banner564

Anamur suyu KKTC'nin tüm bölgelerine ulaşacak

Anamur suyu 29 Ekim’de Lefkoşa’ya, 31 Aralık’ta Kuzey Kıbrıs'ın tüm bölgelerine ulaşacak

Anamur suyu KKTC'nin tüm bölgelerine ulaşacak
banner598
Türkiye’den KKTC’ye su temin projesinde en önemli aşamayı oluşturan deniz geçişi dün tamamlandı. Son parçanın takılması dolayısıyla düzenlenen törene, Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da katıldı.
Törende yapılan konuşmalarda suyun ilk olarak Lefkoşa’ya verileceği belirtilerek, hedef tarihin 29 Ekim olduğu belirtildi. KKTC geneline ise suyun 31 Aralık’ta verilmesi planlanıyor.
Güzelyalı’dan 5 km açıkta Deniz Geçişi İsale Hattı’nın montajlarının yapıldığı gemilerden birinde düzenlenen törene Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Önder Sennaroğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, TC Devlet Su İşleri Genel Müdürü Ali Rıza Diniz ve Deniz İsale Hattı’nın ihalesini üstlenen şirket temsilcileri katıldı.
Deniz geçiş isale hattının son 500 metrelik borunun montajının ardından, şamandra ve tespit blokları ile deniz yüzeyinin 250 metre altına sabitlenmesiyledeniz geçiş isale hattı, Türkiye’deki kara yapıları ile KKTC’deki kara yapıları tamamlanmış olacak. KKTC’deki dağıtım hatlarının da 31 Aralık’ta tamamlanması öngörülüyor.

“Projenin mimarı Erdoğan”
Projenin nasıl hayat bulduğu hakkında bilgi veren Eroğlu, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Başkanı iken İstanbul’da adalara boru ile su temin etmeye başladıklarını, bunun üzerine KKTC’den bir bakanın benzer yöntemle KKTC’ye su getirilmesini istediğini, kendisinin de o dönemde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’a konuyu aktardığını, Erdoğan’ın da “zamanı gelince yaparız” yanıtını verdiğini anlattı. 
Erdoğan’ın Başbakanlık döneminde konuyu 2005’te tekrardan gündeme getirdiğinin altını çizen Eroğlu, “Bu projenin mimarı Recep Tayyip Erdoğan’dır” dedi.


Maliyetin tümü Türkiye tarafından karşılandı
KKTC’de inşa edilen Geçitköy ve TC’de inşa edilen AlaköprüBarajı arasında inşa edilen 80 km’si deniz içinde 107 km’lik boru hattı ile yılda 75 milyon ton suyun KKTC’ye iletileceğini belirten Eroğlu, projenin 1.6 milyar TL’lik maliyetinin tümünün TC tarafından finanse edildiğini söyledi.
Projenin biri Malezya, diğeri ise “Kalyon İnşaat” isimli bir Türk şirket tarafından yönetildiğini belirten Eroğlu, projenin söz konusu şirketleri adına büyük bir referans olduğunu kaydetti.

“Müzakerelere olumlu etki yapar…”
Projenin siyasi öneminin de büyük olduğunu ifade eden Veysel Eroğlu, “Kıbrıs Türk halkının adada ilelebet hür yaşaması için can suyu niteliğinde olduğunu” söyledi. 
Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelere projenin olumlu etki yapacağına inandığını kaydeden Eroğlu, KKTC’nin güçlenmesinin müzakerelerde Kıbrıs Türklerinin yararına olacağını belirtti.


Elektrik de gelecek
Veysel Eroğlu, bir soru üzerine, “Elektrik de gelecek” dedi.
Basın açıklamasının ardından son borunun bağlantısı yapıldı ve suya indirildi.
Eroğlu ve Sennaroğlu, borunun denize indirilmesinin ardından Norveç bandıralı gemiden helikopterle ayrıldı


Akıncı: Erdoğan’ın projeye katkısı büyük…
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Su Temini Projesi’nin denizdeki son aşaması için KKTC’ye gelen Türkiye Cumhuriyeti (TC) Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nu kabul etti.
Akıncı kabuldeki konuşmasında, “Gelecekte doğalgaz Türkiye üzerinden Avrupa’ya giderken, Anadolu’dan gelen sudan da diğer toplum yararlanabilir. Onların da su konusunda sıkıntıları var. Dolayısıyla bu bir barış projesi haline dönüşebilir” dedi.
Akıncı, su sorununa vurgu yaparken, “Kıbrıs’a yıllarca ‘yeşil ada’ dedik de yeşilliğini pek göremedik… Diş fırçalarken bile sorun yaşıyoruz” ifadelerini de kullandı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Hem şahsım, hem de Kıbrıs Türk halkı olarak projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yapılmakta olan pek çok yararlı alt yapı projesi var. Sanıyorum en başta geleni ve uzun yıllar dilden düşmeyecek olanı budur. Asrın projesi diye adlandırılıyor; bu isim yakışır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Akıncı, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuya büyük emek ve değer verdiğinin de altını çizdi. 


KKTC’nin istikbali parlak…
Kabulde konuşan Eroğlu, Akıncı’ya yeni görevinde başarı dileyerek, “KKTC’deki soydaşlarımıza Türkiye halkının selam ve sevgisini getirdik” dedi.
“Asrın Projesi” diye bilinen “Su Temini Projesi”nin denizdeki son aşaması için KKTC’ye geldiklerini anımsatan Eroğlu, “Bu önemli bir gün…” diye konuştu.
Dev boruların 250 metre derinlikte asılarak döşendiğini anlatan Eroğlu, “Denizin içine borudan köprü inşa ettik. Bu dünyada ilk kez tatbik edilen bir sistem” ifadesine yer verdi.
Eroğlu, sözlerini “Tarım, ormancılık, turizm gibi gelir getirici türlerde hamle yapılırsa KKTC’nin istikbali parlak. Su da buraya hayat verecek” diyerek tamamladı.

Kalyoncu ile Sennaroğlu, Eroğlu’nu 
Su Temini Projesi’nin deniz geçişinin tamamlanması dolayısıyla günübirliğine KKTC’ye gelen TC Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Başbakan Ömer Kalyoncu tarafından kabul edildi, ardından Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Önder Sennaroğlu ile görüştü. 
Başbakan Kalyoncu kabulde, yoğun çalışmalar sonucu KKTC’ye taşınacak suyun doğru kullanılması gerektiğini vurguladı.
Hükümet olarak üstlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını dile getiren Kalyoncu, su yönetimi konusunda yasa çalışması olduğunu, kısa sürede de tamamlamayı hedeflediklerini belirtti.
Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Önder Sennaroğlu da, KKTC’ye Türkiye’den su gelmesinin “milat” olduğunu dile getirerek, doğal kaynakların kısıtlı olduğu adada su kaynaklarında sıkıntı yaşandığını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2015, 09:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474