banner564

Angolemli:Yakınlaşmaya katkı sağlar

Diyalog’un işsiz kalan Cyprus Airways çalışanlarının KKTC’de istihdam edilmesine ilişkin önerisine farklı yorumlar:

Angolemli:Yakınlaşmaya katkı sağlar
banner598
Angolemli:Yakınlaşmaya katkı sağlar
Soyer:Öneri siyasete yönelik eleştiri
Tatar:Rumlar gelirse bizimkiler n’olacak

Remzi SAMAR- Çiğdem AYDIN
   Diyalog Gazetesinin, işsiz kalan 580 Cyprus Airways çalışanının KKTC’de istihdam edilmesine ilişkin önerisine, siyasilerden farklı tepkiler geldi.
   Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Hüseryin Angolemli bunun güzel bir öneri olduğunu ve yakınlaşmaya katkı sağlayacağını söyledi.
   Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Ferdi Sabit Soyer “Diyalog Gazetesi’nin ilgili önerisini espri ve hatta siyasete karşı bir eleştiri olarak görüyorum” derken, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ersin Tatar “Onlar gelirse bizimkiler nerede çalışacak?” sorusunu sordu.
   Siyasiler’in Diyalog’a açıklamaları şöyle:

Angolemli: Barışa istekli olduğumuzun göstergesi

   Toplumcu Demokrat Partisi (TDP) Milletvekili Hüseyin Angolemli işsiz kalan Kıbrıs Rum Havayolları çalışanlarının Kıbrıs Türk tarafında istihdam edilmesi düşüncesinin iki halk arasında yakınlaşma sağlayacağı düşüncesinde olduğunu söyledi. Angolemli, “Bu gibi konuların gündeme getirilmesi Kıbrıs Türk tarafının anlaşmaya ne kadar istekli olduğunun göstergesi olduğuna işarettir” dedi. 
   Bunun güzel bir öneri olduğunu kaydeden Angolemli şöyle dedi:
      “İki tarafın bu konuda oturup hakikaten bu soruna bir çözüm bulabilirlerse bu aynı zamanda Kıbrıs sorununa çözüm çabalarına da ivme katar. Bu bakımdan düşündüğümüzde öneriyi yerinde buluyorum. Kıbrıs (Rum) Havayolları’ndan işten çıkarılanların burada işe alınmaları ortak bir havayolu şirketi kurulmasında anahtar görevi görebilir. Birleşik Kıbrıs Havayolları çok güzel bir düşünce… Onun yaşama geçmesi büyük oranda Kıbrıs meselesinde çok büyük bir adım atılmış olur. “

“İki toplumu birbirine yakınlaştırır”

   Söz konusu önerinin gerçekleşmesi durumunda bunun güven yaratıcı önlemler kapsamına girebileceğini dile getiren Angolemli, “İki toplumun birbirine güveni artar. Dolayısıyla bu güven yaratıcı önlemlerin bir parçası olarak da görülmelidir. Diğer güven yaratıcı kapsamında olan Maraş’ın açılması Ercan Havalimanı’n ortak kullanılması gibi konularda da anahtar görevini görebilir” dedi. 
   Bu konuya önyargı ile yaklaşılmaması gerektiğine dikkat çeken Angolemli şöyle devam etti: “Önyargılarla hareket etmek doğru bir şey değildir. Hakikaten imkânımız varsa bu işsiz kalan Kıbrıs Rum Havayolları çalışanlarına neden kapımızı açmayalım. Yeter ki o konuda olanaklar yaratılsın… Olanak yaratılmazsa tabii ki sorun da çözülemez.”

Soyer: Siyasi bir eleştiri 

    Diyalog’un önerisiyle ilgili konuşan eski Başbakanlardan CTP Milletvekili Ferdi Sabir Soyer de şöyle dedi:
   “Bizim bugünkü kamu yapımıza baktığımızda kamu kuruluşları ve özel kuruluşları ile ilgili CTP’nin tavrı ortadadır. Çalışanların sokakta kalmaması için eskiden beri gündemimizde çeşitli çalışmalarımız oldu. Fakat bugün KKTC’nin yapısına baktığımız zaman Diyalog Gazetesi’nin ilgili önerisini espri ve hatta siyasete karşı bir eleştiri olarak görüyorum.” 

Tatar: Bizimkiler nerede çalışacak
   Ulusal Birlik Partisi milletvekili Ersin Tatar ise, Diyalog’un önerisini beğenmedi. Tatar bu önerinin gerçekleşebileceğine inanmadığını söyledi.  
   Rumların gelip Kıbrıs Türk tarafında çalışmasını beklemediğini aktaran Tatar, “Gelmeleri halinde bizim insanlarımız nerede çalışacak sorusunu sordu. Tatar,  “O yüzden böyle bir düşünceyi ben uygun bulmuyorum”diye konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2015, 09:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473