banner564

Artık mola yok

Mustafa Akıncı, Kıbrıs konusunda 2-3 ay içerisinde bir sonuca ulaşılamaması durumunda sürecin uzayacağı uyarısında bulundu

Artık mola yok
banner598
 Raif UZKAN
 Akıncı, Rum lider Nikos Anastasiadis’le ara bölgede yaptığı görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı’nda basını bilgilendirerek soruları yanıtladı.
Görüşmede ilerleyen günlerdeki yol haritasının şekillendirilmeye çalışıldığını kaydeden Akıncı, Şubat ayında 9, 16 ve 23’ünde olmak üzere üç kez Rum liderle bir araya geleceklerini, müzakerecilerin de düzenli olarak görüşmelerini sürdüreceklerini kaydetti.
Beşli Kıbrıs Konferansı’nın 12 Ocak’ta Cenevre’de başladığını ve halen sürdüğünü vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, Cenevre’de teknik düzeyde toplantının devam ettiğini ve yeniden politik düzeyde beşli olarak Mart ayı başlarında bir araya gelinecek şekilde tarih belirlenmesi adına BM’den garantörlerle görüşmeler yapmasının talep edildiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs konusunda 2-3 ay içerisinde bir sonuca ulaşılamaması durumunda sürecin Rum tarafındaki seçim sürecinin sonrasına sarkabileceğini kaydederek, görüşmelere artık mola verilmemesini istediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Akıncı, harita konusunda “Yüzde 29+” söyleminin bazı kesimlerce çarptırıldığını ve bunun “yüzde 35 de olabilir” diye söylendiğini kaydederek, “Masada yüzde 35’i isteyemezsiniz fakat yüzde 25’e de kimse Kıbrıslı Türkleri ikna edemez” şeklinde konuştu.
Akıncı, halkın gücünü yanlarında hissederek yola devam edeceklerini söyleyerek, zaman zaman Başbakan ve Dışişleri Bakanı’nın açıklamalarıyla karşı söylemde bulunduklarını, bu söylemlerin tartılacağı yerin halkın terazisi olduğunu kaydetti.

“İlânihaye süremez”
“Bu iş atık ilânihaye süremez; bir şekilde sonuçlanacaktır” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, 1-2 ay sonra Rum tarafında seçim davullarının çalmaya başlayacağını, doğal gaz çalışmalarının yeniden gündeme geleceğini belirterek, elde edilen ivmenin devam etmesi gerekliliğini bugün Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le birlikte bir daha teyit ettiklerini söyledi.
Akıncı, bir soruya karşılık, öteden beri tarih vererek bir şeyleri sınırlamak istemediğini; buna karşın 2016 yılı sonuna siyasi bir çözüm çerçevesi çizilmesi gerektiğini söylemiş olduğunu kaydetti.
2-3 ay içinde bir sonuca ulaşılmaması halinde sürecin, Rum Başkanlık seçimlerinin sonrasına sarkacağını söyleyen Akıncı, bölgede yaşanan olumsuzlukların da göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti ve “Benim temennim, kimse artık mola istemesin, masaya oturalım ve anlaşalım şeklindedir” ifadelerini kullandı.
 
“Az bir zaman kaldı”
Beşli konferansın adının “Kıbrıs Konferansı” olduğuna, “Güvenlik Konferansı” olmadığına da işaret eden Cumhurbaşkanı, beşli olarak güvenlik ve garantilerin, ikili olarak da diğer konuların oturulup görüşüleceğini belirtti ve “Bir sonuca varırız veya varamayız” denilebilmesi için az bir zaman kaldığını bildirdi.
Akıncı başka bir soruya karşılık da, Rum liderle yaptıkları görüşmede tarih olarak “Mart başı” diyerek bir zaman dilimi öngördüklerini kaydetti ve beşli konferans gününün garantörlerle birlikte hep beraber belirleneceğini, diplomaside bunun bu şekilde olmasının gerektiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, bir soruyu yanıtlarken, topun şu ya da bu tarafta değil, sahada olduğunu belirterek “Saha da hepimizindir. En başta da Kıbrıslıların. Bizim halletmemiz gereken ana konuların yanı sıra, garantörlerin de desteğiyle halledilebilecek konular da var. Dolayısıyla hepimizin bu konuda iyi niyetle çaba göstermemiz lazım. Sadece bir tarihi belirleyip emrivaki de yapamazsınız” diye konuştu.
 
 “Önce ev ve iş garantisi”
Bulunacak olası bir çözümde mümkün olduğunca az insanın yer değiştirmesini istediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, buna karşın bir miktar insanın yer değiştireceğini fakat ev ve iş garantisi olmadan kimsenin yerinden olmayacağını kaydetti.


Eide: Cenevre benzeri bir toplantı... 
Öte yandan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in mart ayı başında Cenevre Konferansı’nın devamı niteliğinde bir toplantı gerçekleştirilmesi için BM’den hazırlık yapılması talebinde bulunduğu bildirildi.
Eide, 12 Ocak’ta gerçekleştirilen Kıbrıs Konferansında yapılan açıklamaya paralel olarak liderlerin önlerindeki müzakere süreciyle ilgili bazı kararlar aldıklarını belirtti. Eide, liderlerin çözülmemiş konuları ele almak için şubat ayı içerisinde haftada bir görüşme kararı aldıklarını da açıkladı.

Anastasiadis: Gidişat ele alındı
 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla dün gerçekleştirdikleri görüşmenin yaratıcı olduğunu ve müzakerelerin bundan sonraki gidişatının ele alındığını söyledi. Rum radyosunun haberine göre Anastasiadis, liderler görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, görüşmeyi “yaratıcı” olarak niteledi.
Bir soruya karşılık, görüşmede “dört özgürlükler” konusunun ele alınmadığını ancak Türk yetkililerin açıklamalarının hem dün Eide’yle görüşmede, hem de bugünkü görüşmede gündeme geldiğini söyleyen Anastasiadis, “Ne kadar az açıklama olursa müzakerelere o kadar faydası olur” ifadesini de kullandı.
Son dönemde Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginliğin sorulması üzerine ise Anastasiadis, “Bu durumun olumsuz bir etken olduğunu, kısa sürede aşılmasını umut ettiğini” söyledi.

Güncelleme Tarihi: 02 Şubat 2017, 09:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473