banner564

Akıncı: “İrademize sahip çıkmalıyız”

Akıncı, Türkiye’nin KKTC’yi tanımanın gereklerini tam olarak yerine getirmediğini, Kıbrıs Türk toplumunun özne olma yeteneğinin erozyona uğradığını savundu

Akıncı: “İrademize sahip çıkmalıyız”
banner598
Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, Türkiye’nin KKTC’yi tanımanın gereklerini tam olarak yerine getirmediğini bunun yanında Kıbrıs Türk toplumunun özne olma yeteneğinin erozyona uğradığını savundu.
Mustafa Akıncı katıldığı bir Tv programanda çeşitli konularda değerlendirmelerde bulundu .
Türkiye hükümetinin Kıbrıs Rum tarafıyla gayrı resmi görüşmelerde bulunduğuyla ilgili haberlerle igili olarak Akıncı, Türkiye’nin “Rumların yönetimindeki Kıbrıs Cumhuriyeti” ile birçok uluslararası platformu paylaşmak zorunda kaldığını kaydetti ve “Türkiye Cumhuriyeti şartların zorlamasıyla KKTC’yi ‘tanıdım’ dese de, tanımanın gereklerini tam olarak yerine getiremediği gibi, Rumların yönetimindeki Kıbrıs Cumhuriyeti’ni ‘tanımadım’ dese de tanımamanın gereklerini tam olarak yerine getiremiyor. Tüm bunlar gerçekçi olarak değerlendirilirse bir sonuca varırız. Kıbrıs Türk toplumunun özne olma yeteneği süreç içerisinde erozyona uğramaktadır. Bu da ancak bir şekilde bertaraf olur. Biz kendi irademize sahip bir toplumsal varlık ve Kıbrıs sorununu çözmek hedefiyle mücadelemizi sürdürmemiz gerek” dedi.

Uzlaşmacı siyaset izlenmeli
Türkiye ve Güney Kıbrıs’la ilişkiler hakkında da Akıncı “Türkiye ve Güney Kıbrıs’la olan ilişkilerin zemini şu olmalıdır: ne teslimiyetçi, ne de çatışmacı; uzlaşmacı bir siyaset! Uzlaşmanın temelinde ise karşılıklı haklara saygılı olmak ilkesi vardır” ifadesini kullandı.


“Kıbrıs türkü umutsuz”
Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs sorunu bağlamında umutsuz olduğunu savunan Mustafa Akıncı, “Biz de araştırma yaptırdık. O araştırmaya göre Kıbrıs Türk toplumu Kıbrıs sorunu bağlamında yaşadıklarından dolayı umutlarını yitirmiş görünüyor. Ancak bu çözümü istemediği ya da çözümün gereksiz olduğu anlamını taşımaz” şeklinde konuştu.
Bazı Cumhurbaşkanı adaylarının iç konuları ön plana çıkarmak için söylemlerde bulunduğunu kaydeden Akıncı, Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde birinci gündem maddesinin Kıbrıs sorunu olacağını, bu konuda çözüm odaklı bir siyaset izleyeceğini kaydetti. Cumhurbaşkanının öncelikli görevinin Kıbrıs sorununda daha ileriye doğru gelişmeler sağlamak olması gerektiğini savunan Akıncı, temel göreve paralel süreçler de öngördüğünü, toplumsal konuların ikinci ana başlığı olduğunu kaydetti. Akıncı, “Biraz haksız bir durum var, çünkü bu vizyonu ilk açıklayan, yazılı olarak basınla paylaşan da benim. Ama, diğer adaylar iç konularla ilgili Akıncı ise sadece Kıbrıs konusuna eğilmiş, şeklinde bilinçli olarak böyle bir izlenim yaratılmaya çalışılıyor” dedi.

Güncelleme Tarihi: 03 Ocak 2015, 10:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473