banner564

Aziz Elias Kilisesine restorasyon şart

Mutluyaka’da bulunan Aziz Elias Kilisesi ile Rum mezarlığının bakımsız hali, eski ve yeni sakinlerini üzüyor

Aziz Elias Kilisesine restorasyon şart
banner598
Hüseyin ÇİÇEK
Gazimağusa’ya bağlı Mutluyaka Köyünde bulunan ve geçtiğimiz günlerde sözde Maraş  Belediye Başkanı Alexsis Galanos ve bazı Rum siyasi parti temsilcilerinin ziyaret ettiği Aziz Elias Kilisesi’nin bakımsız hali tekrar gündeme geldi.
Rum siyasi parti temsilcileri ile beraber köye gelen, eski Mutluyakalı Kıbrıslı Rumlar da gördükleri manzara karşısında üzüntülerini dile getirdi.
Eski köylerini ziyaret eden Kıbrıslı Rumlar, ayin yapmak istedikleri kilisenin tamir edilmesi ve ibadete hazır hale getirilmesi talebinde bulundu.

Köylü de şikayetçi
Kilisenin halinden Mutluyaka köylüleri de bir hayli şikayetçi. Mezarların zaman aşımından harap olduğunu ve bakımsızlıktan dolayı kilisenin döküldüğünü ifade eden Mutluyakalılar yıllardır kiliseye hiçbir şekilde bakım yapılmadığını söyledi.
Mutluyakalılar kilisenin şu an ki durumundan kendilerinin de oldukça rahatsız olduklarını belirtti.

Şafaklı: Eski eserler ve Vakıflar iş başına
Diyalog muhabirine konu ile ilgili görüşlerini aktaran Mutluyaka Muhtarı Erkin Şafaklı, konu kilisenin eski eserler dairesinin izni olmaksızın restore edilemeyeceğini savundu. 
Geçtiğimiz günlerde köyü ziyaret eden eski Mutluyaka köylülerinin şu anki muhtarına kilise için imza toplamalarını söylediğini anlatan Şafaklı, başka şekilde kilisenin restorasyonunun mümkün olamayacağını söyledi. 
Kilisedeki mezarların zaman aşımına uğrayarak bu hale geldiğini belirten Şafaklı, mezarların yıkık hallerini gördükçe kendisinin de utandığını ifade etti. 
Şafaklı, sadece restore edilmekle bu işin çözülemeyeceğini belirterek, “Kilisenin aynı zamanda sahiplenip korunması da gerekir” dedi.
Kilisenin restore edilmesinin ardından Kıbrıslı Rumları ayin için köyde misafir etmekten memnuniyet duyacaklarını belirten Şafaklı, Vakiflar İdaresi ile Eski Eserler Dairesi’nin duruma el atmasını istedi.

Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2015, 10:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473