banner564

Anastasiadis'ten 2 ağır şart

Rum tarafının kırmızı çizgilerini BM Genel Kurulunda açıklayan Anastasiadis, “Türk askeri gitmeli, garantiler kaldırılmalı” dedi

Anastasiadis'ten 2 ağır şart
banner598
   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, dün gece Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda bir konuşma yaparak,  ‘Kırmızı çizgileri’ açıkladı.
   Müzakere masasında ‘ön şartlardan’ uzak durulmasını öneren Anastasiadis, BM genel kurulunda bunun dışına çıkarak, Türk tarafının bugüne kadar kabul etmediği şartları ortaya koydu. 
   Türk askerinin adadan çekilmesini, garantilerin iptal edilmesini isteyen Anastasiadis, buna karşın Kıbrıs sorununa ‘kazan kazan’ anlayışıyla bir çözüm bulunabileceğini iddia etti.
    Anastasiadis, dün gece BM genel kurulundaki konuşmasında ayrıca Türkiye’ye çözüme katkı konusunda mesajlar yolladı..
   Rum Haber Ajansı tarafından da servis edilen ‘kırmızı çizgilerin’ müzakere masasına olumsuz bir şekilde yansıması bekleniyor. 
   KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ‘henüz görüşmedik’ dediği garantiler konusunu ‘kırmızı çizgi’ olarak takdim eden Anastasiadis’in tavrını değerlendiren KKTC’li bir siyasetçi, “Rum liderinin bu tavrını başta Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın kınamasını bekliyoruz” dedi.

Çipras cesaretlendirdi
   Genel Kuruldaki konuşma öncesinde Yunanistan başbakanı Aleksis Çipras ile görüşen Anastasiadis’in ‘kırmızı çizgileri’ belirleyen Rum tezine tam destek sağladığı bildirildi.
   Anastasiadis, dün ayrıca ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’le görüşerek, ABD’nin Ankara nezdinde müdahalede bulunmasını istedi.
   Anastasiadis, New York’taki temasları çerçevesinde dün ayrıca Mısır Devlet Başkanı Abdel Fattah el-Sisi ile 3’lü zirve konusunu ele aldığı bildirildi.
   Anastasiadis, BM genel kurulundaki konuşmasının ardından bir de basın toplantısı düzenledi. Rum lideri toplantının hemen ardından Kıbrıs’a hareket etti.

Anastasiadis’in konuşmasından satırbaşları
*Anastasiadis, sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin evrimleşerek iki kesimli iki toplumlu siyasi eşitliğe dayalı tek egemenlik, tek uluslararası kimliğe sahip bir Federal devlete dönüşmesini arzuladıklarını söyledi. 
*Kurulacak olan yeni devletin Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) üyesi olmaya devam edeceğini, üçüncü ülkelerin garantörlüğüne ve ordularına ihtiyacı olmayacağını ifade etti. 
*Kıbrıs Türk liderliğin değişmesi ile yeni bir fırsat penceresinin açıldığını söyleyen Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile aynı çözüm vizyonunu paylaştıklarını belirtti. 
*Anastasiadis, Türkiye’nin çözüme, adanın kuzeyindeki işgal güçlerini çekerek katkı koyması gerektiğini savundu.
*Ne kaybedenin ne de kazananın olmayacağı her iki toplum için bir çözümü arzuladıklarını ifade eden Rum Lider,  Kıbrıs’ı bölgede örnek bir ülke haline getirmek istediklerinden bahsetti.

*Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon yataklarının keşfinin hidrokarbon üreticileri ve tüketicileri arasında geniş bir işbirliği zemini yarattığını belirten Anastasiadis, “Kıbrıs'ta yalnızca iki halkın değil bölgenin de kazanacağı bir çözümü hedefliyoruz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2015, 11:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474