banner564

Bölge rahatlar

Davutoğlu, Kıbrıs adasına gelecek barışın, Doğu Akdeniz'e de yansımaları olacağını belirtti

Bölge rahatlar
banner598

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Kıbrıs adasına gelecek barış, Doğu Akdeniz'e gelecek daha kapsamlı bir barışın ilk adımı olur. Ama şunu da söyleyeyim on sene önceki KKTC yoktur. Ekonominiz iyiyse başınız dik olur. Müzakerenizi daha sağlam yaparsınız” değerlendirmesinde bulundu.

Davutoğlu, Anadolu ile Kıbrıs'ı kalıcı bir şekilde birleştirecek su projesinin de hayata geçeceğini kaydetti.

Davutoğlu, “Bugün Türkiye ile ilgili algı operasyonu yapmaya çalışanlar, aslında Türkiye'nin ortaya koyduğu küresel vizyondan rahatsız olanlardır” dedi.

 

Küresel vizyondan rahatsız olanlar...

Davutoğlu, Mersin'de devam eden 6. Büyükelçiler Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Mersin'in Kürt, Türk, Sünni ve Alevisiyle toplumun bir yansıması olarak bugünkü sosyo kültürel yapıyı aktardığını belirterek, Mersin'i anlatmak için doğrudan denizi anlatmak ve Tarsus'u unutmamak gerektiğini dile getirdi. Davutoğlu, Tarsus'un, bütün Ortadoğu'nun erdeminin doğuya-batıya doğru yürürken bir anda durak yaparak büyük bir kültürel dönüşüme zemin olduğunu belirtti.

Yerelden ulusala, bölgesele ve küresele olan her adımı planlamak gerektiğinin önemine değinen Davutoğlu, "Türkiye'nin küresel bir aktör olmasını benimsemişseniz, geri adım atmayacaksınız. Bugün Türkiye ile ilgili algı operasyonu yapmaya çalışanlar, aslında Türkiye'nin ortaya koyduğu küresel vizyondan rahatsız olanlardır" diye konuştu.

Türkiye'nin dış politikasının 15 sene önceki gibi olmasını isteyenlerin olduğunu belirten Davutoğlu, kendilerini böyle bir defansif anlayışa kimsenin götüremeyeceğini ifade etti. Davutoğlu, Türkiye'nin küresel vizyonunu daha büyük bir perspektifle ortaya koyması gerektiğini vurguladı.

 

İki dünya yan yana yaşıyor

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Kuzey Akdeniz gelişmiş olacak; Akdeniz'in güneyi, Kuzey Afrika ve doğusu krizler içinde olacak. Bu iki dünya yan yana yaşayamaz. Biz o iki dünyanın da içindeyiz, bizim sözümüz dinlenmeden de Akdeniz'de kalıcı barış sağlanamaz. Biz bunun parçasıyız. Onun için bir taraftan Akdeniz'de, Akdeniz'in kuzeyinde, Avrupa'da ekonomik krizler yaşayan bir kuşak varken; Akdeniz'in güneyinde büyük devinimler yaşanırken, Türkiye'nin ortaya koyacağı siyasi perspektif başlı başına önem taşımaktadır. Nihayetinde Akdeniz'de bir barış havzası oluşacaksa bundan en çok istifade edecek biziz."

 

Türk tarafı iyi niyetli ama...

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Ankara'da detaylı görüşmeler yaptıklarını dile getiren Davutoğlu, şu anda Kıbrıs konusunda Türk tarafından gösterilen iyi niyetli çabalardan kimsenin şüphesi olmadığını vurguladı. Betorder

Bu konuda kalıcı bir barışı temin etmek ve zarar veren statükonun sonunu getirmek gerektiğini kaydeden Davutoğlu ayrıca, Rum tarafında bir irade eksikliği varsa alternatif yolları da hep beraber düşünmek gerektiğini belirtti. Davutoğlu, "Kıbrıs adasına gelecek barış, Doğu Akdeniz'e gelecek daha kapsamlı bir barışın ilk adımı olur. Ama şunu da söyleyeyim on sene önceki KKTC yoktur. Ekonominiz iyiyse başınız dik olur. Müzakerenizi daha sağlam yaparsınız" değerlendirmesinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Anadolu ile Kıbrıs'ı kalıcı bir şekilde birleştirecek su projesinin de hayata geçeceğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2014, 12:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474