banner564

Anastasiadis’e moral verdi

İngiltere Savunma Bakanı Fallon, Türkiye’nin, Kıbrıs konusunda farklı bir tutum sergileyeceği inancında

Anastasiadis’e moral verdi
banner598
   İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon’un,Trodos’ta biraraya geldiği Rum lideri Nikos Anastasiadis ile, enerji kaynakları ve Ortadoğu sorununa ilaveten, Kıbrıs konusunda kapsamlı bir görüşme yaptığı bildirildi.
   Rum hükümetine yakınlığıyla bilinen Alithia gazetesinin habverine göre, Anastasiadis, görüşme sırasında Türkiye’ye baskı yapılmasını gündeme getirdi. Fallon ise; Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Türkiye’nin, Kıbrıs sorununa farklı bir gözle bakacağı beklentisinde olduklarını söyledi. İngiliz bakanın bu sözü, Anastasiadis’i mutlu etti.
   Alithia gazetesi “Enerji Fırsatınızdır” başlıklı haberinde, Fallon-Anastasiadis görüşmesinde doğal gaz konusunun ele alındığını ve Fallon’un, “Kıbrıs MEB’indeki yatakların değerlendirilmesi, rolünü daha çok göstermesi ve bölgede istikrar unsuru olması açısından Kıbrıs için önemli fırsattır” dediğini yazdı.
   Gazete “Enerji Konularında İlerleyin” başlığıyla iç sayfasından sürdürdüğü haberinde özetle şu detaylara yer verdi:
   “İngiliz bakan Kıbrıs-İngiltere ilişkilerinde ‘yeni bir sayfadan’ söz etti, Kıbrıs tarafı da aynı kanaati paylaşıyor. Görüşme sırasında Kıbrıs’ın önemli jeostratejik önemine vurgu yapıldığını belirten hükümet kaynakları 1974’ten sonra ilk kez bir İngiltere Savunma Bakanı’nın kendi inisiyatifi ile Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı’yla görüştüğünü vurguladı. Aynı kaynaklar Fallon-Anastasiadis görüşmesini, 50 yıl aradan sonra gerçekleşen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ziyareti ile bağdaştırarak bunun, Batı’nın Kıbrıs’ın bölgedeki çok önemli rolünü tanıdığını gösterdiğine işaret ettiler.”

Ağrotur harekât üssü

   Gazete, haberinin “İnsani Yardımın Harekât Üssü” başlığıyla ayırdığı bölümünde, Fallon’un İngiltere’ye dönmeden önce Ada’daki İngiliz üslerine gerçekleştirdiği 10 saatlik ziyaret kapsamında bir araya geldiği Anastasiadis ile görüşmesinin bir saatten az sürdüğünü ancak bölgedeki gelişmeler arifesinde Güney Kıbrıs’ın stratejik önemini vurguladığını yazdı.
   Fallon’un, Rum gazetecilerin sorusu üzerine, “İngiltere, İngiliz üsleri aracılığıyla Sincar sınırında mahsur kalanlara çadır ve su ihtiva eden 100 tonun üzerinde malzeme atıyor” dediğine işaret eden gazeteye göre, son bir haftadır İngiltere’nin Kuzey Irak’a insani yardım operasyonlarının kalbi Ağrotur’da atıyor. Üste bulunan 2 adet C-130 Herrcule tipi nakliye uçağı ve üç adet Tornado tipi savaş uçağına Perşembe günü İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait 4 adet de Chinook tipi helikopter eklendi. Bir defada 70 kişi taşıma kapasitesine sahip olan Chinook’ların insani yardım operasyonunu takviye etmek dışında, insanların bölgeden tahliyesinde de kullanılabileceğine dikkat çekiliyor. 
   Bugüne kadar Ağrotur’dan kalkan Hercules’lerin 7 kez Kuzey Irak’a sorti yaptığına dikkat çekilen haberde, Hercules’lerden önce özel radarlar taşıyan Tornadolar’ın keşif uçuşu yaptığı kaydedildi.

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2014, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473