banner564

Aynı acılar yaşanmasın

Diyalog Medya’nın, sel mağdurları için başlattığı kampanyadan elde edilen 150 bin 20 TL, Lapta ve Dikmen belediyeleri arasında bölüştürüldü

Aynı acılar yaşanmasın
banner598

Pelin YÜKSELAY
Diyalog Medya Grubu’nun Lapta ve Dikmen bölgelerinde yaşanan sel felaketi sonrasında mağdur olan vatandaşlar için başlattığı kampanyada toplanan 90 bin 20 TL, Dikmen’de gerçekleştirilen Halk Meclisi canlı yayınında Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi ile Lapta Belediye Başkanı Mustafa Aktuğ’a verildi. 
Diyalog Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar, Albank’taki mağdurlar için açılan hesapta biriken paranın yarısı olan 45 bin 10’ar TL’lik paranın kullanılmasına olanak sağlayan yazıları başkanlara takdim etti. 
Reşat Akar, nakit 90 bin 20 TL’nin yanı sıra 60 bin liralık da malzeme yardımıyla kampanyadan elde edilen gelirin 150 bin 20 liraya yükseldiğini belirterek, katkıda bulunanlara teşekkür etti. Akar “Beklenmedik bir takım olaylar yaşadık. Umarız bundan sonra benzeri olaylar olmaz” dedi.

Akar: Yaralar hızlıca sarılmalıydı
“Bu yaraların hızlı bir şekilde sarılması lazım” diyen Akar sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz de Diyalog Medya Grubu olarak geçmişte Güzelyurt’ta yaşanan benzer trajediden edindiğimiz tecrübe ile sel felaketinde adımların hızlıca atılması gerektiğini düşündük. Güzelyurt’ta ciddi tartışmalar yaşandı, kampanyalar uzayıp gitti. Mağdurların üzüntüsü devam etti. Dolayısıyla biz bir el atalım dedik. İlk günlerde tamamen bir sessizlik hâkimdi, kimse o eski dayanışma günlerini gündeme getirmiyordu. Böyle bir girişim yapalım diyerek bu kampanyayı başlattık.  Şu an itibari ile 90 bin 20 TL bankada nakit kullanıma hazır durumdadır. Tüfekçi şirketinden 60 bin lira da malzeme vardı. Bunun 30 binlik tutarını Dikmen Belediyesi, 30 binlik diğer kısmını Lapta Belediyesi aldı. Geriye kalan nakit paranın kullanımı da artık belediye başkanlarımızdadır.”

Başkanlar’dan Diyalog’a teşekkür 
Programda söz alan Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi, Diyalog Tv’ye yaptığı program ve bağışlardan ötürü teşekkür etti. Çelebi, sel felaketiyle birlikte yaşanılan acı tecrübeyi aktardı, yardım eden herkese teşekkürlerini sundu.
Çelebi, yaşanan zor günlerde büyük bir dayanışma örneğine tanık olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: 
“Yaklaşık 13 gün önce yaşadığımız felaketin aslında herhangi bir ölçüsü yok. Ciddi anlamda bir yıkım, ciddi anlamda bir felaket ve elimiz ayağımız bağlandı. Şaşkına döndüğümüz bir gece yaşadık. Canla başla uğraşarak, bu felaketi nasıl atlatırız diye düşünürken, gördüm ki hem köylülerimiz, hem belediyemiz ve aynı zamanda değirmenlik belediyesinin çalışanları dikmene araçlarıyla geldi. Kaybettiğimizi düşündüğümüz yardımlaşma özelliğimizi kaybetmediğimizi gördüm. Telaşı da yaşadık. Sinirlendik de. Ama Dikmen halkı çok özverili bir yardımlaşma içindeydi. Birçok işadamından yardım teklifi geldi. Bunlar sevindirici gelişmelerdi.”

Aktuğ: Diyalog ailesine teşekkür ederim
Lapta Belediye Başkanı Mustafa Aktuğ ise başta hem mağduriyetleri konusunda seslerinin duyurulmasında hem de toplanan yardımların ulaştırılması noktasında Reşat Akar ve Aytuğ Türkkan olmak üzere tüm Diyalog ailesine teşekkür ederek konuşmasına başladı.
“Böyle bir olayda bir kıvılcım yakıp öncülük yaptığınız için çok teşekkür ederim” diyen Aktuğ, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Belediye başkanları ve çalışanları olarak iki haftadır çok yorgunuz. Bu yorgunluğun neticesinde daha köy içerisindeki molozu dahi kaldıramaz durumdayız, yıkıntı çok büyük.  Sizin sağladığınız katkılar bir merhem oldu vatandaşlarımıza ama belediyelerimizin yaşadığı sıkıntılar konusunda hala bir muamma mevcut. Hükümet yetkililerimiz yoğun bir Meclis maratonunda.  Doğru dürüst bir cevap almış da değiliz. Lapta Belediyesi üzerinde hasar tespitlerimizi yaptık ve ilettik. Günün sonunda onlardan gelecek olan cevaba bağlı olarak hareket edeceğiz. Yardımlaşma, sosyalleşme ve birlikte hareket etme toplumun bütünü için gerekli bir olgu. Böyle kötü felaketlerden sonra bunları hatırlamak üzücü... Hatırladıktan sonra unutmak daha da üzücü olur. İnşallah unutmayız.  Diyalog TV’ye tekrar teşekkür ediyorum.” 

