banner564

Avtepe doldu taştı

Medoş Lalesi Festivali’ne, siyasilerin yanında ülke genelinden çok sayıda vatandaş yoğun ilgi gösterdi

Avtepe doldu taştı
banner598

İskele’ye bağlı Avtepe’de bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Geleneksel Medoş Lalesi Festivali’ne yoğun katılım oldu.
Avtepe Muhtarlığı ile Turizm ve Çevre Bakanlığı işbirliğinde yer alan etkinlik saygı duruşunun ardından İstiklal marşının okunmasıyla başladı. 
Etkinliğe; Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Başbakan Tufan Erhürman, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, bazı milletvekilleri, belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Köy meydanında kurulan standlarda Kıbrıs’a özgü lezzetler ve el işleri satışa sunuldu. Renkli görüntülere ev sahipliği yapan festivalde halk dansları gösterisi beğeniyle izlendi.
Festivalin açılışından sonra konuşan Avtepe Medoş Lalesi Koruma Komitesi başkanı Ahmet Hıdıroğlu, medoş lalelerini yaşatmak için başlattıkları mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.
Avtepe Köy Muhtarı adına konuşan Mihri Arcan da 14’üncü kez festival düzenlemekten dolayı mutlu olduklarını belirtti.

Töre: Her zaman barıştan yanayız
Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre ise baharın güzel havasında böylesi bir festivalde vatandaşlarla bir araya gelmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Gençlere bırakılacak en güzel mirasın KKTC olduğunu ifade eden Töre, hiçbir şekilde Rumların azınlığı olarak yaşamayı kabul etmediklerini söyledi.
Töre, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Yurtta sulh cihan da sulh sözüne atıfta bulunarak, her zaman için barıştan yana olduklarını da ifade etti.

Ataoğlu: Medoş laleleri korunacak
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise dünyada bir yek Kıbrıs’ta yetişen Medoş lalesinin korunmasıyla ilgili olarak çalışma yürüttüklerini anlatarak, lalelere zarar verenler için cezai yaptırımlar olduğunu belirtti.
Medoş lalesinin korunmasına yönelik kitapçık da hazırlattıklarını dile getiren Ataoğlu, festivalin gerçekleştirilmesine katkı koyanlara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Özyiğit: Üretime sahip çıkılmalı
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit de ülkenin hangi beldesinde neler üretildiğinin eğitimin bir parçası haline getirilmesi gerektiğini anımsattı.
Lale’ye ve üretime sahip çıkmanın ülkeye sahip çıkmakla eşdeğer olduğunu belirten Özyiğit, bu kapsamda üreticilere sahip çıkarak desteklenmesi gerektiğini söyledi.


Erhürman: Bölgenin kalkınması önemli 
Başbakan Erhürman, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, her hafta bir festivale gittiklerini, ancak Avtepe’de yoğun olarak turistleri gördüklerini belirterek, festivallerde turistlerin bulunmasının önemli olduğunu kaydetti.
Avtepe ve civar bölgede yaşayan, özellikle genç insan sayısının sürekli azaldığına işaret ederek, bunun endişe verici olduğunu dile getiren Başbakan Erhürman, şöyle devam etti:
 “Biz Avtepe’de laleyi yaşatacaksak, Avtepe’nin hâlâ yer altında olan tarihi, kültürel değerlerini yer üstüne çıkarıp, bunları turistlere açacaksak, Avtepe’nin ve bu bölgenin kültürünü bir cazibe merkezi haline getireceksek, bu öncelikle, insanların burada yaşamasını sağlamakla ve yaşamaları için de insanların burada ekonomik olarak var olabilmesini sağlamakla mümkündür. Yani bu bölgenin kalkınması ile mümkündür. Bir ülkede Girne, Gazimağusa, Lefkoşa tıklım tıkış olmuşsa, bütün ekonomik faaliyet oralarda yaşanıyorsa ve bu bölgede, İskele-Karpaz’da, özellikle Karpaz’ın bu yakasında her gün, kilometrekare başına düşen insan ve ev sayısı da azalıyorsa, istihdam sayısı da azalıyorsa, buradaki adaletsizlik sadece adaletsizlik değil, aynı zamanda basiretsizliktir, beceriksizliktir ve Kıbrıs Türk halkı da bu kadar beceriksiz değildir.”

Akıncı: Medoş lalesi tanıtılmalı

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da tükenmekte olan Medoş Lalesi’ni tanıtmanın ve koruma bilincinin yerleşmesini sağlamanın önemli olduğunu vurguladı.
 “İnsanı sevmezsek, çevreye duyarlı olmazsak, o gittikçe tükenen lalenin de farkına varamayız” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, insan sevgisi, barış, birlikte yaşama, çevreye duyarlılık, doğal hayatı, laleyi koruma bilincinin birbiriyle ilişkili kavramlar olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı, festivalin gerçekleşmesine katkı koyanları kutladı, stantları ziyaret ederek alışveriş yaptı ve yurttaşlarla sohbet etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474