim, 7 gün kalayım ama ekstra bir harcama yapmazsam ne ödeyeceğimi bileyim’ diyor çünkü tesislerden de çok fazla dışarı çıkılmıyor. Antalya bölgesine veya Kıbrıs’a gelenler daha çok yaz mevsimini tercih etmiş deniz- kum- güneş turisti oluyor.  Örnek olarak Merit Royal Hotel’imizi alalım; misafirlerimiz ‘otelden çıkıp yemek yiyeyim tekrar geriye döneyim’ diye düşünmüyor. Artık otellerde ki hizmetler hijyenik ve çok üst seviye. Dolayısıyla turistler de hizmetlerini orada almak istiyor. 

Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2014, 10:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473