banner564

“Ambargolar kalkmalı”

İİT Toplantısı’nda konuşan Ertuğruloğlu, 2016 yılı sonunda bir çözüme ulaşılsa da ulaşılamasa da Kıbrıs Türk halkının, her iki senaryoya da hazırlıklı olması gerektiğini dile getirdi

“Ambargolar kalkmalı”
banner598
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, 2016 yılı sonunda bir çözüme ulaşılsa da ulaşılamasa da Kıbrıs Türk halkının, her iki senaryoya da hazırlıklı olması gerektiğini dile getirdi.
Ertuğruloğlu, New York’ta devam eden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gözlemci üyesi olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Yıllık Olağan Dışişleri Bakanları Koordinasyon Toplantısı’nda önceki gün konuşma yaptı. 
Ertuğruloğlu “Bu önemli dönüm noktasında, İİT ve kardeş üye ülkelerin İİT karar ve deklarasyonlarını fiiliyata geçirerek Kıbrıslı Türk kardeşleri ile dayanışmalarını gösterecek somut ve ciddi adımlar atması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Yapılan açıklamaya göre Ertuğruloğlu etkinlikte yaptığı konuşmada, “Müslüman dünyasının büyük kayıplara ve göçlere sebebiyet veren savaşlar, terörizm ve ihtilaflarla çalkalanıyor olmasının üzüntüsünü kalbinin derinliklerinde hissettiğini” söyledi. 
“Şüphesiz İslam dünyasında yaşanan ve kardeşlerimizi ağır bir şekilde etkileyen olaylar karşısında izleyici kalamayacağımız yönündeki görüş hepimiz tarafından paylaşılmaktadır” diyen Ertuğruloğlu, Suriye’deki olayların trajik seyrinin katlanılmaz bir durum olduğunu dile getirdi. 

“Çözüme ulaşılamaması halinde…”
Konuşmasında Kıbrıs sorununa da değinen Ertuğruloğlu, Kıbrıs’ta, iki lider arasında sürdürülen müzakerelerin 50 yıldır devam ettiğini belirtti.
“2016 yılı sonuna kadar bir çözüme ulaşılamaması halinde iki taraf arasında devam etmekte olan mevcut sürecin sona ereceği kabul edilmiş bir gerçektir” diyen Ertuğruloğlu şunları kaydetti:
“Bu noktadan sonra yarım asırdır dünyanın geriye kalanından haksız bir biçimde tecrit edilmiş durumda olan Kıbrıs Türk halkının sonu olmayan müzakereler içeren belirsiz bir geleceğe mahkûm edilmesi mümkün değildir.”

“İİT karar ve deklarasyonlarının fiiliyata geçirilmesi gerek”
Bu itibarla, 2016 yılı sonunda bir çözüme ulaşılsa da ulaşılamasa da Kıbrıs Türk halkının her iki senaryoya da hazırlıklı olması gerektiğini dile getiren Ertuğruloğlu “Bu önemli dönüm noktasında, İİT ve kardeş üye ülkelerin İİT karar ve deklarasyonlarını fiiliyata geçirerek Kıbrıslı Türk kardeşleri ile dayanışmalarını gösterecek somut ve ciddi adımlar atması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Ertuğruloğlu, bu çerçevede, Kıbrıs Türk Hükümeti olarak İİT ve üye ülkelerle görüşerek bahse konu karar ve deklarasyonları yürürlüğe sokacak bir yol haritası üzerinde çalışmak istediklerini söyledi.
Ertuğruloğlu konuşmasında, Kıbrıs’ta 2016 yılı sonu itibarıyla bir çözüme varılıp varılmayacağından bağımsız olarak, Kıbrıslı Türklere yönelik haksız ve insanlık dışı izolasyonların ivedilikle kaldırılmasının zamanının çoktan geldiğini kaydetti. 

Ertuğruloğlu, İİT Genel Sekreteri ile görüştü
New-York’ta bulunan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri İyad Ameen Madani ile görüştü.

Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2016, 10:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474