banner564

Bakan Dinçyürek müjdeyi verdi

Türkiye’de temaslarda bulunan Bakan Dinçyürek, “Su 2 ay sonra Kıbrıs’ta” dedi

Bakan Dinçyürek müjdeyi verdi
banner598
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, KKTC ile Türkiye arasında su boru hattı inşasının 60 günde tamamlanmasının beklendiğini söyledi. Dinçyürek, “Her şey uygun olursa 2 ay sonra su Kıbrıs'tadır” dedi.
Resmi ziyaret kapsamında Türkiye'de bulunan Dinçyürek, Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Dinçyürek, Kıbrıs'ın etrafındaki doğal kaynakların her zerresinde KKTC'de yaşayan bireylerin hakkı olduğunu ifade ederek, mevcut haklarından vazgeçmeyeceklerini ve bunun kırmızı çizgileri olduğunu söyledi. Dinçyürek, "Adada iki devlet varsa iki devletin de eşit hakları vardır ve KKTC olarak mevcut haklarımızdan herhangi bir şekilde geri adım atma gibi bir durumumuz söz konusu değildir" diye konuştu.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) son günlerde bazı ülkelerle gerçekleştirdiği askeri tatbikat ve ikili görüşmelere değinen Dinçyürek, enerji politikalarının ülkeler arası ilişkilere büyük etkilerde bulunduğunu ve GKRY'nin çabalarının da bunun sonucu olduğu ifade etti. 

Asrın Projesi’nde geri sayım
"Asrın projesi" olarak adlandırılan KKTC'ye su temini projesinin en önemli ayağı olan deniz geçişinin en zor kısımlarının tamamlandığını belirten Dinçyürek, 80 kilometrelik boru geçişinin 23 kilometresinin inşa edildiğini söyledi. Projenin tamamlanmasının bazı koşullara bağlı olduğunu anlatan Dinçyürek, "Çalışmaları zorlaştıran hava koşullarına bağlı olmak üzere, deniz geçişi kısmını tamamlamak için 60 iş gününe ihtiyacımız var, her şey uygun olursa 2 ay sonra su Kıbrıs'tadır" diye konuştu.

“Güneş enerjisinde şanslıyız”
Dinçyürek, yenilenebilir enerjinin toplam enerji üretimindeki payını artırmanın hükümetin öncelikli hedeflerinden olduğunu belirtti.
Kıbrıs'ın güneş enerjisi konusunda çok şanslı olduğunu dile getiren Dinçyürek, "Rüzgar açısından da Beşparmak Dağları etrafında ciddi potansiyelimiz olduğu söylenmekte. Ürettiğiniz enerjinin bir şekilde enerji piyasasına aktarılabileceği ortamların oluşturulması yenilenebilir enerjinin payını giderek artıracaktır. Bu sistemin çevre bakanı olarak beni ilgilendiren kısmı, bu sistemlerin doğa dostu ve çevreyle barışık olmasıdır" şeklinde konuştu.

Bakan Yıldız’la da görüştü
Bakan Dinçyürek, dün İstanbul’da Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile biraraya geldi. Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Kıbrıs etrafındaki doğal kaynakların potansiyeli ne olursa olsun KKTC'de yaşayan her bireyin ve dolayısıyla KKTC'nin de hakkı olduğunu ifade ederek "Bu haklarımızdan bir adım geriye gitmemiz düşünülemez" dedi.

Yıldız:Madencilikte işbirliği yapılacak
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız konuşmasında, KKTC heyetiyle verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, özellikle madencilik alanında gerek bilgi birikimi, gerekse insan kaynakları açısından karşılıklı işbirliği yapma kararı aldıklarını söyledi. Yıldız, bunun yanı sıra, enerji temininde çevre hassasiyetleri konusunda işbirliği çalışmaları için de görüşmeler yaptıklarını ifade etti. Enerjinin her zaman bir barış gerekçesi olduğunu düşündüklerini belirten Yıldız, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu ve KKTC ile yapılan protokol çerçevesinde Kıbrıs’ın bütün ruhsatları ile alakalı bir üretim paylaşımı modeli ve servis anlaşmalarını da içeren bir anlaşması olduğunu anımsattı.

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2014, 10:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473