Barbet: Suçlular, Dikmen’e baraj yapmayanlardır
Programda söz alan Yukarı Dikmen Muhtarı Kemal Barbet de Diyalog Tv’yi yılın şampiyonu ilan ettiğini söyledi. Yaşanan mağduriyetleri anlatan Barbet, hükümeti göreve davet etti. 
Barbet şöyle devam etti:
“Diyalog olarak bu kötü günde hem köylünün yanında oldunuz hem de insanlara kapılarınızı açtınız. Teşekkür ederiz. Geçmişte Dikmen köyü 6 numaraydı. Yukarı Dikmen’e baraj yapacaklardı, dağdan gelen su baraja gidecekti. Son dakika bundan vazgeçtiler. Eğer o baraj yapılsaydı, bu su Dikmen’e gelmezdi. Dağdan gelen su benim mandırayı temizledi. Köyün içine girdi. Burada birinci suç geçmişte barajı yapmayanlardadır. Onlara buradan teşekkür ederiz. Bu yaşadığımız felakette çocuklarımızı kaybettik. Bunların doğduğu günleri bilirim. Nasıl büyüdüklerini bilirim. Bu insanları iyi tanrım ve şu anda bu çocukların bulunmasında emeği geçen Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’na ve Kolordu Komutanına, Baruş Kuvvetleri Komutanlığı’na teşekkür ederim.” 

Devlet ailelere sahip çıkmalı
Muhtar Barbet, Ciklos’taki kazada hayatını kaybeden Gaye Soyutok’un annesi Mehtap Soyutok ve Günay Kandaz’ın annesi Selda Kandaz’ın maddi durumlarının kötü olduğunu anımsatarak devletin yetkili kurullarının bu kişilere yardım etmesi gerektiğini söyledi. 
Barbet, acılı aileler için birçok kapı çaldığını ancak cevap alamadığını ifade ederek, şunları kaydetti: 
“Bu insanlar fakir insanlardır. Bu insanlara şu ana kadar durumlarının ne olduğunu kimse sormadı. Bu insanların kapısını çalmadı. Bu insanların ihtiyaçları için aramadığım makam kalmadı. Ben KKTC Muhtarlar Birliği başkanıyım, bütün muhtarlar aynısını söyler. Bu hükümet, kimseye kulak vermiyor. O yol yapılırken Ulaştırma Bakanına yolun altına boru konulması istendi. Yapmadılar. Bu çocukları deniz gibi su aldı sürükleyip attı. Benim polisim ve yetkilim neredeydi ki yolu kesmedi? Birçok araba suların içine gömülürken polis neden yolu kesmedi, sürücüleri uyarmadı? İnsanlar göz göre göre suyun içine girdi. Çoluk çocuk perişan oldu.. Bu ilgililer masalarında oturmasınlar. Görevlerini yapsınlar. Bu ateş düşen insanlara birilerinin bakması lazımdır. Birileri gelsin ilgilensin. Günahtır biraz merhamet taşısınlar.” 

Acılı aile isyan etti 
Sel nedeniyle Ciklos’ta meydana gelen kazada hayatını kaybeden gençlerden Günay Kandaz’ın ailesi de programa katıldı. Kandaz’ın yengesi, yaşadıkları acıyı anlattı, yetkililere sitem etti. 
Acılı aile şunları dile getirdi: 
“Bana göre söylenecek her şey söylendi. Bundan sonra yapılacak işleri yapsınlar. Ucuz malın gidicisi olmasın herkesin çocuğu. Bizim canımız yandı, hiç kimsenin canı yanmadı. Orda derenin içine yol yaptılar. Nasıl yaptılar! 6 ayda bir yol yapmaya çalıştılar ve yapamadılar. Bizim çocuklarımız gittikten sonra yolları kestiler. Yok, oraya dere açtılar, ağaçları yıktılar bunun bir önemi yok. Bu yolların projesi devlete sunulduğu zaman bu fiyata ne malzeme kullanılacağını bir sorgulayan yok. Herkesin hısım akrabası orada, önüne geleni alıp oraya koyarlar, bilen bilmeyen insanlar orada. Bu bir gerçektir. Bundan sonrasında ne olursa olsun zaten başka canlar yanmayacak ama bizim canımız yandı. Bizim çocuklarımız geri gelmeyecek. Bunun hesabını kimse ödemeyecek. Ulaştırma Bakanının orada çocukların bulunmasının talihsizlik olduğunu söylemesi değil bizim onu seçmemiz talihsizliktir.” 
Programda söz alan sel mağduru vatandaşlar yaşadıkları korku dolu anları anlattı, bu felaketin bir daha yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını talep etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474