banner564

Allah bilir

Türkiye’nin, Kıbrısla ilgili çabalarını takdirle karşıladığını söyleyen ABD Başkan Yardımcısı Biden, “çözüm olur mu?” sorusuna ilginç bir yanıt verdi:

Allah bilir
banner598
Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ikinci adamı, Başkan yardımcısı Joe Biden, dün İstanbul’da Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan ile ayrı ayrı görüşmelerde bulundu. Biden, Başbakan Davutoğlşu ile 2.5 saat süren toplantının ardından, terör ve Suriye gibi sorunların yanı sıra Kıbrıs sorununa ilişkin görüşlerini açıkladı.
   Kıbrıs sorunun çözümü konusunda yürütülen müzakerelere değinen Biden, Türkiye'nin yıllardır süren tıkanıklığı aşmak konusundaki çabalarına takdirlerini ifade etti.
   Adadaki iki kesimle de daha önce görüştüğünü kaydeden Biden, çözüm konusundaki olumlu beklentisini de "Belki, belki, Allah bilir" sözleriyle ifade etti. 
   Başbakan Ahmet Davutoğlu'na Kıbrıs sorunun çözülmesi konusundaki güçlü desteği için teşekkür eden Biden, sorunun çözümünün Avrupa'nın enerji güvenliğini güçlendireceğini söyledi. Biden, Türkiye'nin anahtar ve bölgeyi Azerbaycan, İsrail, Irak ve Avrupa'ya merkez yapma yolunda tarihi bir rol oynama potansiyeline sahip olduğunu dile getirdi.

ABD kritik bir rol oynayacak 
   Başbakan Davutoğlu ise Biden ile Kıbrıs konusunu biraz daha detaylı ele aldıklarını belirterek, "Ben kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum. Adaya yaptığı ziyaretleKıbrıs barış görüşmelerine çok ciddi bir katkı sağladılar, her iki tarafla da görüşerek. Ümit ederiz, önümüzdeki günlerde, haftalarda ve aylarda Kıbrıs'a kalıcı bir çözüm buluruz. Burada ABD kritik bir rol oynayacaktır. Sayın Biden'ın doğrudan katkısını bir kez daha teşekkürle karşılayacağız”dedi.


Erdoğan ile 2,5 saat görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ı Yıldız Sarayı'ndaki Mabeyn Köşkü'nde kabul etti. 
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, yaklaşık 2,5 saat süren görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra başta Suriye ve Irak olmak üzere bölgesel konular ele alındı.
Biden'in görüşmede, PKK teröründen tek kelime bile bahsetmediği için akademisyenlerin imzaladığı bildiriyi eleştirdiğini ve bunu görüştüğü kişilere de söylediğini ifade ettiği bildirildi. 
Görüşmede, İstanbul ve Diyarbakır'daki terör saldırılarıyla ilgili olarak ABD yönetiminin sergilediği dayanışmadan memnuniyetini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, terörle mücadele konusunda kamuoyunun sağlıklı bilgilendirilmesinin ve doğru mesajlar verilmesinin önemli olduğunun altını çizdiği öğrenildi. 
Görüşmede, Türkiye'nin DAİŞ, PKK, El Kaide, DHKP-C gibi terör örgütleri arasında hiçbir ayrım yapmadığı, PYD ve YPG'yi de terör örgütü olarak gördüğü de tekrarlandı. 

“Türkiye’nin yanındayız…”
ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın ise terörle mücadele konusunda Türkiye'nin yanında yer aldıklarına değinerek, PKK'yı da terör örgütü olarak gördüklerini vurguladığı kaydedildi. Biden, Suriyeli mültecilere yardım eli uzatma konusunda Türkiye'nin yaptıklarını takdirle karşıladıklarını da söyledi. 
Görüşmede, Mart sonunda Nükleer Güvenlik Zirvesi vesilesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama'nın Washington'da yapacakları görüşmenin, iki ülke arasında üst düzey görüş alışverişi için önemli bir fırsat olacağı da ifade edildi.


Kammenos’a kınama

   Bu arada Türkiye  Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos'un Türkiye ve Kıbrıs meselesi hakkındaki açıklamalarını kınadı. 
   Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kammenos’un Atina’yı ziyaret eden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ile 18 Ocak'taki görüşmesinin ardından gerçekleştirdiği basın toplantısındaki ifadelerinin esefle karşılandığı belirtildi.
   Açıklamada, "Görüşme sonrasında sarfedilen, ülkemiz ve Kıbrısmeselesi hakkındaki temelsiz ve etik dışı ifadeleri kınıyoruz.  Türk-Yunan ilişkilerinde ve Kıbrıs’ta kapsamlı çözüme yönelik olumlu bir havanın hakim olduğu mevcut dönemde, Yunanistan Milli Savunma Bakanı’nın basın toplantısında yaptığı yakışıksız açıklamalar, kendisinin bu olumlu ortamdan rahatsız olduğu izlenimini yaratmaktadır. Yunanistan Savunma Bakanının sorumsuzluk örneği teşkil eden ve ciddiyetten uzak beyanlarını şiddetle reddediyoruz" ifadesi kullanıldı.
   Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan makamlarına "devlet sorumluluğuna uygun davranmalarını" ve iki ülke arasında geliştirilmeye çalışılan işbirliği ortamına zaar verecek açıklamalardan imtina etmeleri çağrısı yaptı.
   Kammenos Atina'da yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türklerinin garantörlere, muhafızlara ve kreditörlere ihtiyaç duymadan yaşayabileceklerini anladığını savunmuştu.

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2016, 10:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474