banner564

“Adım atılmalı”

Özyiğit, “Maraş’ın ‘bütünlüklü çözümün parçasıdır” söylemi arkasına saklanarak hayalet kent halinde kalmasına karşıyız” dedi

“Adım atılmalı”
banner598

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Mağusa İnisiyatifi ile görüştü.

TDP Mağusa İlçe Merkezi’nde gerçekleştirilen görüşmede, Parti Meclisi Üyesi Ercan Hoşkara, Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri Cemal Varoğlu ile Erkut Yılmabaşar da hazır bulundu.

Cemal Özyiğit, Maraş konusunun ülkenin kanayan ve bir türlü kalıcı çözüme ulaştırılmayan en önemli sorunlarından biri olduğunu kaydetti.

Yıllardır çözülemeyen Kıbrıs sorununda yaşanan tıkanıklığın halen sürdüğünü, ortak metinde anlaşılmaması üzerine görüşmelerin bir türlü başlayamadığını belirten Maksibet Özyiğit, “Her iki taraf da ‘top sende kalsın’ mantığı ile hareket ediyor, kelimelerin arkasına saklanıyor, bu nedenle de görüşmeler başlayamıyor” iddiasında bulundu.

 

BM aktif girişim yapmalı

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in her iki tarafın tutumu nedeniyle yine adadan eli boş döndüğünü kaydeden Özyiğit, bu aşamada müzakerelerin başlamasına olanak sağlaması için BM Genel Sekreteri’nden aktif girişim yapmasını talep etti.

TDP olarak Kıbrıs Sorununa BM Parametreleri çerçevesinde iki toplumlu, iki bölgeli siyasi eşitliğe dayalı federal bir çözüm bulma uğraşı içinde olduklarını belirten Özyiğit, tek egemenlik, tek uluslar arası kimlik ve tek vatandaşlık olgusunu da desteklediklerini yineledi.

 

“Maraş hayalet şehre dönüştürüldü”

Kıbrıs Sorunu’ndaki çözümsüzlük nedeniyle Kapalı Maraş bölgesinin adeta ‘hayalet bir şehre’ dönüştüğünü vurgulayan Özyiğit, bu konuda adım atılmamasını eleştirdi.

TDP dışındaki tüm partilerin ‘Maraş bütünlüklü çözümün parçasıdır’ diyerek sorunu hep perde gerisine ittiklerini ileri süren Özyiğit, 1979 ikinci doruk antlaşmasında, Maraş’ın bütünlüklü çözüm dışında da bir çözüme kavuşturulabileceği ve bunun da kapsamlı çözümle çelişmeyeceği yönünde açık bir madde olduğunu ileri sürdü.

 

Her iki toplum kazançlı çıkmalı

Özyiğit, TDP olarak özellikle son dönemde Maraş konusunu sıkça gündeme getirdiklerini, İki toplumlu Ledra Palace toplantılarında da ev sahibi oldukları dönemde, Maraş konusunu tartıştırdıklarını anımsattı.

Maraş konusunun güven artırıcı bir önlem çerçevesinde değerlendirilebileceğini de kaydeden Cemal Özyiğit, Maraş Sorununa artık her iki toplumun da kazançlı çıkacağı bir çözüm bulunması konusunda TDP olarak ellerinden gelen her türlü katkıyı koymaya kararlı olduklarını belirtti.

Özyiğit, Mağusa İnisiyatifinin Maraş konusunda ortaya koyduğu görüş ve önerileri desteklediklerini kaydetti.

 

Dağlı: Maraş tüm Kıbrıs’ın sorunu

Mağusa İnisiyatifi sözcülerinden Okan Dağlı da konuşmasında, Mağusa İnisiyatifi’nin Maraş konusundaki çalışmalarına verdiği destekten dolayı TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile TDP’li yetkililere teşekkür etti.

Yarım asırdır devam eden Kıbrıs Sorunu’nun yanı sıra Gazimağusalılar olarak bir de hayalet kentle beraber yaşadıklarını belirten Dağlı, bunun sadece Gazimağusalıların değil, tüm Kıbrıslıların sorunu olduğunu vurguladı.

 

“Çözüm iki lidere bırakılmamalı”

Kıbrıs Sorunu’nun çözümünün iki siyasi lidere bırakılmayacak kadar önemli olduğunu, son 50 yıldır iki liderlik tarafından sürdürülen görüşmelerin de bir sonuca varmadığını anımsatan Dağlı, müzakerelerin başlamasına zemin oluşturacak ortak metinde dahi, iki toplum liderinin anlaşamadığına dikkat çekti. Dağlı; “Ortak metinde dahi uzlaşmaya varamayan iki lider, bütünlüklü çözümde nasıl anlaşacak” diye sordu.

 

“Bu anlayış ile çözüm zor”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun son Ankara ziyaretinin ardından basına bir ortak açıklama düştüğünü belirten Okan Dağlı, “Biz ortak açıklamayı Türk ve Rum liderliğinden beklerken, Türkiye ve Kıbrıs Türk liderliğinden yapıldı. Federal bir Kıbrıs’ı öne çıkaracaklarını beklerken, çözüm için KKTC’nin kabulünün şart olduğunu söylediler. Ancak, bu Kıbrıs Türklerinin ortak politikası değildir. KKTC kurulurken bile federal çözüme vurgu yapılarak kuruldu. Daha düne kadar Kıbrıslı Rumları, ‘federasyondan kaçtılar’ diye suçlarken, bugün ayrı devleti savunur olduk, bu anlayış ile çözüme ulaşmak çok zordur” diye konuştu.

 

“Sivil toplum devreye girmeli”

Gelinen aşamada sivil toplum örgütlerinin devreye girmemesi, her iki toplumun işbirliği ortamı yaratamaması halinde, Kıbrıs’ta çözümün çok gecikeceğini savunan Okan Dağlı, Maraş ile Mağusa konusunun, hem siyasi, hem de ekonomik ilişkileri ortaya çıkarabilecek bir altyapıya sahip olduğunu söyledi.

Maraş’ın yasal sahiplerine devredilmesi, Mağusa Limanı’nın direkt ticarete açılması ve Mağusa Ortaçağ Kenti’nin de Dünya Kültür Mirası listesine eklenmesi noktasında, bölgenin bütünüyle hayalet bir kentten, yaşayan bir kent haline dönüştürülmesine büyük önem verdiklerini belirten Dağlı, TDP’nin bu konudaki yaklaşımını çok pozitif bulduklarını ve önemsediklerini ifade etti.

 

Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2014, 12:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474