banner564

Atina’da bayram havası

Yunan halkı, Avrupa Birliği’nin ‘kemer sıkma’ paketine ‘Hayır’ dedi

Atina’da bayram havası
banner598
Evet: % 38,5 - Hayır:%61,5

Yunanistan'da dün yapılan referandumda kreditörlerin önlemlerine yüzde 60'ın üzerinde "hayır" diyen vatandaşlar Sintagma Meydanı'nda toplandı. 
Sonuçların, 'hayır'ın açık ara önde olduğunu göstermesinin ardından binlerce kişi, Sintagma Meydanı'na akın etti. Her yaştan insan, daha fazla kemer sıkmaya karşı slogan attı.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Referandum sonucunda galip ya da kaybetmişler yok. Bugün hep birlikte parlak bir sayfa yazdık. Demokrasiye şantaj yapılamayacağını gösterdik" dedi.
Çipras, "Bana halkın verdiği yetki Avrupa ile ipleri koparma değil, ancak sürdürülebilir anlaşma için müzakere gücümüzün takviye edilmesidir" ifadesini kullandı.
Çipras, ayrıca Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'tan bugün parti liderlerini toplamasını istedi. Yunanistan’daki referandumda, kesin olmayan sonuçlara göre, yüzde 61.5 Hayır, yüzde 38,5 de Evet oyu çıktı.

Vuçis: Avrupa için tarihi gün
Yunanistan İdari Reformlar ve İçişleri Bakanı Nikos Vuçis, Yunanistan’da, kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul edip etmemesiyle ilgili halk oylamasının yapıldığı 5 Temmuz’un Yunan halkı ve tüm Avrupa için büyük ve tarihi bir gün olduğunu söyledi.
Vuçis, referandum sonuçlarının belli olmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bugün Yunanistan’da, tarihi koşullarda uzun zamandan sonra Yunan halkı ve ülke için küçük, Avrupa ve hakları için çok büyük bir adım atıldı. Bunu anladıklarında umarım hepimiz, tüm Avrupa halkları daha mutlu oluruz” dedi.
Halk oylamasının itirazlara rağmen hiçbir sorun yaşanmadan tamamlandığını belirten Vuçis, hükümetin bundan sonraki görevinin, kendisine güvenen Yunan halkını korumak ve içerisinde bulunduğu zor koşullardan kurtarmak olduğunu kaydetti.

Varufakis: İşbirliği eli uzatacağız
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis ise, hükümetin kreditörlerle olan müzakerelerde öne sürdüğü argümanlarının dün yapılan halk oylamasıyla teyit edildiğini söyledi.
Yunan hükümetinin, “eski krediler yeniden yapılandırılmadan yeni kredilere ve düşük maaşlarda yeni kesintilere hayır” şeklindeki argümanlarının duyulması için 5 aydır mücadele verdiğini ancak sesini duyuramadığını belirten Varufakis, “Bu ikisi hükümetin müzakerelerdeki iki hedefiydi. Maalesef kanıtlandığı üzere, müzakereciler bu konuda her türlü özlü görüşmeyi ret ettiler” dedi.
Referandumda 'hayır' çıkmasının ardından Yunan hükümetinin bugünden itibaren Avrupalı ortaklarıyla ortak bir noktada buluşmak için yeni girişimlerde bulunacağını belirten Varufakis, “Yarından itibaren Yunan halkının bizi donattığı hayır ile kapalı bankalar ve oligarşinin oluşturduğu korkuya karşı haykırdığı hayır ile ortaklarımıza yardım eli ve işbirliği eli uzatacağız. Hepsini birer birer davet ederek ortak bir noktada buluşmaya çalışacağız. Avrupa kurumlarına olumlu yaklaşacağız” dedi.

Samaras havlu attı
Yunanistan'da ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras, referandum sonuçları üzerine istifa etti.
Samaras, "Partimizin yeni bir başlangıca ihtiyacı var. Bugünden itibaren Yeni Demokrasi'nin liderliğini bırakıyorum." dedi.
Samaras'ın partisi, önlemler paketine 'evet' denilmesi için kampanya yapmıştı.

Schulz: Tercihe saygı gösterilmeli
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, önlem paketlerine açıkça 'hayır' diyen Yunan halkının tercihine saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Schulz, referandum sonucunun Çipras'ın elini müzakere sürecinde güçlendireceği görüşüne ise katılmadığını dile getirdi. Schulz, bundan sonra Yunanistan'ın teklif sunup Avrupalı ortaklarıyla müzakere etmesi gerektiğini söyledi.
Martin Schulz, "Bankaların Salı günü açılması bana zor ve tehlikeli görünüyor." diye ekledi.

Hollande ve Merkel buluşuyor
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'daki referandum sonuçlarının değerlendirilmesi için avro bölgesine üye ülkelerin liderlerinin yarın toplanması çağrısında bulundu.
Elysee Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Hollande ve Merkel'in dün akşam bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi.
Açıklamada, iki liderin de, "Yunan seçmenin görüşlerine saygı gösterilmesi konusunda hemfikir olduğu" belirtildi.
Yine aynı açıklamada, Hollande ve Merkel'in avro bölgesine üye ülkelerin liderlerinin yarın toplanması konusunda Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk'a çağrı yaptığı kaydedildi.
Bu arada, Hollande'ın Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile dün akşam yine bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi.
Hollande ve Merkel, Yunanistan'daki referandumun sonucunu değerlendirmek üzere bugün Paris'te bir araya gelecek.

Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2015, 10:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473