banner564

Analar umutlu

Atina buluşan Türkiye ve Yunanistan dışişleri bakanları, Kıbrıs’ta bir çözümün bölgeye istikrar getireceğini savundu

Analar umutlu
banner598
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs’ta çözümün Akdeniz, Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs’taki iki halka neler sunabileceğini ve bölgenin istikrarı için ne kadar önemli olduğunu bildiklerini belirterek, "Bu konudaki desteğimiz her zaman olduğu gibi devam edecek. Yunanistan’ın desteğinin de bundan sonraki süreçte artarak devam etmesini diliyoruz” dedi.
Çalışma ziyareti çerçevesinde Yunanistan’ın başkenti Atina’ya giden Çavuşoğlu ile mevkidaşı Nikos Kocias, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’de çıkabilecek gaz ve petrolün Avrupa’ya ulaşabilmesi için Türkiye ve Yunanistan’ın kilit ülkeler olacağını, işbirliği için iki ülkenin önünde imkanlar olduğunu ifade etti.
İki ülke arasında yıllardır devam eden sorunlar ve farklı siyasi, hukuki tutumlar olduğunu aktaran Çavuşoğlu, “Biz bunları biliyoruz ama bunların tırmanmaya yol açmaması için de samimi gayret sarf ediyoruz. Bu bakımdan istikşafi görüşmelerin devamı önemli. İnanıyoruz ki Ege konularına da barışçıl çözüm getirebiliriz ama şu andaki durumda tırmandırmaya yol açacak söylemlerden de kaçınmamız gerekiyor" diye konuştu. 

“Kıbrıs konusunda desteğimiz sürecek" 
Kıbrıs konusunda çözüme yakın olunduğunu söyleyen Çavuşoğlu, ancak mülkiyet, toprak, güvenlik ve garanti gibi görüşmelerin sonunda gündeme gelecek konular olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:
"Ama bir gerçek var. Hiç bu kadar çözüme yakın değildik. Türkiye olarak kalıcı ve adil bir çözüm için her türlü desteği veriyoruz. Güven artırıcı tedbirlere de destek veriyoruz. Kendimiz de bu adımları atıyoruz. Her iki halkın kabul edeceği bir çözüm olması lazım. Dolayısıyla iki halkın her konudaki hassasiyetlerini de göz önünde tutmak lazım. Bir çözümün gerek Akdeniz, gerek Yunanistan, gerek Türkiye ve daha da önemlisi Kıbrıs’taki iki halka neler sunabileceğini ve bölgenin istikrarı için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ve bu konudaki desteğimiz her zaman olduğu gibi devam edecek. Yunanistan’ın desteğinin de bundan sonraki süreçte artarak devam etmesini diliyoruz."

Kocias: Kıbrıs’ta yakınlaşma var…
Yunan Bakan Kocias da Kıbrıs görüşmelerine ilişkin de "Görebildiğim kadarıyla Kıbrıs sorununun içişleriyle ilgili birçok alanda, her iki taraf da yakınlaşma temelinde ilerleme kaydettiler" ifadelerini kullandı.Kıbrıs sorununun sakinlik ve olgunlukla ele alınması gerektiğini vurgulayan Kocias, ekonomik, garantörlük, Kıbrıs'ın yönetim, mal paylaşımı ve asker mevcudiyeti gibi birçok boyutunun olduğunu söyleyerek, "Bugüne kadar yapılan hazırlık iyi bir ön çalışma oldu" değerlendirmesinde bulundu. Kocias, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ikili ilişkilerin yeni projelerle daha da gelişeceğine işaret ederek, "İstanbul-Selanik arası hızlı tren projemiz var. İzmir-Selanik arası gemi seferleri düzenlenecek. Bu projeler iki halkı daha da yakınlaştıracak" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2016, 10:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473