banner564

Aile memnun

Geri vitesi koyup giderken iş arkadaşına çarparak ölümüne neden olmakla suçlanan Tansel Ümit Zaimler’e 2 yıl hapislik verildi

Aile memnun
banner598

Hüseyin ÇİÇEK
Gazimağusa’da, 10 Nisan 2015 tarihinde, “Döveç” isimli şirketin inşaatında çalıştığı esnada, yönetimindeki LP 175 plakalı fortlif araç ile geri geri gittiği esnada, iş arkadaşı Aydın Nurçin’e çarparak ölümüne neden olan Tansel Ümit Zaimler hakkındaki karar dün açıklandı. Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan sanık 2 yıl hapse mahkûm edildi. Kararda meydana gelen kazada, sanığın olduğu kadar yaşamını yitiren Nurçin ile iş aracındaki hayati aksan olan dikiz aynasının olmayışından dolayı işverenin de kusurlu olduğu belirtildi.
Mahkeme, iş aracında sol dikiz aynasının olmadığına ve bu durumun sanık tarafından bilinmesine rağmen gerekli tedbiri almadan, dikkatsiz bir şekilde geri geri giderek kazaya sebebiyet verdiğine bulgu yaptı.

Fark ettiğinde çok geçti
Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi heyeti adına kararı okuyan Başkan Fadıl Aksun, 10 Nisan 2015 tarihinde, saat 10.25’te sanığın LP 175 plakalı kaldıraç araç ile dikkatsiz ve tehlikeli şekilde geri geri gittiği sırada, aynı istikamete doğru yürümekte olan Aydın Nurçin’e çarparak ölümüne neden olduğunu anımsattı. Sanığın polise vermiş olduğu ifadesinde, geri geri gittiği esnada bir sarsıntı fark ettiğini ve düz vitese takıp aracı ileri doğru aldığını ancak araçtan indiği sırada müteveffayı yerde kanlar içerisinde gördüğünü ifade ettiğini belirtti. Aksun, müteveffanın hastaneye kaldırılmasına rağmen yaşamını yitirdiğini söyledi.

Dikkat etseydi kaza olmazdı
Sanığın iş sahası içerisinde geri geri araç kullandığı esnada aynı iş yerinde çalışan Nurçin’e çarptığına değinen Aksun, aracın sol dikiz aynasının olmamasının iş yerinin sorumluluğunda olmasının yanı sıra, sanığında aracın dikiz aynasının olmadığını bildiğini, en azından bunu fark edecek durumda olduğunu kaydetti. Aksun, sanığın buna rağmen hayati aksan olan dikiz aynasının yokluğunda, yolu kendi gözüyle takip etmek yerine dikkatsiz bir şekilde geri geri gittiğini vurguladı. Sanığın, geri geri gittiği esnada kazanın yaşandığına bir kez daha dikkat çeken Aksun, sanığın sadece basit bir manevra ile aracın yönünü değişerek, önünü rahat görebilecek şekilde düz ilerleme olanağı varken bunu yapmadığına vurgu yaptı.

Nurçin ile işverenin de katkısal kusuru var
Aksun huzurlarındaki meselede, sanığın yanı sıra, aracı dikiz aynası olmamasına rağmen sanığın kullanımına veren işveren ve aracın geri geri gitmekte olduğunu fark etmesine rağmen dikkatsiz bir şekilde aracın gidiş istikametinde ilerleyen sanığın da kazada katkısal kusuru olduğuna dikkat çekti.  İş Sağlığı ve Güvenliği açısından, iş yerlerinde her türlü risk faktörünün ortadan kaldırılmasının hayati derecede önem taşıdığına vurgu yapan Aksun, işverenlerin bu konuda sorumluluklarını yerine getirmelerinin elzem olduğu kadar, bu hususların da etkin bir şekilde denetimden geçirilmesinin önemli olduğuna dikkat çekti.

11 ayda rapor çıktı
Aksun, bu konuda üzerine görev düşen Çalışma Dairesi’nin de,   ilgili raporu kazadan 11 ay gibi uzun bir süre sonra hazırlanmasını da hayretle karşıladıklarını dile getirdi.
Sanık aleyhindeki ağırlaştırıcı tek hususun, dikiz aynası olmadığını fark etmesine rağmen aracı gereken dikkat ve titizlikle kullanmaması olduğunu belirten Aksun, sanığın suçunu kabul etmesini, sabıkasız ve genç olmasını sanık lehinde değerlendirerek, 2 yıl hapse mahkum ettiklerini açıkladı.

Şirkette hesap verecek
Kararın ardından Diyalog muhabirine kısa bir açıklama yapan acılı baba Mahir Nurçin, yargıya son derece saygılı ve verilen karardan memnun olduklarını ifade etti. Nurçin, adalet önünde hesap verme sırasının, kazada katkısal kusuru olan şirkette olduğunu ifade etti ve “Bu sadece benim değil tüm garibanların davasıydı, adalet yerini buldu” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473